İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İstanbullular Charlie Hebdo İçin Yürüdü

Elif Akgül
Paris’te 12 kişinin öldürüldüğü Charlie Hebdo saldırısı İstanbul’da da protesto edildi. Ayrı ayrı iki yürüyüşte yüzlerce İstanbullu “Je Suis Charlie” “Ben Charlie’yim” dedi. Ocak’ta Paris’te mizah dergisi Charlie Hebdo’ya yapılan saldırı İstanbul’da da protesto edildi. Yüzlerce İstanbullu “Ben Charlie’yim” , “Korkmuyoruz” pankartlarıyla İstiklal Caddesi’nde Mis Sokak’tan Fransız Konsolosluğuna yürüdü. 8 Ocak akşamı saat 18.00’de Türkiye Yazarlar Sendikası, Özerk Sanat Konseyi ve Homur Mizah Grubu’nun çağrısıyla ilk yürüyüş yapıldı.

Aydın: Paris ve Sivas Katliamı aynı aklın ürünü

Protestocular “Je Suis Charlie” ve “Ben Charlie’yim” pankartı taşıdı. Yürüyüşe katılan tiyatrocu Orhan Aydın Paris’te yaşanan saldırıyla Sivas Katliamı’nın benzerliğini ifade etti.
“2 Temmuz’da Sivas’ta olan saldırı ile Paris’te yaşanan saldırı arasında hiçbir fark yoktur. Akıl çünkü aynı akıldır. O akıl, Paris’te sahneye çıkmıştır. Yarın nerede çıkacağı belirsizdir. Yapılması gereken şey, bütün dünya insanlığının ve sanat hareketinin bu konuda yan yana gelip onurlarını birleştirmesi gerekir. En yüksek sesle barışı haykırması gerekir.”
Basın açıklaması yapan TYS Başkanı Mustafa Köz de “Zalimlerin kaba baskıları, zulümleri, katliamları, özgür düşüncenin ışıklı ırmağını kurutamayacaktır. Paris’teki karikatürist dostlarımızın katledilmesinin kalplerimizde açtığı yara çok sıcak ve çok derindir. Bu yaranın daha da açılmaması için, yeryüzünün bütün sanatçılarının yan yana gelmesi tarihi bir zorunluluktur” diye konuştu.
Selvi: Durmak yok çizmeye devam
İstiklal caddesindeki ikinci eylem saat 19.00’da Mis Sokak’ta başladı. Birleşik Haziran Hareketi’nin çağrısına yüzlerce kişi katıldı.
 Yürüyüş boyunca Charli Hebdo ve Penguen dergisinden karikatürler, “Hepimiz Çali’yiz”, “Je Suis Charlie”, “Korkmuyoruz” dövizleri taşındı

“Eşitlik, özgürlük ve kardeşlik için, Charlie Hebdo için sokaktayız” yazılı pankartın arkasında Türkiye’deki Fransalılar da yürüdü. Protestocular ellerinde kalemler taşıdı.

Fransız Konsolosluğu önüne gelen protestocular adına basın açıklamasını sanatçı Barış Atay yaptı. Atay “Gericiliğin ve İslamcı faşizmin Türkiye’de olduğu gibi dünya üzerinde de saldırgan bir hale geldiği apaçık görülüyor” dedi.

Yürüyüşe katılan Sefer Selvi de yaptığı konuşmasında “kalemleri silahla susturmanın faşizm olduğunu” söyleyerek ““Silahlar susar kalemler asla. Durmak yok çizmeye devam” dedi.

Yürüyüşün ardından Fransız Konsolosluğu önüne karanfiller bırakıldı. (EA) 

Yorumlar kapatıldı.