İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AİHM’de Kritik Soykırım Davası

İsviçre yargısının, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Prinçek’in “Ermeni soykırımını reddetmesi” üzerine verdiği cezayı “ifade özgürlüğüne aykırı” bularak bozan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararıyla ilgili temyiz duruşması 28 Ocak Çarşamba günü AİHM Büyük Daire’de görülüyor. Doğu Perinçek ve kendisine destek veren 200 kadar partili duruşmayı izlemek için Strasbourg’a giderken, İsviçre Hükümeti, Ermenistan ve Fransız Hükümeti’nin de desteğiyle davaya katılacak.

Ergenekon davası kapsamında yurtdışına çıkış yasağı alan Perinçek, kendini savunmak için yasağa itiraz edince, hakkındaki çıkış yasağı, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kaldırıldı.
AİHM’in “Ermeni soykırımının inkarını suç sayan uygulamanın yasal ve meşru dayanaklarını temelden etkileyecek” temyiz duruşması  Büyük Daire’de görülüyor. İsviçre’nin “Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasına ilişkin inkar yasasını” kabul etmesinin ardından İsviçre’ye giderek verdiği konferans ve yaptığı konuşmalarda “Ermeni tezlerini reddeden” Perinçek, “inkar suçu” işlediği gerekçesiyle 2007 yılında 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. İsviçre’de iç hukuk yollarının tükenmesinin ardından AİHM’e başvuran Perinçek, kararın ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu savunmuştu. Perinçek davasına Türk devleti de müdahil olarak katılmıştı. Başvuruyu 17 Aralık 2013’de karara bağlayan AİHM, Perinçek’e hak vererek, İsviçre Hükümeti’nin İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğünü düzenleyen hükümlerinin çiğnendiği hükmüne varmıştı.
Ancak İsviçre Hükümeti, Ermeni diyasporasının da yoğun baskısıyla 3 aylık itiraz süresinin son gününde AİHM Büyük Daire’ye başvurarak karara itiraz etmiş, Büyük Daire de başvuruyu gündeme almayı kabul etmişti. Bunun üzerine yoğun bir Ermeni nüfusuna ev sahipliği yapan Fransa Hükümeti de davaya İsviçre Hükümeti’nin yanında müdahil olarak katılmıştı.
Davaya yoğun ilgi
Çarşamba günkü davayı Perinçek ve onu destekleyen çok sayıda partili izleyecek. İsviçre, Türkiye, Ermenistan ve Fransız devletinin temsilcileri, Doğu Perinçek ve avukatları, İsviçre’de yaşayan Türk derneklerinin avukatları ile Türkiye’de grubu bulunan siyasi partiler AKP, CHP ve MHP milletvekilleri de davada hazır bulunacak. Davaya Ermenistan Hükümeti’nin avukatı olarak ünlü aktör George Clooney’nin eşi avukat Amal Alamuddin’in de katılacak olması, magazin medyasının ilgisini de bu duruşmaya çekti. Duruşmayı Türk, Ermeni ve Fransız medyasının yanısıra dünyadan çok sayıda magazin gazetecsinin de izlemesi bekleniyor. Duruşmada yarın karar alınmayacak, Büyük Daire savunmaları inceledikten sonra ileri bir tarihte kararını açıklayacak.
Hollande AİHM kararını bekliyor
Davaya müdahil olarak katılan Fransa’nın başkenti Paris’te davayla aynı akşam Fransa Ermeni Dernekleri Federasyonu CCAF, geleneksel akşam yemeği düzenliyor. Yemeğe Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da katılacak. Soykırımın yasayla kabul edildiği Fransa da, İsviçre Hükümeti gibi “Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezaandırılmasını öngören İnkar Yasası” Meclis’ten geçmişti. Ancak yasa, Fransız milletvekillerinin başvurusu üzerine Anayasa Konseyi’ne taşınmış, Yüksek Mahkeme yasayı “ifade özgürlüğüne aykırı bularak” reddedince yasa düşmüştü. Cumhurbaşkanı Hollande, Erivan ziyareti sırasında, inkar yasasını yeniden gündem getirebilmek için AİHM kararını beklediklerini söylemişti.

http://www.amerikaninsesi.com/content/aihm-de-kritik-sokirim-davasi/2615753.html

Yorumlar kapatıldı.