İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Putin, Ermenistan Krizine El Koydu

Türkiye sınırında yakalanan ve cinayetleri işlemekle suçlanan Rus asker Valeri Permyakov’un Rus üssüne götürülmesi vatandaşların tepkilerine neden oluyor…İki ülke arasında tansiyonun yükselmesine neden olan olayla ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ı arayarak başsağlığı diledi. Olaylara neden olmakla suçlanan Rus askerle ilgili gerekli tüm işlemlerin yapılacağı taahhüdünden bulunan Putin, soruşturmanın kısa sürede tamamlanacağını ve suçluların cezalandırılacağını belirtti. Gümrü’ye ulaşan Rus doktorlar ise olayda yaralanan 6 aylık bebeği ameliyat etti.

***
Rusya’nın Ermenistan’da bulunan 102 nolu askeri üssünden 12 Ocak’ta kaçan bir Rus askerinin, Gümrü’de bir eve girerek aynı aileden 6 kişiyi öldürmesi ve bir bebeği de yaralaması sonrası Ermenistan’da tansiyon yükseldi.
Türkiye sınırında yakalanan ve cinayetleri işlemekle suçlanan Rus asker Valeri Permyakov’un Rus üssüne götürülmesi vatandaşların tepkilerine neden oluyor.
Ermenistan’ın ikinci büyük kenti Gümrü’de bulunan Rusya Başkonsolosluğu önünde toplanan vatandaşların polisle çatışması sonrası en az 14 gösterici ve 5 polis yaralandı. Göstericiler, Rus askerin Ermenistan yönetimine teslim edilmesini ve Ermeni yasalarına göre yargılanmasını istiyor.
Ermenistan’ın başkenti Erivan’da Özgürlük Meydanı’nda toplanan göstericiler de polisle çatıştı. Bazı göstericilerin hastaneye kaldırıldığı belirtiliyor.
İki ülke arasında tansiyonun yükselmesine neden olan olayla ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ı arayarak başsağlığı diledi.
Olaylara neden olmakla suçlanan Rus askerle ilgili gerekli tüm işlemlerin yapılacağı taahhüdünden bulunan Putin, soruşturmanın kısa sürede tamamlanacağını ve suçluların cezalandırılacağını belirtti. Gümrü’ye ulaşan Rus doktorlar ise olayda yaralanan 6 aylık bebeği ameliyat etti.
Putin, Bebek Seryoja Avetisyan’ın sağlık sorunlarının çözülmesi için en üst düzeyde desteğin verileceğini söyledi. Rus lider, Ermeni meslektaşına gerekli görülmesi halinde ambülans helikopter gönderilerek bebeğin tedavi için Moskova’ya getirilebileceğini vurguladı.
Rus asker Permyakov’un Ermenistan ve Rusya yasalarına göre yargılanması planlanıyor. Ancak suçun askeri üs dışında Ermenistan topraklarında işlenmesi nedeni ile Ermenistan mahkemelerinde yargılanması konusunda talep sürüyor. Ermenistan Başsavcılığı Rus askerin yargılanması ile ilgili soruşturma başlattı.

Yorumlar kapatıldı.