İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye yeniden Hristiyanların baskı gördüğü ülkeler listesinde

Elmas Topcu  / @topcuelmas
AKP hükümeti, sıklıkla Batı’da arttığını ileri sürdüğü İslamofobiden dem vururken, Türkiye üç yıl sonra yeniden dünya çapında Hristiyanların baskı altında olduğu, izlendiği ülkeler listesine girdi. Merkezi Almanya’nın Kelkheim kentinde bulunan Open Doors adlı Hristiyan insan hakları örgütü, Hristiyanların dünya çapındaki durumuna ilişkin 2014 raporunu açıkladı… Kuzey Kore’yi Somali, onu da Suriye ve Irak izliyor. Hristiyanların baskı altında olduğu ülkeler listesinde Irak’tan sonra ise sırayla, Afganistan, Sudan, İran, Pakistan, Eritre ve Nijerya geliyor. Türkiye 50 ülke içinde 41’inci

***
AKP hükümeti, sıklıkla Batı’da arttığını ileri sürdüğü İslamofobiden dem vururken, Türkiye üç yıl sonra yeniden dünya çapında Hristiyanların baskı altında olduğu, izlendiği ülkeler listesine girdi.
Merkezi Almanya’nın Kelkheim kentinde bulunan Open Doors adlı Hristiyan insan hakları örgütü, Hristiyanların dünya çapındaki durumuna ilişkin 2014 raporunu açıkladı.
100 milyon Hristiyan baskı altında

Clergymen and believers attend an Orthodox Christmas service inside the Church of the Nativity in Krasnoyarsk
Fotoğraflar: Reuters
Rapora göre, dünya çapında 100 milyon Hristiyan inancı nedeniyle baskı görüyor.
Hristiyanların en fazla baskı altında olduğu ülkeler sıralamasında Kuzey Kore başı çekiyor. İnancını gizleyerek yaşayan 200-400 bin Hristiyanın bulunduğu tahmin edilen ülkede, 70 bin Hristiyan da çalışma kamplarında mahkum.
Kuzey Kore’yi Somali, onu da Suriye ve Irak izliyor. Hristiyanların baskı altında olduğu ülkeler listesinde Irak’tan sonra ise sırayla, Afganistan, Sudan, İran, Pakistan, Eritre ve Nijerya geliyor.
Türkiye 50 ülke içinde 41’inci
50 ülkenin sıralandığı, Hristiyanların din özgürlüğüne sahip olmadığı ve baskı gördüğü ülkeler listesinde üç yıl aradan sonra Türkiye de bulunuyor.

Screen Shot 2015-01-07 at 15.13.59
Listeye 41’nci sıradan giren Türkiye’de, AKP hükümetinin sürdürdüğü ‘milliyetçi İslamcı’ çizgi nedeniyle Hristiyanların durumundaki olumsuz değişime dikkat çekiliyor.
IŞİD etkisi

isid 6 sbRaporda IŞİD’in Hristiyanlara yönelik katliamlarına ve baskısına da vurgu yapılıp IŞİD’den önce Suriye’de 1,8 milyon Hristiyanın yaşadığı, şimdi ise bu sayının 1,1 milyon olduğu ve bunların çoğunun da kendi ülkesinde mülteci konumuna düştüğü, yerini yurdunu terk ettiğine vurgu yapılıyor.
Afrika’da da geçen yıl özellikle radikal islamcı eğilimler nedeniyle Hristiyanların gördüğü baskının arttığı ve baskı gördükleri coğrafi alanın da genişlediğine dikkat çekiliyor.
Demokrasi sorunu

Alman Hristiyan Birlik Partileri CDU/CSU’nun din politikaları sözcüsü Franz Josef Jung, “Din özgürlüğünün olmadığı ülkelere bakıldığında, genel olarak insan haklarının da ihlal edildiğini görüyoruz” diyerek, durumun temel bir demokrasi sorunu olduğuna işaret etti.
Open Doors’un Almanya şubesi başkanı Markus Rode, raporun, Almanya’daki İslâmileşme tartışmalarına malzeme edilmesi amacını gütmediklerini, hedeflerinin dünya çapında Hristiyanlar adına kaydedilen olumsuz gelişmelere dikkat çekmek olduğunu belirtti.
Hristiyanların dünya çapındaki özel, aile ve toplumsal hayatını inceleyen insan hakları örgütü Open Doors’un bugün açıkladığı rapor, 1 kasım 2013-31 Ekim 2014 zaman dilimini kapsıyor.

Yorumlar kapatıldı.