İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 1915 olaylarıyla ilgili olarak Ermeni tezlerine karşı insani hassasiyetlerle çok yönlü çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Neşe Sarıdoğan
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Ermeni iddialarının üçüncü ülkelerle ilişkilerimizi rehin almasına izin verilmemesi için, ilkeli tutumumuz muhataplarımıza sürekli olarak aktarılmakta, 1915 olayları konusunda adil bir hafızaya ulaşılması gerektiği vurgulanmaktadır” …“Gayemiz, gerek Ermeni tarafını, gerek konuyu layıkıyla değerlendirmeyen/değerlendirmeyi tercih etmeyen üçüncü tarafları sağduyu ve hakkaniyet zeminine çekmektir dedi.

***
Çavuşoğlu, “Bu iddiaların uluslararası ilişkilerimizi rehin almasına izin vermeyiz” dedi.
Soykırım iddialarına karşı insani hassasiyetle mücadele
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin 1915 olayları konusundaki hazırlıklarının, insani duyarlılıklara hassas bir söylemle şekillendiğini açıkladı.  Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu milletvekillerinin Ermeni 1915 olaylarına karşı Türkiye’nin yürüttüğü çalışmalara ilişkin soru önergesini yanıtladı. Çavuşoğlu, Ermeni iddialarıyla mücadele çerçevesinde siyasi, parlamenter, akademik, hukuki, kültürel ve halkla ilişkiler gibi birçok alanda stratejik devlet aklına ve modern dünyaya uygun söylem ve girişimlerle yoğun çalışmalar gerçekleştirildiğini belirtti.
Adil bir hafızaya ulaşmalıyız
Bunlar arasında parlamenter diplomasi faaliyetlerine özel bir önem verildiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Ermeni iddialarının üçüncü ülkelerle ilişkilerimizi rehin almasına izin verilmemesi için, ilkeli tutumumuz muhataplarımıza sürekli olarak aktarılmakta, 1915 olayları konusunda adil bir hafızaya ulaşılması gerektiği vurgulanmaktadır” dedi.
Türkiye’nin 1915 olayları konusunda hazırlıkları serinkanlı ve özgüvenli bir duruş ile hakikatler üzerine kurulu ama insani duyarlılıklara da hassas bir söylemle şekillendiğini belirten Çavuşoğlu, şunları söyledi:
Yüzleşmekten kaçmıyoruz
“Gayemiz, gerek Ermeni tarafını, gerek konuyu layıkıyla değerlendirmeyen/değerlendirmeyi tercih etmeyen üçüncü tarafları sağduyu ve hakkaniyet zeminine çekmektir. Arşivlerimizin açıklığını, tarihimizle yüzleşmekten kaçınmadığımızı kuvvetle vurgularken, Ermeni tarafının tarihten husumet çıkarmaya ve tekil hafızasını dayatmaya yönelik girişimlerinin meşruiyetini soğrulamaya devam edeceğimiz de izahtan varestedir.”
Taleplerin tarihi dayanağı yok
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, tazminat ve toprak talebi gibi hukuki, mantıki ve tarihi dayanaktan yoksun birtakım iddiaların gereğinden fazla ciddiye alınmadan ama göz ardı edilmeksizin çok yönle çalışmalarla mercek altında tutulduğunu da bildirdi.

Yorumlar kapatıldı.