İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hrant Dink Anılıyor

Almanya çapında 17.01.2015 tarihinde saat 15.05´te yapılacak eylemlerle 2007 yılında öldürülen Ermeni gazeteci Hrant Dink anılıyor.
Eylemlerin yapılacağı şehirler:
– Berlin: Brandenburger Tor, Pariser Platz
– Hannover: Kröpcke-Uhr
– Dortmund: Westenhellweg (Mayersche/Karstadt)
– Köln: Domplatt
– Frankfurt: MyZeil Binasi
– Nürnberg: Lorenzer Platz
– München: Odeonsplatz

Ermeni Gençlik Kongresinden gençlerin düzenlediği etkinlikler kapsamında Almanya´nın Berlin, Hannover, Dortmund, Köln, Frankfurt, Nürnberg ve Münih kentlerinde, 100. yılına giren Ermeniler´e yönelik soykırım ve İstanbul´da katledilen Hrant Dink anılacak. Eş zamanlı olarak saat 15.05´te gerçekleşecek bu etkinliklerde Hrant Dink´in öldürüldüğü an sahnelenecek.
Basın özgürlüğü demokrasinin en önemli koşulu ve temel bir haktır.

07.01.2015 tarihinde Paris´teki karikatür dergisi “Charlie Hebdo”´nun redaksiyonuna karşı düzenlenen saldırı bir kez daha gösterdi ki, bu temel hak birtakım riskleri de içinde barındırıyor.
Eleştirel fikirlerini yazarak ya da çizerek ifade etmeye çalışan insanlar çoğunlukla tepkiyle, ölüm tehdidiyle ve hatta ölümle karşı karşıya.

Aynı kaderi Ermeni gazeteci ve yazar Hrant Dink de yaşamak zorunda kaldı.
19 Ocak 2007 tarihinde saat 15.05´te 17 yaşındaki Ogün Samast adlı sağ görüşlü bir genç Hrant Dink´i ateş ederek öldürdükten sonra -gururla(!) “Bir gavuru öldürdüm!” diye ilan etti.
Hrant Dink davası 1915´teki soykırımla hesaplaşmayı da gündeme getirdi. O yıllarda Almanya tarafından görmezden gelinen soykırımda sadece 1,5 Ermeni katledilmedi. Aynızamanda yüz binlerce hristiyan Süryani ve Rum da kurban edildi.
Türk hükümeti hala geçmişte yaşananların soykırım olduğunu inkar ediyor, bu inkar politikasını Almanya´da da sürdürüyor. Şimdi yaşanan durum geçmişte işlenmiş bir suçun başka yöntemlerle devam ettirilmesidir.
Almanya çapında gerçekleşecek etkinliklerin basın sözcülüğünü yapan Anahid Akkaya;
“Hrant Dink kendini bu tarihle yüzleşmeye adadı. O hem Ermeniler´in hem de gerçekler karşısında gözlerini kapamayan Türkler´in sesiydi. Hrant Dink sadece soykırımın tanınması için değil, aynı zamanda Türkiye´de ayrımcılığa uğrayan bütün azınlıkların hakları için de mücadele etti.” diyor.
Hrant Dink buyüzden gün ortasında, herkesin gözü önünde, sokakta ateş edilerek katledildi. Böylece 1915´te başlayan soykırımın son kurbanı oldu. Türkiye´de Ermeniler´in sesi susturulmalıydı. Bu katliamın arka planı henüz açıklanmadığı gibi dava da Türk hükümeti tarafından hala gerektiği gibi sonuçlandırılmış değil.
Hrant-Dink-Eylemi adıyla düzenlenen eş zamanlı etkinliklerin kordinatörü avukat İlyas Uyar ise bu konuda şunları söylüyor: “Hrant Dink-Eylemi Nisan 1915´te başlayan Ermeniler´e yönelik soykırımın 100. yılına denk geliyor. Bu vesileyle Osmanlı İmparatorluğu tarafından gerçekleştirilen 20. yüzyılın ilk soykırımına dikkat çekmek istiyoruz. Çeşitli etkinliklerle Alman Federal hükümetinin Türkiye´deki inkar politikasına karşı tavır almasını talep ediyoruz.”
Soykırımın inkarı gibi suçluların cezasız kalması da yeni kitlesel katliamların yolunu açmakta. Türk hükümetinin Suriye ve Irak`taki IS katliamlarına seyirci kalması ve hatta destek sunması da bu bağlama örnek gösterilebilir.
Haberle ilgili sorular, fotoğraflar ve diğer bilgiler için:
Basın sözcüsü
Anahid Akkaya
Kordinatör
Av. Ilias Uyar
E-mail: info@anerkennung-jetzt.de
Web: www.anerkennung-jetzt.de

Yorumlar kapatıldı.