İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

HDK: Devlet Ermeni soykırımının üzerinde yükseliyor

(DİHA) – Hrant Dink’in katledilmesinin üzerinden 8 yıla rağmen olayın halen aydınlatılmamasını eleştiren ve Hrant’ı devletin öldürttüğüne işaret eden HDK Eşsözcüleri Sebahat Tuncel ile Ertuğrul Kürkçü, Türkiye Cumhuriyeti’nin halklar için bir hapishane haline geldiğini ve devletin Ermeni soykırımının üzerinde yükseldiği değerlendirmesi yaptı.

TGC de, Dink’in de bulunduğu 64 gazeteci cinayetinin tetikçi ve faillerinin halen ortaya çıkarılamadığına dikkat çekti.

HDK Eşsözcüleri Sebahat Tuncel ile Ertuğrul Kürkçü, Hırant Dink’in katledilmesinin yıldönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Dink’in katledilmesi üzerinden 8 yılın geçtiğine dikkat çekilerek, Türkiye Cumhuriyeti’nin halklar için bir hapishane olduğu, devletin Ermeni soykırımının üzerinde yükseldiği kaydedildi. Açıklamada; “Biliyoruz ki devletin bir soykırım geleneği var. Ve yine biliyoruz ki bu devletin bir de siyasi suikast geleneği var. Hrant Dink’i soykırım geleneğiyle siyasi suikastlar geleneğine sahip olan devlet öldürdü” denildi.
Devletin tüm kurumlarının cinayeti birbirilerinin üstüne yıkma çabasında olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “AKP paralele, paralel AKP’ye, Genelkurmay çetelere, Erdoğan münferit bir olaydır diyerek belirsizliğe yıkmaya çalışıyor. Bugün artık biliyoruz ki hepsi yalan söylüyor. Hepsi kendisini aklamaya çalışıyor. Buna izin vermeyeceğiz. Buna izin vermedik” ifadelerine yer verildi.
‘Sorumlular terfi edildi’
Recep Tayip Erdoğan’ın, “Cinayeti çözmek boynumuzun borcudur” sözlerinin hatırlatıldığı açıklamada, Erdoğan’ın failleri yargılamak bir yana olayda sorumluluğu olan herkesi terfi ettirdiğinin altı çizildi. Dink’in bir kaç tetikçi tarafından öldürülmediği, cinayetin arkasında devletin tüm kademelerinden unsurların bulunduğu kaydedilirken, şunlar vurgulandı; “Ama bir noktada yanıldılar. Hrant Dink’i hedef tahtasına koyanların, Ermeni bir gazeteciyi öldürmek isteyenlerin tüm planları, barışın diliyle, kardeşliğin diliyle, herkese dokunan, herkesi kucaklamayı başaran fikirleri, kişiliği ve sevecenliğiyle milyonlarca insanın kalbinde yer edinen Hrant Dink’in kişiliği karşısında darmadağın oldular.”
‘Mücadele Dink’e borcumuzdur’
“Hrant Dink’i anmak barışı anmaktır, kardeşliği hatırlamaktır, soykırıma, şiddete maruz kalan halkların haklarını sesi olmaktır, özgürce, birbirini sevgiyle kucaklayarak bir arada yaşamaya duyulan özlemi ifade etmektir” ifadelerine dikkat çekilen açıklamada, sorumlulardan hesap sorulana ve halkların eşit koşullarda yaşamalarını sağlayana kadar mücadele etmeye devam edilmesi gerektiğine işaret edildi. Bu mücadelenin de Dink’e borç olduğu vurgulandı.
TGC’den Hrant Dink mesajı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu da, Dink’in katledilişinin 8’inci yıldönümünü nedeniyle mesaj yayınladı. Dink’in katilleri ve azmettiricilerinin halen açığa çıkarılamadığına dikkat çekilen mesajda, “Kamu vicdanı, ancak adil bir yargılama ile bu cinayetin ardındaki gerçek suçluların ortaya çıkmasıyla rahatlayacaktır” denildi.Türkiye’de aralarında Hrant Dink’in de bulunduğu 64 gazeteci cinayetinin tetikçi ve faillerinin halen ortaya çıkarılamadığına ve Türkiye’nin bu ayıpla baş başa bırakıldığı ifadelerine yer verilen mesajda, “Günümüzde de halkı doğru ve yansız bilgilendirme görevini üstlenmiş meslektaşlarımız, baskı ve tehditler altında çalışıyorlar. Düşündükleri ve yazdıkları nedeniyle gazetecilerin yargılanması ve tutuklanmasının olağan hale geldiği bir ortamda basın özgürlüğünden söz edilemiyor” diye belirtildi.
Mesajın devamında, “Sevgili Hrant Dink’i ölüm yıl dönümünde özlemle anarken, biliyoruz ki ırkçılığın, ayrımcılığın olmadığı barışçıl bir toplumu yaratmak, medyada nefret söylemini ortadan kaldırmak için hepimize büyük görevler düşüyor” ifadeleri kullanıldı.
(zk-rk/kk/avt)

Yorumlar kapatıldı.