İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Charlie Hebdo Saldırısına Karşı Paris’te Yüzbinler Yürüdü

17 kişinin öldüğü Charlie Hebdo dergisine yönelik saldırılara karşı Fransa’nın başkenti Paris’te yüzbinlerce kişi yürüdü. Tüm dünyadan siyasi liderler de yürüyüşe katıldı.Fransa’nın başkenti Paris’te 17 kişinin öldüğü saldırılara karşı bugün Birlik Yürüyüşü yapıldı.Tüm dünyadan liderlerin, François Hollande ile birlikte en ön sırada bulunduğu yürüyüşe 1 milyonun üzerinde kişinin katılırken, Fransa’nın diğer illerinde düzenlenen yüzlerce yürüyüşte de bir milyonun üzerinde kişinin olduğu ifade edildi.

(Yerel saatle)19.30: Yürüyüşün ardınan, Büyük Sinagog’da anma töreni başladı.
19.00 François Hollande, öldürülen 17 kişiyi anma törenine katılmak için Paris’tki Büyük Sinogogu’a gitti. eski Fransa Başkanı Sarkozy ile İsrail Başbakanı Netahyahu da anma töreninde yerini aldı.
18.00: Yürüyüş Nation Meydanı’na sona erdi. Kalabalık, meydandaki bekleyişini sürdürüyor.
Saat 17.15: François Hollande, Çarşamba günü Charlie Hebdo saldırısında öldürülen polis memuru Ahmet Merabet’in ailesiyle karşılaştı.
Saat 16:50 Kitle korkmuyoruz yazan kalem maketleri taşıyor. Sosyalist Parti’den temsilciler, yürüyüşe katılanların sayısının 1,3 milyon ila 1,5 milyon arasında olduğunu söyledi. İçişleri Bakanı Cazeneuve ise yürüyüşün hiç görülmemiş şekilde kalabalık olduğunu ve resmi sayı vermenin imkansız olduğunu ifade etti.
16:20 François Hollande ve devlet başkanları yürüyüş alanına geldi. Yürüyüş başladı.
Yürüyüşe katılan Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, twitter’dan “Je suis à Paris par solidarité avec le peuple français contre le terrorisme/ Terörizme karşı Fransalı halkıyla dayanışmak için Paris’teyim” yazdı.
15:20 Paris’te yüzbinleri bulan kalabalık ellerinde Je suis Charlie dövizleri taşıyor. République Meydanı’nda heykelde farklı ülkelerin bayrakları taşınıyor. Ayrıca heykelin üstünde ünlü Fransalı filozof Descartes’ın “Düşünüyorum öyleyse varım/ Je pense donc je suis” pankartı asılı.
Saat 15:00 Paris’le eş zamanlı olarak İspanya’nın başkenti Madrid ve İrlanda’nın başkenti Dublin’de Batı Şeria’nın Ramallah, Stockholm kentinde de eylemler düzenleniyor.
Saat 14:30 AFP’ye göre République Meydanı yürüyüşün başlama saatinden iki saat önce çoktan siyaha büründü.
Saat 14:00 Sabahın erken saatlerinden itibaren dolmaya başlayan Republique Meydanı’nda, kurbanlar için mumlar yakılarak çiçek bırakılmaya başlandı.
“Mizah yap, savaş yapma”, “Eğer tanrı varsa, mizah anlayışı olurdu”, “Kalemlerinizi kaldırın” yazılı dövizler taşınıyor.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Elysée sarayında devlet başkanlarını ağırladı. Hollande “Bugün dünyanı başkenti Paris, tüm dünya en iyisi için ayağa kalkacak” dedi.
1 milyon katılım bekleniyor
Yürüyüşe 1 milyondan fazla kişinin katılması bekleniyor. Katılımcılar arasında devlet başkanları, partiler, sendikalar, Hıristiyan, Yahudi, Müslüman din grupları, sivil toplum örgütleri yer alacak.
Paris genelinde 5500 güvenlik gücü, yürüyüş güzergahında ise 2200 polis, çok sayıda keskin nişancı ve 150 sivil polis görevlendirildi.
İzdiham yaşanmaması için yürüyüşün gerçekleşeceği üç kilometre uzunluğundaki Republique ve Nation meydanları arasında iki ayrı parkur belirlendi.
Yerel saat ile 15.00’te (Türkiye saati ile 16:00’da) başlayacak gösteriye katılımın artırılması için yakın bölgelerdeki toplu taşıma araçları bugün ücretsiz çalışacak.
50 ülkeden katılım
50’den fazla ülkenin başkanları ve temsilcilerinin yürüyüşe katılması bekleniyor. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, yürüyüş öncesi Paris’e gelen devlet ve hükümet başkanlarıyla Elysee Sarayı’nda görüşecek. Devlet ve hükümet başkanları, gösteri yürüyüşünün yapılacağı alana çok yoğun güvenlik önlemleri arasında otobüslerle götürülecek.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Belçika Başbakanı Charles Michel, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Mali Cumhurbaşkanı Boubacar Keita ve Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou katılım sağlayacak.
Yürüyüşe davet edilmeyen aşırı sağcı milliyetçi parti Ulusal Cephe (FN) ise alternatif  bir yürüyüş yapacağını duyurdu. (NV/ÇT)
* Bu haberi liberation.fr’den derledik.
* Fotoğraf: AA

Yorumlar kapatıldı.