İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ya Sarkistan Çanakkale’ye gelirse

Müyesser Yıldız yazdı…
Erdoğan 100’üncü yıl bombasını patlattı!.. Bu yıl 24 Nisan’da Çanakkale savaşlarının 100’üncü yılı görkemli bir şekilde kutlanacakmış. Törenlere Ermenistan Devlet Başkanı Sarkisyan da davet edilecekmiş. Hayırdır inşallah!.. Zira Devlet ricali Çanakkale Zaferi’nin 18 Mart’ta kutlaya geldi. Mesela Erdoğan geçen yıl 18 Mart’ta Çanakkale’deydi. Erdoğan geçen yılın 24 Nisan’ında Ankara’da, 2013’te ise İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER)’in düzenlediği Kutlu Doğum Haftası etkinliğindeydi. Evet 24 Nisan da var; Çanakkale kara savaşlarının yıldönümü. Genelde mükli erkânın organize ettiği, vatandaşların katıldığı bu törenlerde geçen yıl Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni Millî Savunma Bakanı İsmet Yılmaz temsil etti.

24 Nisan bir şeyin daha tarihi
 malûmunuz; Ermeni soykırım iftiralarının… Bu yıl onun da 100’üncü yıldönümü. ABD, Avrupa hep, “Ah Türkiye Başbakanı veya Cumhurbaşkanı Ermenilere taziye dilese” dedi.
Erdoğan geçen yıl TBMM’nin açılış yıldönümü olan 23 Nisan günü Ermenice dahil 9 dilde “taziye” diledi. Dünya alkışladı!..
Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan 24 Nisan mesajında Erdoğan’ın “taziyesine” hiç
değinmeden, şunları söyledi: “Osmanlı İmparatorluğu’nın halefi olan Türkiye, Ermeni Soykırımı’nı tümüyle inkâr politikasını sürdürüyor. Biz bir suçun inkârının da bu suçun doğrudan devamı anlamına geldiğinden eminiz. Gelecekte benzer suçları sadece bu suçun kabul edilmesi ve kınanması önleyebilir. Bu tarihi utancı geride bırakılması ve devletin bu ağır yükün altından kurtarılması
Türkiye’nin tavrına bağlı.”
Erivan’da toplanan “Batı Ermenileri Ulusal Kongresi” (Batı Ermenistan’ın neresi olduğunu biliyorsunuz) ise Erdoğan, Davutoğlu ve Beşir Atalay’ın geçmişteki çeşitli açıklamalarına da atıfta bulunarak, Erdoğan’ın “taziyesiyle” ilgili şu bildiriyi yayınladı:
“Bu açıklamayı bir ilk adım olarak değerlendiriyor, tıpkı Çinli filozof Lao Tzu’nun dediği gibi; ‘Binlerce millik bir yolculuk bile, tek bir adımla başlar’. Bu adım, Osmanlı vatandaşı Ermenilerin bugünkü varisleri olan Batı Ermenilerinin tüm beklentilerini elbette karşılamıyor, fakat, Türkiye sivil toplumu ile başlattığımız yapıcı diyaloga, bu konuşmanın ardından Türkiye’nin yetkili makamlarının da katılmasını ümit ediyoruz. Batı Ermenileri Ulusal Kongresi, adaletin sağlanması ve Batı Ermenilerinin haklarının iade edilmesi, zararlarının telafi ve tazmin edilmesi, tarihsel yurtlarına geri dönebilmeleri için gereken tüm koşulların sağlanması doğrultusundaki iradesini vurgulamaktadır. Batı Ermenileri Ulusal Kongresi, Avrupa Birliği’ne katılım ve demokratikleşme süreçlerine paralel olarak, Türkiye’nin, Batı Ermenilerinin haklarını tanıyacağı, zorlu ve uzun olsa da hakların iadesi sürecine de aynı şekilde başlayacağına inanmak istiyoruz.”
Çanakkale-Erivan Hattı
Batılılar şu ana kadar resmen, “Türkiye’nin Başbakanı veya Cumhurbaşkanı Erivan’daki soykırım müzesine gitse, çelenk koysa” demedi, ama onlara sözcülük yapan ve dönemin Cumhurbaşkanı Gül’e de çok yakın olan Cengiz Çandar ve Hasan Cemal bunu dillendirdi.
Gül’ün Eylül 2008’de Erivan’daki “maç diplomasisi” öncesi…
Dönemin CHP Lideri Deniz Baykal, Gül’ün Ermenistan ziyaretine, “Erivan’a gitmişken, bari soykırım anıtına çelenk de koysun” sözleriyle tepki gösterdi.
Çandar ve Cemal’e sesini çıkarmayan dönemin Başbakanı Erdoğan, Baykal’a epey sinirlendi. Bu ifadeyi “çok çirkin” bulduğunu belirtip, Baykal’ı şöyle eleştirdi: “Bu tabii Sayın Baykal’ın karakterini, kimliğini gösteriyor. Kendi ülkesinin Cumhurbaşkanının nereye çelenk koyacağını, nereye koymayacağını çok iyi bildiği halde, böyle bir ifadeyi kullanmasını bizim doğru bulmamız, sessiz kalmamız mümkün değil. Bunların geçmişini de çünkü yaşadık, ama Baykal’ın cemaziyel evvelini çok iyi biliriz ve cemaziyel evvelini de çok iyi bildiğimiz için yıllar yılı bu ülkede özellikle sözde soykırıma karşı mücadele vermiş olan Cumhurbaşkanımıza karşı böyle bir yakıştırmayı yapmasını tasvip edemeyiz. Bu çok çirkin bir şeydir, ama herhalde aynaya bakıyor kendisi, aynaya bakarak böyle konuşuyor.”
Geliyoruz 2011 yılına. Türkiye’nin en genç rektörü unvanını alan, Gül’e yakınlığını
gizlemeyen, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı sonrasında da makam odasında hâlâ Gül’ün fotoğrafını bulundurmasıyla gündeme gelen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner’in bir demeci vardı. Haziran 2011’de üniversiteye destek için düzenlenen toplantıda gazeteciler 2015 yılının Ermeni soykırımı iddialarının da 100. yıldönümü olacağını hatırlatınca Laçiner, şunları söyledi: “2015, Ermeni tehcirinin de 100. yılı. Ermeniler’in çok ciddi hazırlık yaptıkları bir yıldönümü. Acaba Ermenistan Devlet Başkanı, 2015 Mart’ında Gelibolu Yarımadası’na gelip, şehitliğe bir gül, bir karanfil bırakır mı? Ondan sonra da bizim Cumhurbaşkanımız veya Başbakanımız Erivan’a gidip, o soykırım anıtına bir çiçek bırakır mı; ‘Biz buna soykırım demiyoruz, ama acı nedir biz biliriz. Biz de aynısını yaşadık. Acınızı paylaşıyoruz’ diyebilir mi? Yani 2015 Ermeni meselesinde artık bazı şeyleri arkada bırakıp kucaklaşma, barışma yılı olabilir mi? O anlamda ben Çanakkale’nin müthiş bir ortam oluşturabileceğini düşünüyorum.”
Acaba Erdoğan, Gül’ün takımından Laçiner’in izinde mi?!.
Laçiner’in bir özelliği daha var; Davos Economik Forum tarafından verilen “2006 Genç Küresel Lider” unvanının sahibidir!..
Önce Sarkisyan Davet Etti
Erdoğan, Çanakkale’nin 100’üncü yıldönümünden önce Sarkisyan’ı Cumhurbaşkanlığı
yemine törenine davet etti. Sarkisyan’a Ermenistan’daki gençlik forumu toplantısında, bu davet soruldu. “Muhtemelen katılım Ermenistan Dışişleri Bakanı düzeyinde gerçekleşecek” diyen Sarkisyan, “Ermeni soykırımının 100. yıldönümü vesilesiyle başkent Erivan’da yapılacak törene Erdoğan’ın katılıp katılmayacağını merak ettiklerini” de belirtip, Dışişleri Bakanının Türkiye ziyaretinde Türkiye Cumhurbaşkanı’nın 24 Nisan 2015’te Erivan’da yapılacak törenlere davetle ilgili
temaslarda bulunacağını vurguladı.
Yemin töreni için Ankara’ya gelen Nalbantyan’ın Erdoğan’ı, 24 Nisan için Erivan daveti getirip getirmediği açıklığa kavuşmasa da Erdoğan’ın aynı tarihte Sarkisyan’ı Çanakkale’ye davet ettiği manşetlerden müjdelendi!..
Erdoğan’ın “atağı”, Erivan’ın davetine misilleme, soykırım iftiralarına karşı gövde gösterisi midir?
Yoksa “Batı Ermenileri Ulusal Kongresi”nin, “Binlerce millik bir yolculuk bile, tek bir adımla başlar” demesi gibi, “Ermeni açılımında” yeni bir adım mıdır? Bugün itibarıyla imkânsız gibi görünse bile Sarkisyan Çanakkale’ye geldiği takdirde, ya birileri de Erdoğan’ın Erivan’a gidip, o anıta çiçek koymasını isterse?!..
Malatya ve Foça’ya kucak dolusu sevgiler
Müyesser YILDIZ
Odatv.com

Yorumlar kapatıldı.