İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

13 Յունուար Տօն Անուանակոչութեան եւ Թլփատութեան Տեռան Մերոյ Յիսուս Քրիստոսի / 13 Ocak İsa Mesih’in İsim Günü

Ս. Ծննդեան ութերորդ օրը Յիսուս Քրիստոսի անուանակոչութեան տօնն է Գաբրիէլ հրեշտակապետի պատգամին համաձայն, որ տեղի ունեցաւ Աւետումին օրը,Յովսէփ եւ Մարիամ նորածին Յիսուսը տարին տաճար, հրեական օրէնքի համաձայն, թլփատել տուին եւ անունն ալ դրին Յիսուս։

Յիսուս անունը կը նշանակէ Փրկիչ, իսկ Քրիստոս՝ Օծեալ Տէր։ Յիսուս կ’անուանուի նաեւ հետեւալ անուններով  Մեսիա, Քրիստոս, Էմմանուէլ,Փրկիչ,Մեծ Վարդապետ.
Հրեաներու մօտ սովորութիւն էր արու զաւակներու Աբրահամեան սերունդի եւ աստուածային ուխտի դրոշմը տալու համար,
թլփատելէ աւանդութիւն մըն էր: Նոյն միջոցին նաեւ,երախային  անունը կը դրուէր,այսինքն  կը կատարուէր անոնց անուանակոչումը:՝
Թլփատումը,հրեաներու համար Եհովայի եւ Աբրահամի միջեւ կնքուած «ուխտ»ի յիշատակութիւնն է։
Քրիստոնէութեան տարածման սկզբնական շրջանին, նորադարձ  քրիստոնեայ հրեայներ շարունակէցին պահել իրենց այս աւանդութիւնը, որը աւելի վերջ  Պօղոս առաքեալի կողմէ արգիլուեցաւ։
Յիսուսի թլփատութիւնով  կը յարգուէր հաստատուած աւանդութիւն մը: Հայաստանեայց եկեղեցին,Յիսուսի Քրիստոսի  Անուանակոչութեան եւ Թլփատոթեան տօնը կը նշէ Յունուար 13-ին՝ որպէս անշարժ տօն, իսկ կաթոլիկ եկեղեցին՝ Յունուար 1-ին։
13 OCAK,İSA MESİH’İN İSİM GÜNÜ
Kutsal Doğuş Yortusunun 8.Günü İSA MESİH’in İsim Günüdür.
Melek Cebrail’in verdiği mesaja bağlı olarak Yusuf ve Meryem ”Müjde”(Avedum) günü,Yahudilerin kaidelerine riayet ederek İsa’yı sünnet ettirmeye ve ona isim takmaya götürdüler.
İsa(Jesus) adı kurtarıcı,Mesih(Krisdos) Rab anlamına gelmektedir, İsa bu isminden başka ,Kurtarıcı,Mesih,Emmanuel,Büyük Öğretmen,Vartabed(Gözetmen) gibi isimlerle de adlandırılır.
O zamanlarda Yahudilerde erkek evlatların,İbrahim(Apraham) neslinin ve ”Tanrıya iman” andı’na sahip olabilmeleri için sünnet edilmesi bir gelenekti.Bu geleneğe göre aynı zamanda çoçuğa isim de takılırdı.Yahudiler için, sunnet ve tören Yehova(bazı mezheplere göre Tanrı anlamında kullanılan özel bir isim) ile İbrahim arasında yapılan bir ”İttifak”ın anma günüdür.
Hıristiyanlığın  yayılmaya başladığı ilk zamanlarda yeni Hıristiyan olmuş Yahudiler bu geleneklerini korudular ve devam ettirdilerancak daha sonraları Resul Aziz Petrus(Pavlus) bu geleneği yasakladı:
İsa Mesih,uzun zamandır var olan,yerleşmiş bir geleneğe ve törelere saygı göstermek için sünnet ettirilmiştir.
Ermeni Ortodoks Resullar Kilisesi bu bayramı,Kutsal Doğuş Yortusunun sekizinci günü 13 Ocak’ta,katolik kilisesi ise 1 Ocak’ta kutlamaktadırlar.
Dr.med.S.Adam

Yorumlar kapatıldı.