İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Noel Bayramı ve Yeni Yıl Kutlaması

Kemal Bülbül
“Yılbaşı” dedim de kimilerinde bir “Yılbaşı” düşmanlığıdır gidiyor! Neymiş “Gavurların bayramıymış!” Bilindiği gibi “Yılbaşı” Hıristiyanlar tarafından miladi takvime göre İsa Mesih’in “Doğum günü” olarak kabul edilir. “Doğum günü” kavramı Hıristiyani bir kavramdır. İslam Aleminde doğum günü kutlaması yapılmaz. Ama sormak gerek; bu “Kutlu doğum haftası” neyin nesi? Görüldü ki “Doğum Günü” nedeniyle yapılan kutlama, anma, hatırlama vb. programlar etkili oluyor o zaman “Biz de Kutlu Doğum Haftası yapalım!” dediler. Egemen tekçi ve Türk/İslamcı anlayış nedeniyle Türkiye’de yaşayan Hıristiyan canlarımız Noel Bayramlarını bile özgürce, gönüllerince kutlayamıyorlar! Kiliselerde kutlama ve ayin yapıyorlar ama Avrupa’daki gibi sokakta, meydanlarda kutlama yapamıyorlar. Biz Alevilerde İsa Mesih ve Meryem Ana çok değer bulur ve kutsallarımızdandır.
***
Çocukken 1999’dan 2000’ne geçerken sanki sihirli bir güç dokunacak ve olağan üstü değişiklikler olacak gibi bir beklentim vardı! Özellikle bu değişikliği insan haklarıyla bilim ve teknoloji alanında hayal ediyordum. “Çocukken insan haklarını nerden biliyordun?” demeyin ben politik bir çocuktum. Evimiz adeta dergah gibiydi. Kitap okumak isteyen, müzik dinlemek isteyen, muhabbet etmek isteyen dostlar ve komşular bize gelirdi. Yeni yıl “Yılbaşı” akşamlarında mutlaka bir organizasyon yapar arkadaşları bir araya toplardık.
“Yılbaşı” dedim de kimilerinde bir “Yılbaşı” düşmanlığıdır gidiyor! Neymiş “Gavurların bayramıymış!” Bilindiği gibi “Yılbaşı” Hıristiyanlar tarafından miladi takvime göre İsa Mesih’in “Doğum günü” olarak kabul edilir. “Doğum günü” kavramı Hıristiyani bir kavramdır. İslam Aleminde doğum günü kutlaması yapılmaz. Ama sormak gerek; bu “Kutlu doğum haftası” neyin nesi? Görüldü ki “Doğum Günü” nedeniyle yapılan kutlama, anma, hatırlama vb. programlar etkili oluyor o zaman “Biz de Kutlu Doğum Haftası yapalım!” dediler.
Egemen tekçi ve Türk/İslamcı anlayış nedeniyle Türkiye’de yaşayan Hıristiyan canlarımız Noel Bayramlarını bile özgürce, gönüllerince kutlayamıyorlar! Kiliselerde kutlama ve ayin yapıyorlar ama Avrupa’daki gibi sokakta, meydanlarda kutlama yapamıyorlar.
Biz Alevilerde İsa Mesih ve Meryem Ana çok değer bulur ve kutsallarımızdandır. “Meryem” ismi çok yaygın olup Kürt Alevilerde “Meyre” diye kısaltılır. Meryem Ana ve İsa Mesih’i tasvir eden ikonalar beni çok etkiler. Kiliseye girdiğimde o ikonaları izlerken kendimden geçerim. Çocukken Meryem diye yaşlı bir komşumuz vardı. Biz ona Meyre Bibi derdik. Türkmen bir anaydı. İnanılmaz güzellikte masal ve destanlar anlatırdı. Meryem Ana deyince aklıma kutsal Meryem Ana ve çocukluğumun kutsalı Türkmen Meyre Bibi gelir.
Ne olur yani Hıristiyan canlarımız Noel Bayramını özgürce kutlasalar?! Bizler de kiliseye gitsek onların ayinlerine katılsak. Meryem Ana ve İsa Mesih’e, Havarilere, Azizlere niyaz etsek, dost canlısı Hıristiyanların sevincini paylaşsak! Sokakları bayram yerine çevirsek! Sokaklar, caddeler günün anlamına göre süslenip ışıklandırılsa kıyamet mi kopar?! Evet kıyamet kopar! Tekçilik ve Türk/İslamcı resmi inkarcılık için kıyametin katmerlisi kopar.
Biliniyor… Basında, gazete sayfalarında yeni yıl kutlama mesajlarından geçilmeyecek. Bunca kutlama ilanı veren, mesaj yayınlayanlar neden “Hıristiyan Dünyasının Noel Bayramını Kutluyorum/ruz” mesajı yayınlamaz? Oysa ilan verenlerin, mesaj yayınlayanların çoğu da demokrat ve çogulcu düşünebilen kişi ve kurum temsilcisidir. Hele Kürdistan’daki belediyelerin eş başkanları Özgür Gündem’e tam sayfa “Yeni Yıl Kutlama” mesajı verir, yeni yılda barış, eşitlik, kardeşlik olsun, savaşlar bitsin vb. çok güzel mesajlar verilir ama “Nole Bayramını Kutlama” mesajı verilmez..!!! Yeni Yıldan beklentiler sıralanırken, iyi niyet ve demokrasi, eşitlik, özgürlük mesajı verilirken İsa Mesih ve Meryem Ana’nın unutulması doğrusu çok üzüntü verici bir durumdur! Ancak aynı belediyelerimiz Ramazan ve Kurban Bayramlarında “İslam Aleminin…” diye başlayan sayfalar dolusu mesaj vermekten geri kalmazlar.
2015 Ermeni/Süryani soykırımının 100. Yılı. Bari soykırımın 100. Yıl nedeniyle kardeş Ermeni ve Süryani halklar için bu duyarlılığı gösterseydik! Kaldı ki Ermeni ve Süryaniler Kürdistan’ın kadim halklarındandır. Süryaniler İsa Mesih’in dilini konuşan tarihin kadim halklarındandır. Örneğin Noel Bayramı nedeniyle Deyrülzafaran Manastırı’ndaki kiliseye gidilse, Süryani canlarımızla birlikte Noel Bayramı ayininde sevinç ve coşkuları, kutsal duyguları paylaşılsa fena mı olurdu?
Adı “Yeni” olan her şeyden beklentimiz çok olur. Hele de zaman yenileniyorsa beklenti daha da katlanarak artar. Zira insanlık hiç de farkında olmadan zamana endeksli bir yaşam sürer. Zaman denen olgu yaşam denen olgunun yol haritasıdır. Zaman zaman zamandaki döngü ve değişimlerin yaşamımızı ne derece etkilediğini düşünsek iyi ederiz.
Dünya halklarının yaşamın tüm evrelerinde eşit ve özgür olduğu bir yıl dileğiyle Hıristiyan Canlarımızın Noel Bayramını Türkiye ve Kürdistan Halklarının Yeni yılını kutlar, umutların hakikat olmasını dilerim… Aşk ile!

Yorumlar kapatıldı.