İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye genelinde “Charlie Hebdo” protestosu

Hz. Muhammed’i tasvir eden bazı karikatürlerin yayınlanması yurt çapında protesto edildi. Charlie Hebdo dergisine yapılan terör saldırısı bahane edilerek Hz. Muhammed’i tasvir eden bazı karikatürlerin yayınlanması yurt çapında protesto edildi.

Elazığ
Elazığ’da, Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Elazığ Şubesi üyeleri, Paris’te Charlie Hebdo dergisine yapılan terör saldırısı bahane edilerek bazı karikatürlerin yayınlanmasını protesto etti.
Öğretmen Evi önünde toplanan grup tekbir getirerek, sloganlar attı.
Grup adına konuşan AGD Elazığ Şubesi Başkanı Recep Koca, Charlie Hebdo dergisine ve çalışanlarına yapılan saldırının ısrarla İslam’a ve Müslümanlara mal edilmeye çalışılmasının sistemli bir propaganda olduğunu savundu.
Batı ile işbirliği yapmayan İslam ülkelerinin terör destekçesi gibi gösterilmeye çalışıldığını savunan Koca, yaşanan olayların ardından Charlie Hebdo’nun Hz. Muhammed’e ve İslam’a yönelik çirkin yaklaşımlarını düşünce özgürlüğü adı altında sürdürmesini tasvip etmedikleri gibi dergiye yapılan saldırıyı ve işlenen cinayetleri de tasvip etmediklerini vurguladı.
Koca, Türkiye’de bazı medya kuruluşlarının Charlie Hebdo dergisine yönelik saldırıları sözde basın özgürlüğü adı altında eleştirirken, olayı İslam düşmanlığına ve Hz. Muhammed’e hakarete prim verme noktasına getirdiklerini öne sürdü.
Sakarya
Sakarya ve Düzce’de sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar, Paris’teki Charlie Hebdo dergisine terör saldırısı bahanesiyle bazı karikatürlerin yayınlanmasını protesto etti.
Sapanca ilçesindeki Rüstempaşa Camisi önünde cuma namazının ardından bir araya gelen grup adına konuşan İHH Sakarya Şube Başkanı Ruhi Ademoğlu, insanlar kendi yakınlarına yapılan saldırıları bile kabul edemezken, Müslümanların peygamberlerine yapılan hakareti kabullenmesinin beklenemeyeceğini söyledi.
Müslümanların Charlie Hebdo dergisine saldırıyı tasvip etmemesine rağmen, hakareti sürdüren anlayışın karşısında boyun eğmeyeceklerini anlatan Ademoğlu, “Kendi öldürülen çalışanlarını bile reklam malzemesine çeviren dergi, 60 bin yerine 3 milyon basarak, kanlarını ranta çevirmekten kaçınmamışlardır. Malzemesi iftira ve hakaret olan bu dergi, çamurlarını üzerimize sıçratmaktan vazgeçmelidir” diye konuştu.
Paris’teki saldırıyı yanlış bulduklarını belirten Ademoğlu, tahriklere ve İslam ülkelerindeki oyunlara son verilmesi gerektiğini vurguladı.
Diyarbakır
Paris’teki Charlie Hebdo dergisinde Hz. Muhammed’i tasvir eden bazı karikatürlerin yayınlanması Diyarbakır ve Bingöl’de protesto edildi.
Diyarbakır’da cuma namazının ardından tarihi Ulu Cami önünde toplanan aralarında İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Diyarbakır Şubesi, Mustazaflar Cemiyeti, Memur-Sen ve Özgür-Der’in de bulunduğu grup tekbir getirip slogan attı.
Grup adına açıklama yapan Tesettüre Çağrı Platformu (TESÇAĞ) Başkanı Mehmet Duyu, son günlerde batı dünyasında Hazreti Muhammed düşmanlığının yeniden ortaya çıktığını savundu.
Bu düşmanlığın devlet politikasından öteye geçip kitleselleştiğini ileri süren Duyu, şöyle dedi:
“Fransa’da yaşananlar, gelinen nokta itibarıyla İslamofobiye sebep değil, bilakis görülmek istenmeyen tüm zulümlerin sonucu olmuştur. Batı dünyası ektiğini biçmektedir. ‘İfade özgürlüğü’ adı altında İslam’ın kutsallarına yapılan saldırılar cezalandırılmamış, müsamaha gösterilerek yapılan alçaklık ödüllendirilmiştir. Fransa, Orta Afrika, Mali, Suriye, Irak ve birçok İslam bölgesinde kan akıtıyor. Charlie Hebdo saldırısı bir sonuçtur ve bunun sebepleri batının tarihinde mevcuttur.”
“Charlie Hebdo dergisi haçlı seferinin zihinsel kodlarını taşımaktadır. Bu dergi İslam’ın kutsallarını hicvederek saldırılarına devam edeceği küstahlığını göstermiştir” diyen Duyu, şunları kaydetti:
“Türkiye’de yayın yapan bazı internet siteleri ve gazeteler de Müslümanların kutsallarına saldırıyor. Fransa’da yayınlanan karikatürleri bu topraklarda büyük bir pespayelikle internet sayfalarında, gazete köşelerine taşıyanlar İslam gençliğinin sabrıyla uğraşmakta ve bam teline dokunmaktalar. Yetkililerden bu ihaneti sergileyenler için ivedilikle hukuki süreci başlatmalarını bekliyoruz.”
Duyu, kutsallarına yapılan saldırıları kabul etmediklerini, yapılan saldırıları her zaman kınayacaklarını sözlerine ekledi.
Bingöl
Bingöl Kalem Derneği öncülüğünde bazı sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle düzenlenen, “Peygamber Efendimize Sadakat ve İslam Düşmanlarına Tepki” etkinliğine katılan bir grup Genç Caddesi’ndeki Saat Kulesi önünde toplandı.
Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından grup adına açıklama yapan Kalem Derneği üyesi Enis Ağırbaş, Fransa’da yaşanan bir takım olaylar bahane edilerek, Müslümanların en kutsal değerlerine yönelik şer güçlerince topyekun saldırı düzenlendiğini savundu.
Ağırbaş, Müslümanlar için canlarından, mallarından ve evlatlarından daha aziz bilinen Hz. Muhammed’e saygısızlığın kabul edilemez olduğuna dikkati çekerek, “Alemlere rahmet olarak gönderilen, gece gündüz demeden insanlığın hidayeti için çalışan, bu yolda her türlü zorluğa göğüs geren efendimize hakaret edenler aslında kendi acizliklerini ilan etmişlerdir” diye konuştu.
Açıklamanın ardından dua okundu.
Gruptan bazı kişiler Cumhuriyet gazetesinin nüshasını yaktı.
Erzurum
Erzurum ve Kars’ta Anadolu Gençlik Derneği (AGD) üyeleri, Paris’te Charlie Hebdo dergisine yapılan terör saldırısı bahane edilerek bazı karikatürlerin yayınlanmasını protesto etti.
Erzurum’da AGD Üniversite Komisyon Başkanı Ömer Akbulut, yaptığı basın açıklamasında, Fransa’nın başkenti Paris’te Charlie Hebdo dergisine ve çalışanlarına yapılan saldırıya tepkilerin sürdüğünü belirterek, bu saldırının ardından İslam’a ve Müslümanlara dil uzatmanın sistemli bir propaganda olduğunu söyledi.
Akbulut, 11 Eylül saldırılarının ardından batıda oluşturulan İslam terörü imgesinin bu topraklarda yaşayan kalem ve kanaat sahipleri tarafından dillendirilmesinin bir aymazlık olduğunun altını çizerek, 11 Eylül saldırılarının Endonezya’dan Fas’a enerji kaynaklarının ve enerji nakil yollarının bulunduğu İslam coğrafyasını dizayn etmek üzere tertiplendiğini ileri sürdü.
Kars
AGD Kars Şube Başkanı Sebahattin Gül de Charlie Hebdo dergisine düzenlenen silahlı saldırının ardından İslam’a ve Müslüman’a dil uzatmanın sistemli bir propaganda olduğunu belirtti.
Batılı ülkelerin gelişmiş kitle imha silahlarıyla İslam coğrafyasında döktüğü kanın haddi hesabının bulunmadığına vurgu yapan Gül, “Doğu Türkistan’da, Cezayir’de, Mali’de, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde, Libya’da, Irak’ta, Afganistan’da, Nijerya’da ya da bir başka İslam ülkesinde işgaller ve terör nedeniyle akan her damla kanda en az ABD, İsrail ve İngiltere kadar Fransa’nın da parmağı vardır. Fransa yeryüzündeki fitne ve fesadın merkez üssü ülkelerden biridir. Fransız halkının birçoğunun da kendi ülkesinin işlediği cinayetlerden haberi dahi yok” dedi.
Kahramanmaraş
Kahramanmaraş’ta, Anadolu Gençlik Derneği (AGD) üyeleri, Paris’te Charlie Hebdo dergisine yapılan terör saldırılarını bahane edilerek bazı karikatürlerin yayınlanmasını protesto etti.
Cuma namazı sonrası Ulu Camisi önünde toplanan grup, tekbir getirdi ardından slogan attı.
Grup adına açıklama yapan AGD Kahramanmaraş Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çoban, Fransa’daki terör saldırısının ardından İslam’a ve Müslümanlara dil uzatılmasının sistemli bir propaganda olduğunu savundu.
Hz. Peygambere ve İslam’a yönelik çirkin yaklaşımları “düşünce özgürlüğü” olarak değerlendirmelerinin mümkün olmadığını ifade eden Çoban, bu tür saldırılara en ağır şekilde eleştireceklerini belirtti.
Türkiye’deki bir kısım medya kuruluşunun Charlie Hebdo dergisine yönelik saldırıları “sözde basın özgürlüğü” adı altında eleştirmeye çalıştığını vurgulayan Çoban, “Basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilen eleştiriyi, İslam düşmanlığına ve peygamberimize hakarete prim verme noktasına getirmeleri, Netanyahu ve İsrail ile aynı safta olmalarından öte değildir. Tüm çirkefliğe ve çirkinliğine rağmen Charlie Hebdo dergisine yönelik saldırıyı da tasvip etmiyoruz” ifadelerini kullandı.
Bursa
Bursa ve Kütahya’da, Anadolu Gençlik Derneği (AGD) üyelerinden oluşan gruplar, Fransa’nın başkenti Paris’teki Charlie Hebdo dergisine terör saldırısı bahanesiyle bazı karikatürlerin yayınlanmasına tepki gösterdi.
Bursa’da, Orhangazi Parkı’nda cuma namazı sonrası toplanan grup, karikatürleri yayınlayanlar aleyhine slogan attı.
Grup adına konuşan AGD Bursa Şubesi Basın Sözcüsü Furkan Kalabalık, söz konusu derginin çizgisini tasvip etmediklerini bildirdi.
Hazreti Muhammed ve İslam dinine yapılan yaklaşımları da düşünce özgürlüğü olarak değerlendirmelerinin mümkün olmadığını belirten Kalabalık, şunları kaydetti:
“Her zamanda ve mekanda Efendimize ve İslam’a yapılan çirkin saldırıları en ağır şekilde eleştirmeye ve bunu en hafif tabirle ‘haddini bilmeme’ olarak nitelendirmeye devam edeceğiz. Bu tavırdan geri adım atmamız ve yapılan edepsizliği hoşgörü kapsamına almamız söz konusu bile olamaz. Öte yandan 11 Eylül saldırılarını tasvip etmediğimiz gibi Charlie Hebdo dergisine yönelik saldırıyı ve işlenen cinayetleri de tasvip etmemiz mümkün değildir. Bu olayların, tetiğini çeken kim olursa olsun daha büyük operasyonlara zemin hazırlamak için yine bizzat ‘Batı’ tarafından tertiplendiğini biliyoruz. Paris’te yapılan sözde ‘teröre tepki ve basın özgürlüğü yürüyüşü’nü de bu bağlamda değerlendiriyoruz. Irkçı emperyalizm ve siyonizm, İslam coğrafyasına daha acımasız saldırılar yapmanın eşiğindedir.”
Kütahya
Kütahya’da, yine cuma namazının ardından Karagöz Camii önünde toplanan AGD üyeleri, slogan attı.
AGD İl Temsilcisi Erol Taşkın, grup adına yaptığı açıklamada, Türkiye’de bazı medya kuruluşlarının, Charlie Hebdo dergisine yönelik saldırıları sözde basın özgürlüğü adı altında eleştirirken olayı İslam düşmanlığına ve Hazreti Muhammed’e hakarete prim verme noktasına getirdiğini vurguladı.
Onların, İsrail ile aynı safta olduğunu gösterdiğini dile getiren Taşkın, “Bir kısım medya kuruluşumuz, ABD, İngiltere, Fransa ve İsrail’in İslam coğrafyasını kan gölüne dönüştürmelerini basın özgürlüğü kapsamında değerlendirebilecek kadar alçalmaktadır. Bu, sistemli bir tepkiyse kendi coğrafyalarının mazlum halklarına ihanet etmektir. Sistemli bir tepki değil de duygusal bir yaklaşımsa, içinde bulundukları kafa karışıklığının resmidir. AGD mensupları olarak hiçbir terör olayını tasvip etmiyoruz. Tüm çirkefliğine ve çirkinliğine rağmen Charlie Hebdo dergisine yönelik saldırıyı da tasvip etmiyoruz” ifadesini kullandı.
(AA)

Yorumlar kapatıldı.