İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dikran Kevorkyan – Kandilli Ermeni kilisesi vakfı başkanı – Ermeni sorunu üzerine söyleşi

Çetin Bayramoğlu

Dikran Bey’e 24 Nisan’ı sorduk, hemen söze “100 sene önceki olay” diye girdi ve üniversitelere tebliğ olarak sunduğu tezlerinde temel aldığı iki öğeyi özetledi: “100 sene önce olan olay bir kere soykırım değil, onu geçelim. Tehcir. Tehcirde vuku bulan üzücü hadiseler var. Burada mutlaka acılar da çekilmiştir. Ama bu acıları genişletip bir soykırıma tahvil etmek tamamen abesle iştigaldir. Tehcirden evvel ve sonra Ermenilerin uğradığı zulüm kadar İslamların uğradığı zulümler de var. Camiye doldurup yakılan Müslümanlar arasında, arkadaşımın dedesi var! Ermeniler de sütten çıkmış ak kaşık değil. Bütün bunları gözönünde bulundurarak, 100 sene önce olmuş bir olayı bugün menfaat peşinde koşarak Türklerle Ermeniler arasında nifak sokmanın alemi yok!” (Ne diyelim soykırımı inkar karşıtı aslanların yanına soykırım karşıtı aslan. Yorumlar aşağıda. HYETERT)

***
‘Kilisemde Hıristiyanım, evimde Ermeniyim, kapının dışında Türküm. O Türk bayrağı hem kiliseyi hem evimi korur. Amerika’da Amerikalıyım diyorlar, biz de Türküz. 100 sene evvel olan bir olayı bugün belli menfaat peşinde koşanların istismar etmesi çok acı’
Dikran Kevorkyan Kandilli’deki evinde, bizi kapıda karşıladı. 23 Nisan günüydü, bayram dolayısıyla olacak, penceresinde Türk bayrağı asılıydı. İçeri buyur ettiğinde yüz yıllık, bin yıllık bir komşumuzun evine kahve içmeye gelmişçesine eve adım attık.
Mütevazi oturma odasında sohbete daldık, kendi elleriyle yaptığı kahveyi yudumlayarak kardeşliğimizi taçlandırdık.
‘Müslüman Hıristiyan diye ayırmanın alemi yok…’
Dikran Bey’e 24 Nisan’ı sorduk, hemen söze “100 sene önceki olay” diye girdi ve üniversitelere tebliğ olarak sunduğu tezlerinde temel aldığı iki öğeyi özetledi:
“100 sene önce olan olay bir kere soykırım değil, onu geçelim. Tehcir. Tehcirde vuku bulan üzücü hadiseler var. Burada mutlaka acılar da çekilmiştir. Ama bu acıları genişletip bir soykırıma tahvil etmek tamamen abesle iştigaldir. Tehcirden evvel ve sonra Ermenilerin uğradığı zulüm kadar İslamların uğradığı zulümler de var. Camiye doldurup yakılan Müslümanlar arasında, arkadaşımın dedesi var! Ermeniler de sütten çıkmış ak kaşık değil.
Bütün bunları gözönünde bulundurarak, 100 sene önce olmuş bir olayı bugün menfaat peşinde koşarak Türklerle Ermeniler arasında nifak sokmanın alemi yok!”
‘Dış güçlerin 200 yıl önce soktuğu nifak’
– Kim, ne gibi menfaatler bekliyor?
Bunun da sebebi var tabii… Asırlardır bir arada yaşamış, ta Alparslan’dan, 1071’den itibaren Ermenilerin Bizans ordusundan Alparslan ordusuna ilticasıyla başlayan beraberlik, kardeşlik, aile bağları, asırlarca devam etmiş. Ne oldu da 1800’lerden, 1856’lardan sonra Ermeniler Berlin Konferansında maşa olarak kullanılmaya başlandı? Ta 1896’ya, 1915’lere kadar gelindi. Bunun da kökünde yine dış güçlerin etkisi var.
‘Diaspora bizdeki Ermenileri ne bilir ki!’
– Nifakla nasıl baş ederiz?
Biz, Türkiye’de birbirimizi yemeden, birbirimizin ayağına takılmadan hayatımızı idame ettirebilirsek kimse bizim aramıza giremez. Bugün Türkiye’deki Ermenilerin durumunu, diasporadaki Ermeni biliyor mu acaba? Türkiye’de Ermenilerin kilisesi var, ibadeti serbest. Kültürel faaliyetleri, basını var, daha ne isteniyor?
– ABD’de daha mı rahatlar?
“Jenosit blanche” denen bir şey var, beyaz soykırım. Bugün Avrupa’da ve Amerika’daki devletlerin Ermenilere tatbik ettiği bu “Beyaz Soykırım”. Nedir? Dilini eritiyor. Dini fonksiyonlarını yerine getirmeleri pek kolay değil, o memleketin diliyle ayin yapılıyor. Mesela ABD’de İngilizce ayin yapılıyor. Çünkü bu işi yürütenlerin muhakkak bir menfaatleri var. Ya şeref budalalığı var, ya da beynelmilel politik piyasada onların maşa olma keyfiyeti var.
‘Diaspora bizim Ermenileri kendilerine çekemez’
– Propaganda başarılı oluyor mu?
Bugün Türkiye’de Dersimliler, Sasonlar falanlar var, bunların dernekleri var. Bunlara da bir şey demiyorum. Yeter ki, Türkiye Cumhuriyeti devletinin aleyhine bir davranışta bulunmasınlar. Bu Türkiye Cumhuriyeti devletine nankörlük etmesinler. Çünkü Türkiye’deki Ermeni, bütün dünyadaki Ermenilerin mayasıdır.
Kültürüyle, dini ritüeliyle, anlayışıyla Anadolu’da ve Türkiye’de kök salmış bir toplum Ermeniler. Onlar, diaspora, istedikleri kadar ötsünler, hiçbir şey elde edemezler. Çünkü buradaki Ermenilerin büyük çoğunluğunu kendilerine çekemezler. Kafalarını yıkayamazlar. Bir-iki zıpçıktı çıkar, o ceridelerin (gazeteleri) bazı iddialarını ve provokatif hareketlerini, bu toplumun büyük kısmı nefretle kınıyor.
‘Mehmet’in sorunuyla Artin’in sorunu aynı’
– Toplumda Ermeni düşmanlığı görüyor musunuz?
Bunların muhakkak ki, dışarıdan maddi imkanları vardır. 1915’den gelen bir Türk düşmanlığı var. Türklerde Ermeni düşmanlığı yok, ama Ermenilerde Türk düşmanlığı var. Makro planda hiçbir problem yok. Ahmet’in Mehmet’in ne kadar problemi varsa, Artin’in Onnik’in de o kadar problemi var.
Biz birlik beraberlik içinde olmalıyız. Türkiye’deki Ermenilerde büyük çoğunluğu birlik beraberlik istiyor. TC’ye karşı saplantı içinde değiller. Biz böyle kaynaşmış vaziyetteyiz. Çocukluğumdan beri biz böyleyiz. Ben Büyükada’da müezzinin çocuklarıyla kardeş gibi büyüdüm. Türk’tü Ermeniydi, Hıristiyandı, diye bir şey yok.
‘Türkiye Cumhuriyeti sapasağlam duruyor’
– Peki AHİM’in kararı birşeyleri değiştirdi mi?
Burada herhangi bir tepki olduğunu duymadım ama dışardakiler kudurdular. İtiraz ettiler. TC devleti bugün dört ayağının üzerinde sapasağlam duruyor. Neyi elde edecekler? Hiçbir şey. Devlet içinde devlet olmaz. Beğenmiyorlarsa defolup gitsinler bu memleketten.
– Seneye 100. yıl? Düze mi çıkacağız yoksa daha da çıkmaza mı gireceğiz?
Neden çıkmaza girsin ki? Bu olay benim dışımda yapılmıştır. Her iki tarafın kurbanlarına saygıyla eğiliyorum deyip bitirmesi lazım. TC devleti ne yapmış Ermenilere? “Biz birlik beraberlik, huzur içinde yaşarken dış güçlerin burnunu sokmasına tahammül edemeyiz” der keser atarsın.
Diasporadakilerin davranışları buradakileri rahatsız ediyor. Hem nankörlük diyorlar, hem de rahatsızlık duyuyorlar. Malatya’da, Sivas’taki Ermeniler bundan rahatsız oluyor. Çünkü onlar oralarda birlik beraberlik içinde yaşıyorlar. Bizim birliğimiz beraberliğimizin manasını sulandırdılar.
Ne mutlu Türküm diyene dediğimiz zaman İstiklal Marşı’nı okuduğumuz zaman kendimizden geçerdik. Sarsılmaması icap eden bir takım imgeler vardır. Bunların kaybedilmemesi lazım, yalnız din imanla olmuyor. Sen o bütünlüğü beraberliği bozacak şeylerin toplumun zararına olur.
72 milletin kök salmış vatandaşlık bilinci
“Şimdi bu azınlık durumu ortadan kalktı. Hiçbir ayrı gayrı yok. Bu diasporada kudurmalarının sebebi ne? 100 yıl önceki olayı, bugün Türkiye aleyhine bir koz olarak kullanmalarının esbabı mucibesi ne? Belki Türkiye’nin jeopolitik durumundan ötürü, bunları maşa olarak kullanıp Türkiye’nin belli yerlerini ele geçirme keyfiyetidir. Rusya’nın Akdeniz’e inme, öbürlerinin Karadeniz’e çıkma problemi var. Senin bir de madenlerin var. Asala dediler olmadı, PKK dediler olmadı, Alevi-Kürt dediler… Bunların hepsi eriyip gidecek. Çünkü Türk toplumunda 72 millet var. Kürt-Türk-Ermeni diye ayırmıyorum. Kök salmış bir toprağına bağlılık, bir vatandaşlık şuuru var. Dile getirilmese bile bu var. Yapılan bütün rezilliklere rağmen, bu maya duruyor orada. O maya durduğu müddetçe de bu topluma hiç kimse dil uzatamayacak. Kafalarına yerleştirsinler.”
Türkiye’nin hiçbir günahı yok
“Osmanlı İmparatorluğu döneminde olan bir olay. Türkiye Cumhuriyeti devleti kuruldu, Osmanlı borçlarını ödedi. Osmanlı zamanında yapılan bir olayı yüklemenin alemi yoktu. Biz Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak bunda hiçbir günahımız, kabahatimiz yok diyerek kesip atmadık. Şimdi müdaafaya çekilmiş vaziyetteyiz ve çalışma yok. Diaspora’daki Ermeniler şu ya da bu şekilde kaynaklardan gerçek ya da palavra 300-400 kitap hazırlamış vaziyetteler. Ama yok çalışma yok.”
Füsun İkikardeş – Seda Akyüz
http://www.aydinlikgazete.com/mansetler/38944-dikran-kevorkyan-ne-bugun-ne-2015te-hic-kimse-nifak-sokamaz.html
Posted in SÖYLEŞİ – MÜSAHİBƏ
https://cetinbayramoglusorun.wordpress.com/tag/dikran-kevorkyan-kandilli-ermeni-kilisesi-vakfi-baskani-ermeni-sorunu-uzerine-soylesi/

  Sayin Dikran Kevorkyan
  Belli ki bu söyleşiniz 2014 senesinde olmu$ olmali.
  Belli ki bu site azeriler ile ilgili bir site.
Amerika diye bir IRK yoktur. Dolayisi ile USA de ya$iyan bir $ahis Amerikaliyim derse Amerikada ya$adigini belirtmek ister. Fakat siz Turkum diyemezsiniz zira Turk bir IRK dir ve siz sizin tabiriniz ile Ermenisiniz, Ermeni irkina aitsiniz. Siz Turkiyede ya$iyarak, TC verdigi nufus cuzdanini ta$iyarak Turkiye Cumhuriyetinin bir VATANDA$I`sinizdir. Vatanda$lik ba$ka bir durumdur, bir IRK`a mensup olmak ba$ka bir $eydir. Her halde agzinizdan yanli$ kacmi$tir, veya yazan yanli$ yazmi$tir.  Bir Turk gibi du$unebilirsiniz. Ben de bir ingiliz gibi du$unebilim. Ne siz bir Turk gibi du$unerek Turk olursunuz, ne de ben Ingiliz gibi du$undugum icin Ingiliz olurum.
Siz Bogazin Ermenilerden bo$almi$ bir koyundeki Kilisemizi ve kendi evinizi korumak icin pek tabii TURKIYE CUMHURIYET`inin bayragini asacaksiniz. Japon, Cin bayragi asacak degilsiniz.
Kilisemizi ve evinizi korumak icin hakikatleri tahrif eden boyle bir
 beyanatta bulunmiya  acaba nicin mecbur kaldiniz?  Sizi boyle
 bir beyanata kin surukledi ? Sizi dinliyen ve denilenleri kaleme alan
 ve Devleti idare edenler hakikatleri GAYET IYI BILIRLER.
 
Yukaridaki hartada  koyu ye$il ile belirtilmi$ ulkeler ERMENI
 SOYKIRIM`in tanimi$ ulkelerdir. Hafif ye$il ile renklenmi$
 ulkelerin ise eyalet meclisleri ve aydin tabakalari ERMENI
 SOYKIRIM`ini tanimi$lardir. Sizin 
“100 sene önce olan olay bir kere soykırım değil, onu
 geçelim. demeniz ile i$ bitmez. O koyu ye$il yerler ORTULU
 ODENEK`den harcanan milyar  dolarlar neticesi elde
 edilmi$ degildir. Ermenisdan hukumetini boyle $eylere
 harciyacak parasi yoktur!
Bu yukardaki adresi lutfen tiklayiniz. Ingilizce bilmesiniz dahi
 bayraklardan hangi memleketin hangi tarihde ERMENI
 SOYKIRIM`ini tanimi$ oldugunu gorursunuz.
Belki gerekli vakti bulamadiginiz icin bu bilgilere sahip
 degilsinizdir. Fakat sizi idare edenler hakikatleri gayet iyi
bilirler.
Butun mesele ic siyasettir. Hic bir hukumet
  Ermenilere toprak vermi$tir, tazminat vermi$tir
 diye TARIHE gecmek  istemez.
Herkes sirasini savmak ile me$guldur!
Tehcirden evvel ve sonra Ermenilerin uğradığı
 zulüm kadar İslamların uğradığı zulümler de var.”
  demi$siniz. Osmanli harbe girdi. Enver gibi acemi
 komutanlarin elinde ordusu donarak oldu.
Harbi kaybetti.
Osmanli buyrugunda osmanli ile “kom$u-kom$u”
 ya$iyan Bulgarlarin, Yunanlilarin kendi kendilerini
 idare etmiye haklari yokmuydu? Okadar senelik zulumdan
sonra istiklale kavu$malari haklari degilmiydi? Pek tabii
 onlarin istiklallerine kavu$masi neticesi oralarda ya$iyan islam
 ki$ilerde magdur duruma du$tuler.
Sizin hyelur@yahoogroups.com aza olup olmadigibizi
 bilmiyorum. Umit ederim birisi lutfen bu e-mail`i size ula$tirir.
Ekdeki beyanat 126 adet dunyaca taninmi$ soykirim
 mutahasisi tarfindan Ermeni Soykirimi olmu$tur diye
 imzalani$ ve 9 Haziran 2000 tarihinde
ABD-in en nufuslu gazetelerinde NEW YORK TIMES
 gazetesinde basilmi$tir. Bu kadar akademisiyen, ( iclerinde
 ermeni yok ), olmami$ bir$ey icin imza atmazlar! Hic bir$eyi
 istismar etmiyorlar,  hicbir menfaat pe$inde ko$miyorlar ve
 zaten onlara ortulu odenekden hic bir yardim yapilmiyor.
 Zaten dedimya, Ermenisdan hukumetinin  parasi yok !
Amerikada dini ayin Ingilizce yapilmaz. Her halde size malumat
 verenler yanli$ malumat vermi$ olmali. $ayet Amerikaya
 ziyarede gitmi$seniz aklinizda yanli$ $eyler  kalmi$ olmali.
$ayet sizi kiliseye goturduler ise, mahallenin yerli bir kilisesine
 goturmu$lerdir. Pek tabii olarak o kilisenin lisani da
 Ingilizcedir!
Dunyanin her yerinde Hayasdanyayts Yegeghetsi`nin dili
 Ermenicedir. Kimisi Bati Ermenicesini , kimisi Dogu
 Ermenicesini, kimisi de Krapar Ermeniceyi kullanir. Vaaz
 bulunrgu yere gore, herkesce iyice anla$ilmasi icin, Turkiyede
 oldugu gibi, o yerin lisani ile verilir.
Umit ederim 2014 senesinin 24 Nisanindan bugune kadar

hakiki bilgiler fikrinize yerle$mi$tir.

Yorumlar kapatıldı.