İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Binlerce kişi Agos’un önünde Hrant Dink’i andı

Rengin Arslan / BBC Türkçe, İstanbul
Ermenice ve Türkçe olarak yayın yapan Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülüşünün sekizinci yılında binlerce kişi Taksim’den, Şişli-Osmanbey’deki Agos gazetesi önüne yürüdü.Anma için gelenler, “Yüzleşin! Hrant’la, soykırımla!” yazılı pankartın arkasında toplandı. Sekiz yıldır her 19 Ocak’ta yapılan anmalarda ilk kez “soykırım” ifadesi pankartta yer almış oldu.


TIKLAYIN: Hrant Dink davasında 8 yılda ne oldu?
http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2015/01/150119_hrant_dink_8yil.shtml

Hrant Dink için yürüyenler “Katil devlet hesap verecek”, “Hepimiz Hrant’ız, Hepimiz Ermeniyiz” sloganları attı. Aynı zamanda devam eden yargı sürecine dikkat çekerek, “Biz bitti demeden bu dava bitmez” sloganı en çok tekrarlanan sloganlar arasındaydı.

Fotoğraf: Rengin Arslan
Anmaya gelenler arasında Gezi eylemleri sırasında hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ve babası Sami Elvan da bulunuyordu.
Yürüyüş sırasında anons aracından, askerlik yaptığı sırada hayatını kaybeden Sevag Balıkçı’nın yanı sıra, Ceylan Önkol ve Gezi’de hayatını kaybedenlerin isimleri de söylendi.

Fotoğraf: Selin Girit
Kobani ve Roboski’de öldürülenler de yine kürsüden anılanlar arasındaydı.
Agos’un önünde Dink’in vurulduğu yerde her yıl olduğu gibi çiçeklerle donatılmış bir köşe vardı. Buradaki Hrant fotoğrafının altında ise ölüm tarihi olarak 2007 yerine 1915 yazılıydı.
“Buradayız Ahparig” yazılı pankartın asılı olduğu Agos gazetesi önündeki törende Hrant Dink’in vurulduğu 15.05’te saygı duruşunun ardından yazar Murathan Mungan konuştu.

Fotoğraf: Rengin Arslan
Mungan konuşmasında Hrant Dink için “Bu topraklarda yaşayan insanların bu konuyu her yönüyle konuşarak, birbirlerini tanıyarak, birbirlerinin hikayelerini dinleyerek, birbirlerinin acılarını anlayarak, birbirlerine değerek, dokunarak, zamanla bu sorunu barışçıl bir çözüme kavuşturabileceğine inanıyordu. Böylelikle resmi hafızaların yerini, artık sivil hafızaların alacağını ümit ediyordu” dedi.
Rakel Dink, eşinin vurulduğu noktaya çiçek bırakırken. Fotoğraf: Selin Girit
Mungan aynı zamanda, “Ermeni sorununu emperyal güçlerin

uluslararası masalarda Türkiye’ye karşı elinde bir koz olarak tutmaktan çıkaracak şeyin halkların kendi aralasında geliştireceği bu diyalog zemini olacağına inanıyordu. Bu yüzden Hrant Dink’in bu konuyla ilgili rüyalarından biri iki halkın birbirleriyle kaynaşmasını sağlayacak, Ermenistan- Türkiye sınır kapısının açılmasıydı. Ölülerimizin sadece hatıralarına değil, rüyalarına da sahip çıkmamız lazım” dedi.

Mungan’ın konuşmasının ardından Rakel Dink, eşinin vurulduğu noktaya çiçek bırakırken. Fotoğraf: Selin Girit
Hrant Dink’in eşi Rakel Dink ve ondan sonra Gülsüm ve Sami Elvan Agos gazetesinin penceresinden gelenleri selamladı ve anma sona erdi.
Bu akşam Londra’da Londra Üniversitesi Ortadoğu, Afrika ve Asya çalışmaları merkezinden Türk, Kürt ve Ermeni öğrenciler Dink anması gerçekleştirecek.
Bu arada, cinayet soruşturması kapsamında, dönemin Trabzon istihbarat şube müdürlüğü amirlerinden olan Cizre Emniyet Müdürü Ercan Demir, tutuklandı. Doğan Haber Ajansı’na göre Demir “İhamli davranışla kasten insan öldürmekle” suçlanıyor.

Yorumlar kapatıldı.