İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Halaçoğlu ve Öymen’den 24 Nisan davetine tepki!

Haber: Fatih Erboz
Halaçoğlu, “Türk ordusuna karşı savaşanların yarısına yakını Ermeniydi. İngiliz ordularında 8 bin gönüllü Ermeni vardı. Ermeniler bize karşı savaştı. Düşman ile işbirliği yapmıştı” diye konuştu. Ermenilerin haklı olarak davet sırasında “Mademki vatanı birlikte kurtardık. Bizi neden sürgün ettiniz” sorusunu dillendirebileceklerini vurgulayan Halaçoğlu,  Erdoğan’ın tarihi bir yanlış yapmak üzere olduğunu söyledi… CHP’li Öymen, şöyle konuştu: “Çağıracağınız ülkelerin hepsi, yarın sözde Ermeni soykırımı iddialarını kabul ederse ne olacak? Bunun bir garantisi var mı? Öte yandan Birleşmiş Milletlerdeki oylamalarda size çıkan destek ortada. AB’deki konumuz ortada. Böyle bir durumda siz nasıl oluyor da bu çağrıyı yapıyorsunuz. Ermenistan Hocalı Katliamını yapmış bunu dile getiriyor musunuz? (Al birini vur ötekine. HYETERT)

***
Halaçoğlu ve Öymen’den 24 Nisan davetine tepki!Erdoğan’ın 24 Nisan’da dünya liderlerini Türkiye’ye daveti tartışma başlattı. MHP’li Halaçoğlu, “Tarih, gerçeklere aykırı” derken, CHP’li Öymen, “İç politika malzemesi” ifadesini kullandı.
Recep Tayyip Erdoğan’ın sözde Ermeni soykırımı iddialarının 100 yıldönümü olan 24 Nisan’da 102 ülkenin devlet başkanını Türkiye’ye davet ettiği açıklaması yeni bir tartışma başlattı. MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, Çanakkale davetinin tarihi gerçeklere uymadığını belirterek, Ermenilerin bu dönemde cephede değil isyanda olduklarını anımsattı. Halaçoğlu, “Çanakkale cephesinde kaç Ermeni kaç Türk vardı? Cephede parmakla sayılacak kadar Ermeni vardı. Çanakkale savaşlarında mücadele edenler Ermeniler değildi. Ermeniler Çanakkale savaşları sırasında Van İsyanını çıkardılar” dedi.
23 ayrı isyan
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan’ı da davet etmesini eleştiren Halaçoğlu, sadece Van’da değil aynı günlerde Osmanlı İmparatorluğu’nun 23 ayrı yerdeki isyanlarla arkadan vurulmak istendiğini anımsattı. Ermenilerin, Ruslar ve Fransızların desteği ile isyan ettiklerini anlatan Halaçoğlu, “Türk ordusuna karşı savaşanların yarısına yakını Ermeniydi. İngiliz ordularında 8 bin gönüllü Ermeni vardı. Ermeniler bize karşı savaştı. Düşman ile işbirliği yapmıştı” diye konuştu. Ermenilerin haklı olarak davet sırasında “Mademki vatanı birlikte kurtardık. Bizi neden sürgün ettiniz” sorusunu dillendirebileceklerini vurgulayan Halaçoğlu,  Erdoğan’ın tarihi bir yanlış yapmak üzere olduğunu söyledi. Ermenistan Parlamentosu’nun Türkiye’yi soykırım yapmakla itham ettiğini kaydeden Halaçoğlu, “Parlamentolarında bize savunma hakkı bile tanınmayanların nasıl tavır takınacaklarını bilmeden ne yapacaksınız” dedi.
Kovmak istediler
Karabağ topraklarının hala Ermenilerin işgali altında olduğunun görmezden gelinmesine tepki gösteren Halaçoğlu, Çanakkale’de Türkleri Anadolu’dan kovmak için emperyalist devletlerin bir araya geldiklerinin unutulduğunu ifade etti. Halaçoğlu, “Türkü yok etmek için bütün devletler yüklendi, artık bunlar olmasın, Çanakkale barış bölgesi olsun, bu arada da soykırım iddialarına karşı çağrı yapalım da demiyorlar. Bir taraftan da Karabağ hala işgal altında. Azerbaycan topraklarının yüzde 20’si işgal altında hala Sarkisyan’a davet göndermeye kalkıyorlar. Adamlar senin kuyunu kazıyor” diye konuştu.
İç politika malzemesi
Emekli Büyükelçi Onur Öymen ise, bu çağrının tamamen iç politikaya dönük bir manevra olduğunu kaydetti. Türkiye’yi yönetenlerin sözde Ermeni soykırımı iddiaları karşısında savunmada olduğunu, esas bu tavrın yanlış olduğunu kaydeden Öymen, şöyle konuştu: “Çağıracağınız ülkelerin hepsi, yarın sözde Ermeni soykırımı iddialarını kabul ederse ne olacak? Bunun bir garantisi var mı? Öte yandan Birleşmiş Milletlerdeki oylamalarda size çıkan destek ortada. AB’deki konumuz ortada. Böyle bir durumda siz nasıl oluyor da bu çağrıyı yapıyorsunuz. Ermenistan Hocalı Katliamını yapmış bunu dile getiriyor musunuz? ASALA denen terör örgütünün saldırıları nedeniyle 45 diplomatımız yaşamını yitirdi. Ayrıca 296 kişi yaralandı. Bunları neden gündeme getirmiyorsunuz? Diaspora 2015 yılında ortalığı ayağa kaldıracak. Parlamentolara baskı yapacak, davalar açacak bunlara hazır mısınız, bunları önlemek için ne yapıyorsunuz? Olacakları bir kenara bırakıp iç politikaya oynamakla iddiaları asla çürütemezsiniz.”

Yorumlar kapatıldı.