İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

1915, er Sevag ile anılacak…

Burcu Karakaş İstanbul
Tehcir kararının alındığı 1915’in yüzüncü yılında İstanbul’da yapılacak etkinlikler er Balıkçı’nın anılmasıyla başlayacak…. İttihat Terakki’nin aldığı tehcir kararı üzerine 24 Nisan 1915’te İstanbul’da aralarında mebusların, gazetecilerin, doktorların, sanatçıların olduğu Ermeni aydınları tutuklanmış, pek çoğu Ankara’nın Çankırı ve Ayaş İlçesi’ne sürülmüştü. Bu tarih, Ermeniler tarafından ‘büyük felaket’in başlangıcı  olarak tanımlanıyor. 24 Nisan’ın 100. yıldönümünde ABD’de kar amacı gütmeyen kurum “Project 2015” ile Türkiye’de insan hakları platformu “DurDe”, 22-24 Nisan 2015 tarihleri arasında, bir dizi etkinlik için kolları sıvadı.

***
Tehcir kararının alındığı 1915’in yüzüncü yılında İstanbul’da yapılacak etkinlikler er Balıkçı’nın anılmasıyla başlayacak. 24 Nisan 1915’in 100. yıldönümünde dünyanın pek çok kentinde düzenlenen anmalara paralel olarak İstanbul’da da etkinlikler düzenlemek için hazırlıklar başladı. İstanbul’daki anmalarda, birliğinde bir 24 Nisan günü arkadaşı tarafından vurularak öldürülen Türkiye vatandaşı Ermeni er Sevag Balıkçı’nın mezarının ziyaret edilmesi de var. 
İttihat Terakki’nin aldığı tehcir kararı üzerine 24 Nisan 1915’te İstanbul’da aralarında mebusların, gazetecilerin, doktorların, sanatçıların olduğu Ermeni aydınları tutuklanmış, pek çoğu Ankara’nın Çankırı ve Ayaş İlçesi’ne sürülmüştü. Bu tarih, Ermeniler tarafından ‘büyük felaket’in başlangıcı  olarak tanımlanıyor. 24 Nisan’ın 100. yıldönümünde ABD’de kar amacı gütmeyen kurum “Project 2015” ile Türkiye’de insan hakları platformu “DurDe”, 22-24 Nisan 2015 tarihleri arasında, bir dizi etkinlik için kolları sıvadı.
Charter uçak ayarlandı
Project 2015’in yönetim kurulunda yer alan İnsan Hakları İzleme Örgütü üyelerinden olan Sarah Leah Whitson, “İstanbul’da yapılacak anma etkinliğine katılmanın çok önemli olduğuna inanıyoruz. Ben başta 5 yaşında kimsesiz kalan büyükbabamın ailesi olmak üzere hayatını kaybeden tüm aile bireylerimin anısına saygı duruşunda bulunmak için İstanbul’a gitmek istiyorum” dedi. Sitenin “Sıkça Sorulan Sorular” kısmında, “İstanbul’a gidecek Ermeniler Türkiye’de güvende olacaklar mı?” sorusuna, “Ermeni soykırımını anmak amacıyla İstanbul’da son 7 yıldır düzenlenen kitlesel etkinliklerin hiçbirinde güvenlikle ilgili ciddi bir olay yaşanmadı. Önceki yıllarda olduğu gibi Türkiye makamlarına planlanan etkinliklere ilişkin önceden bilgi verilecek“ cevabı yer aldı. Öte yandan, 24 Nisan’da hem Erivan hem de İstanbul’daki etkinliklere katılmak isteyenler için özel charter uçağı ayarlandı.
Panel ve bir konserin düzenleneceği etkinlikler kapsamında 24 Nisan günü Sevag Balıkçı’nın mezarının bulunduğu Şişli Ermeni Gregoryen Mezarlığı’nda anma düzenlenecek. Aynı gün akşam saat 19.15’te Taksim’de gece nöbeti tutulacak.

Yorumlar kapatıldı.