İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AİHM’nin ‘soykırım’ kararı değişmeyecek

Bülent Ünal
Emekli Büyükelçi Ömer Engin Lütem, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in AİHM Büyük Daire’de görülecek Ermeni soykırımı yalanı davasında İsviçre’nin tekrar mahkum olacağını söyledi. Lütem “İlk kararda olduğu gibi bir sonuç çıkarsa bu bizim tezlerimizi desteklemiş olur” dedi… Davanın karar gerekçesinde 1915 olaylarının “soykırım” sayılması halinde, bunun “politik” olacağını söyleyen Lütem “Eğer karar böyle çıkarsa soykırım iddialarıyla mücadeleyi kötü etkiler. İlk kararda olduğu gibi bir sonuç çıkarsa bizim tezlerimizi desteklemiş olur” dedi.

***               
Emekli Büyükelçi Ömer Engin Lütem, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in AİHM Büyük Daire’de görülecek Ermeni soykırımı yalanı davasında İsviçre’nin tekrar mahkum olacağını söyledi. Lütem “İlk kararda olduğu gibi bir sonuç çıkarsa bu bizim tezlerimizi desteklemiş olur” dedi.
Emekli Büyükelçi Ömer Engin Lütem, AİHM Büyük Daire’de 28 Ocak 2015’te görülecek sözde Ermeni soykırımı davasına ilişkin konuştu. İsviçre’nin mahkum olduğu ilk mahkemede alınmış olan kararın tekrarını beklediğini ifade eden Lütem “5 kişilik ilk mahkemede Perinçek’in suçsuzluğuna, yani Perinçek’in ‘Soykırım yoktur’ sözünün suç teşkil etmediğine dair bir karar çıktı. Ve bunun ifade özgürlüğü içinde bir söz olduğu anlaşılarak suçsuz bulundu. Önümüzdeki mahkeme bu sefer 18 kişilik bir mahkeme. Buradan da aynı kararın çıkacağını zannediyorum” şeklinde konuştu.
Davanın karar gerekçesinde 1915 olaylarının “soykırım” sayılması halinde, bunun “politik” olacağını söyleyen Lütem “Eğer karar böyle çıkarsa soykırım iddialarıyla mücadeleyi kötü etkiler. İlk kararda olduğu gibi bir sonuç çıkarsa bizim tezlerimizi desteklemiş olur” dedi.
Türkiye’nin Ermeni tezlerine yönelik yürütülen çalışmalarının dünyaya anlatılamadığına dikkat çeken Lütem “Türkiye’de Ermeni tezlerine yönelik çok çalışma yapılmıştır. Türkiye’deki problem çalışma yapılmaması değil, dışarı aktarılamamasındadır. Bu konuda büyük bir sıkıntı var” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin gündeminin çok yoğun olduğunu söyleyen Lütem “Bu karmaşa içinde aslında çok önemli olan Ermeni sorununun git gide arka plana düştüğünü görüyoruz, 2015’e yaklaşmamıza rağmen… Ermeni meselesi önümüzdeki yıllarda bizi çok meşgul edebilecek bir hale gelebilir” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.