İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Osmanlı’nın Halıları Arkas’ta Sergileniyor

İzmir Arkas Sanat Merkezi’nde asırlık Osmanlı Saray halıları sergilenmeye başlandı. Toplam 56 halının yer aldığı ve 14 Haziran’a kadar açık kalacak sergi büyük ilgi görüyor…Sergide Türkiye’deki son Ermeni ustası 78 yaşındaki Avak Şirinoğlu’na bir oda ayırdıklarını aktaran Arkas, “Kendisini Bursa ipliği ile el emeği halılar üretiyor. Hatta sergide santimetrede 400 ilmekle 3 yılda üretilen halıları sergiliyor. Ben böylesi önemli bir değerimizi tanıtmak istedim. Tıpkı Dolmabahçe Sarayı’nı da yapmaları gibi Ermeni ustaların bu ülkede çok emeği var” ifadelerini kullandı

***
İzmir Arkas Sanat Merkezi’nde asırlık Osmanlı Saray halıları sergilenmeye başlandı. Toplam 56 halının yer aldığı ve 14 Haziran’a kadar açık kalacak sergi büyük ilgi görüyor. Serginin açılışına Fransa Başkonsolosu Muriel Domenach, Hürriyet Gazetesi yazarı Doğan Hızlan, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün gibi isimlerin yanı sıra İzmir iş ve sanat dünyasının önemli isimleri katıldı.
Açılışta konuşan Arkas Holdihg Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, sergideki halıların 1834 ile 1930 yılları arasındaki 90 yıllık süreci kapsadığını söyledi.
Özel koleksiyonunda 300’den fazla tarihi halı bulunmasına karşın 90 yıllık süreci kapsayan 56 halıyı sergilediklerini aktaran Arkas, “Oğlumun arkadaşının bir gün benden eski halıları nereden ve nasıl bulacağını sormasıyla ben de bu konuyla ilgilenmeye başladım. Böylesi kıymetli halıları buldukça bir tane daha almak istiyorsunuz. Yani bir anlamda celalleniyorsunuz. 22 yıldır halıları toplaya toplaya bugünkü duruma geldik. Tıpkı kadınların ayakkabı merakı gibi ben de halı merakı oluştu ve Cumartesilerimi halılara ayırdım” dedi.
İzmir’de eski ve büyük bir evde büyüdüğünü belirten Lucien Arkas, “Eskiden koca evlerde her yer halılarla döşeli olurdu. Bizler de hep halılar üzerinde büyüdük” diye konuştu. Zamanla işlerle birlikte zevklerin de değiştiğini kaydeden Arkas “Buradaki halıların hangi tarihte nerede yapıldığı konusunda kesin bilgiler yok ama yapılış tarzıyla ve üsülbuyla bu halıların türü ve bölgesi belirleniyor. Osmanlı’da modernleşme 2’nci Mahmud ve Abdülmecit ile başlar. Abdülaziz uzun yaşayamadı ama o da çok moderndi. Onların hakkını yememek lazım. O devir çok önemli. O insanlar da açık görüşlüydü. Zaten o dönemlerde resmin yanında halı da önemli bir alandı” dedi.
SON ERMENİ USTASI DA VAR
Sergide Türkiye’deki son Ermeni ustası 78 yaşındaki Avak Şirinoğlu’na bir oda ayırdıklarını aktaran Arkas, “Kendisini Bursa ipliği ile el emeği halılar üretiyor. Hatta sergide santimetrede 400 ilmekle 3 yılda üretilen halıları sergiliyor. Ben böylesi önemli bir değerimizi tanıtmak istedim. Tıpkı Dolmabahçe Sarayı’nı da yapmaları gibi Ermeni ustaların bu ülkede çok emeği var” ifadelerini kullandı.

‘TURİSTLER DE GEZECEK’
Gelen turistlerin de müzeyi gezerek Osmanlı’nın sanatı hakkında bilgi sahibi olacağını belirten Arkas, böylece kentin de turistlere anlatılabileceğini sözlerine ekledi. Halıların parasal değerinden ziyade varlığının önemli olduğunun altını çizen Arkas, “Bir mala ne kadar para verilirse onun da değeri o kadardır. Kaç para olursa olsun iyi yere harcanılmış bir paradır bu” diye konuştu.
DHA

Yorumlar kapatıldı.