İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni grup “Soykırımı” dünyaya anlatacak!

Umut Yavuz
 Erdoğan’ın 1915 taziyesinden sonra 2015’te olayların 100. Yılına girdik. Dünyaca ünlü Ermeni grup SOAD “Soykırım bilincini yaymak” için bir uluslar arası tura çıkıyor. Türkiye’de de konser vermek istediler ama hükümet izin vermedi…. System of a Down grubu bu sene kendilerine göre “Ermeni Soykırımı’nın” 100. Yılı olduğu için çok önemli bir konser turu düzenleyecek. 1915 olaylarının yıldönümünden bir gün önce yani 23 Nisan 2015 tarihine kadar sürecek olan bu konser turunun adı “Wake up souls” yani “Ruhları uyandır” olarak belirlendi. Serj Tankian bu tur ile “1,5 milyon Ermeni’nin Osmanlı Türkleri tarafından katledildiğini dünyaya anlatacaklarını” belirtiyor.

***
Erdoğan’ın 1915 taziyesinden sonra 2015’te olayların 100. Yılına girdik. Dünyaca ünlü Ermeni grup SOAD “Soykırım bilincini yaymak” için bir uluslar arası tura çıkıyor. Türkiye’de de konser vermek istediler ama hükümet izin vermedi. İşte grubun solistinden flaş açıklamalar…
UMUT YAVUZ / ROTAHABER – ÖZEL
Twitter: @umutyavuz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1915 Ermeni tehcirinin yıldönümü münasebetiyle, yıldönümünden bir gün önce 23 Nisan 2014’te Ermeniler için bir taziye yayınladı. Dönemin Başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan 1915 olaylarının yıldönümüne bir gün kala, o dönem hayatını kaybedenlerin torunlarına başsağlığı dilemişti. Ermenice dahil dokuz dilde yapılan taziye açıklaması tarihte bir ilk oldu. Hiçbir Türkiye başbakanı böyle bir taziye yayınlamamıştı.

Ermeniler ile normalleşme protokolü de AKP hükümeti döneminde imzalanmıştı. Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişki kurulmasına dair protokol, o dönemin Dışişleri Bakanı şimdiki Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbantyan tarafından 11 Ekim 2009 tarihinde imzalanmıştı.
Ancak ne protokolden sonra ne de Erdoğan’ın Ermenistan taziyenamesinden sonra Ermenilerle veya 1915 ile ilgili hükümet tarafından somut bir adım atılmadı.
2015 yılı Ermeni tehcirinin 100. Yılı olması hasebiyle bu konu sık sık karşımıza çıkacak. 2015’e giriş yaptığımız bugünlerde Ermeni dünyasının popüler müzik grubu System of a Down’un (SOAD) meşhur solisti Serj Tankian Rolling Stone dergisine bir mülakat verdi.
Bu mülakat bu sene Ermeni sorunu konusunda karşımıza çıkacak bir dizi gelişmenin en düşük tondaki habercisi olması bakımından önemli. Ermeni müzisyen Serj Tankian dergiye çok önemli açıklamalarda bulundu.
System of a Down grubu bu sene kendilerine göre “Ermeni Soykırımı’nın” 100. Yılı olduğu için çok önemli bir konser turu düzenleyecek. 1915 olaylarının yıldönümünden bir gün önce yani 23 Nisan 2015 tarihine kadar sürecek olan bu konser turunun adı “Wake up souls” yani “Ruhları uyandır” olarak belirlendi. Serj Tankian bu tur ile “1,5 milyon Ermeni’nin Osmanlı Türkleri tarafından katledildiğini dünyaya anlatacaklarını” belirtiyor.
Rolling Stone dergisine konuşan Tankian, amaçlarının 20. Yüzyılın ilk “soykırımının” tanınmasını sağlamak olduğunu belirtiyor. System of a Down grubu hepsi Ermeni tehcirinde hayatını kaybeden ailelerin çocukları olan 4 isimden oluşuyor. Grammy ödüllü bu müzik grubunun solisti Serj Tankian, gitaristi Daron Malakian, bas gitaristi Shavo Odadijan ve bateristi John Dolmayan…
Amerika menşeli System of a Down yahut diğer adıyla SOAD grubu başarılı müziklerinin yanı sıra sık sık “Ermeni soykırımına” dair mesajlarıyla da dünyada tanınıyorlar.
Grubun solisti ve sözcüsü olan Tankian, Rolling Stone’a verdiği röportajda Türkiye’yi çok yakından ilgilendiren şeyler söyledi.
İşte Tankian’ın o açıklamaları:
“Türkiye’nin kendi tarihini gerçek anlamda öğrenmesi bizim için çok önemli.”
“BÜYÜK ANNEMİ BİR TÜRK BELEDİYE BAŞKANI KURTARMIŞ”
“Benim büyükannem ve onun büyükannesi, Türkiye’den Suriye yönüne Deir Ezzor çölüne doğru  tehcire sürüklenirken, küçük bir kasabadaki bir Türk belediye başkanı tarafından kurtarıldı. Ama büyük babam bu kıyım sırasında ailesinin büyük bölümünü kaybetti.”
“TÜRKİYE HÜKÜMETİ BİZE CEVAP BİLE VERMEDİ”
“Wake up Souls turumuzun bir ayağında Türkiye’nin de olmasını istiyorduk. Bizim soykırım konusundaki ve Erdoğan hükümeti aleyhindeki fikirlerimizden ötürü hükümetten bunun için izin almamız gerekiyordu. Eski dışişleri bakanı şu sıralar yeni Başbakan oldu. Erdoğan da Cumhurbaşkanı oldu ve Başbakanlığı bıraktı. Bir süre cevap için bekledik fakat asla bize geri dönüş yapılmadı. Biz de Türkiye olmadan turu planladık.”
“TÜRKİYE BİR GÜN SOYKIRIMI KABUL EDECEK”
“Türkiye’nin bir gün soykırımı kabul etmesi bence mümkün. Duyduğum kadarıyla parlamentoda şu sıralar Ermeni soykırımı dahil bütün eski suçları kabul edecek bir tasarı sunulmuş. Kürt milletvekili Sabahat Tuncel’in bu tasarıyı sunduğunu okudum. Bu tasarıyı geçirecek çoğunlukları olmadığını biliyorum ama bu tasarıyı sunmak da bence o kişinin cesaretini gösteren inanılmaz bir işaret. Zaman değişiyor bu da çok olumlu bir gelişme bize göre.”
  
“TÜRKİYE’DE BİZİ ÇOK SEVEN FANLARIMIZ VAR”
“Türkiye’de bizi çok seven fanlarımız var. Bizim Türk hayranlarımız grubumuzu hakkımızda çıkan yalan haberlere karşı koruyorlar. Hiçbir topluluk tek kutuplu değildir.”
“KİM KARDASHİAN DA SOYKIRIMIN TANINMASINA HİZMET EDİYOR”
“Kim Kardashian da soykırım bilincinin artırılması için çok önemli bir hizmet veriyor. Bence çok değerli. Onun Twitter’da benden daha çok fanları var.”
 KAYNAK: UMUT YAVUZ / ROTAHABER – ÖZEL

Yorumlar kapatıldı.