İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Artık Avrasya Ekonomik Birliği var

Rusya, Belarus ve Kazakistan’ın kurduğu, Ermenistan ve Kırgızistan’ın da dahil olacağı Avrasya Ekonomik Birliği, oluşumunu tamamladı. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 40’a yakın ülke de Avrasya Ekonomik Birliği ile serbest ticaret anlaşması imzalamak istiyor. Hedef: Siyasal birliktelik. Eski Sovyet ülkelerinde mal, hizmet ve paranın serbest dolaşımını öngören Avrasya Ekonomik Birliği bugünden itibaren aktif hale geliyor. Birliğin derinleşmesi yönünde atılacak adımlar 3-10 yıllık süreler içinde tamamlanacak. Rusya, Belarus ve Kazakistan’ın oluşturduğu yapıya Ermenistan ve Kırgızistan da dahil olacak.

TÜRKİYE DE KATILIMCI
Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 40’a yakın ülke de Avrasya Ekonomik Birliği ile serbest ticaret anlaşması imzalamak istiyor. 170 milyon nüfusa sahip Avrasya Ekonomik Birliği’nin ekonomik büyüklüğü 2,5 trilyon dolar, 2030’a kadar ise hedef ek 900 milyar dolarlık ekonomi oluşturmak.
2014’ÜN EN BÜYÜK BAŞARISI
Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada 2014’ün en önemli siyasi başarılarından biri olarak görülen Avrasya Ekonomik Birliği’nin yeni üyelere açık olduğu belirtildi.
Birliğin kuruluşu ile ilgili anlaşma Astana’da 29 Mayıs’ta imzalanmıştı.
23 Aralık’ta Kırgızistan’ın birliğe üyeliği kabul edildi ve Mayıs başında uygulama başlayacak. Ermenistan’ın tam üyeliği ise 2 Ocak 2015’te aktif hale geliyor.
Bakanlıktan yapılan açıklamada Rusya ve Belarus’un birlik devleti çatısı altında askeri, güvenlik ve dış politika alanlarında işbirliğini derinleştirdiği vurgulandı. Rusya ve Kazakistan ise ekonomi, siyaset ve diğer alanlarda işbirliğini çeşitlendirerek güçlendiriyor.

Yorumlar kapatıldı.