İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni mezarlığının bakımını köylüler yapıyor

Muhammed Nuri Erdoğan
Yozgat’ın Sarıkaya ilçesine bağlı Burunkışla köyünde yaşayanlar, köydeki Ermeni mezarlığının çevre temizliğini ve bakımını yaparak örnek davranış sergiliyor… Burunkışla köyü muhtarı Necati Yalçın, “Ermeni arkadaşlarımız, her yıl 60-70 kişilik grupla gelir, hem köyümüzü hem de mezarlıklarını ziyaret eder. Hala muhabbetimiz devam ediyor, gidip geliyoruz. Sağ olsun önceki Kaymakamımız Yaşar beyin katkılarıyla Ermeni kardeşlerimizden kalan mezarlığın etrafı duvarla çevrildi. Sonra ufak tefek işleri de muhtarlık ve köylüler olarak yerine getiriyoruz. Temizlik, bakım, onarım gibi ne gerekiyorsa hepsini yapıyoruz. Nihayetinde bizim dostluğumuz, arkadaşlığımız bakidir” diye konuştu.

***
Yozgat’ın Sarıkaya ilçesine bağlı Burunkışla köyünde yaşayanlar, köydeki Ermeni mezarlığının çevre temizliğini ve bakımını yaparak örnek davranış sergiliyor – Köy muhtarı Yalçın: “Temizlik, bakım, onarım gibi ne gerekiyorsa hepsini yapıyoruz. Nihayetinde bizim dostluğumuz, arkadaşlığımız bakidir”
YOZGAT (AA) – MUHAMMED NURİ ERDOĞAN – Yozgat’ın Sarıkaya ilçesine bağlı Burunkışla köyünde yaşayanlar, köydeki Ermeni mezarlığının çevre temizliğini ve bakımını yaparak hoşgörü örneği sergiliyor.
Burunkışla köyü muhtarı Necati Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedelerinin 1924 yılında mübadele sonucu Selanik’ten gelip Burunkışla’ya yerleştiğini ve burada Ermenilerle bir arada yaşadığını söyledi. Ermenilerle iyi dostluklar kurduklarını ifade eden Yalçın, köydeki Ermenilerle okul arkadaşı ve  komşu olduklarını dile getirdi.
Yalçın, Ermenilerin 1966 yılında başlayan göçünün ardından geriye yaşanan güzel anılarla evlerinin ve mezarlıklarının kaldığını belirterek, “Ermeni arkadaşlarımız, her yıl 60-70 kişilik grupla gelir, hem köyümüzü hem de mezarlıklarını ziyaret eder. Hala muhabbetimiz devam ediyor, gidip geliyoruz. Sağ olsun önceki Kaymakamımız Yaşar beyin katkılarıyla Ermeni kardeşlerimizden kalan mezarlığın etrafı duvarla çevrildi. Sonra ufak tefek işleri de muhtarlık ve köylüler olarak yerine getiriyoruz. Temizlik, bakım, onarım gibi ne gerekiyorsa hepsini yapıyoruz. Nihayetinde bizim dostluğumuz, arkadaşlığımız bakidir” diye konuştu.
Köy sakinlerinden 78 yaşındaki Sembiya Arıkan da Ermeni arkadaşlarını, komşularını unutmadığını, beraber okula gittiği arkadaşlarının isimlerini daha dün gibi hatırladığını söyledi.
Okul arkadaşlarının isimlerini sıralayan Arıkan, “Yaşantımız gayet iyiydi. Düğünler oluyordu, birlikte gidiyorduk. Onların düğünleri olurdu, bizim düğünlerimiz olurdu. Onlardan terzilerimiz vardı. Karnik ve Avdis terzilik yaparlardı. Hepsiyle arkadaşlık yapıyorduk” dedi.
Her yaz mevsiminde Ermeni dostlarının köylerini ziyaret ettiğini dile getiren Arıkan, bu ziyaretlerde çocukluk arkadaşlarıyla hasret giderdiğini söyledi.
Eşinin Ermenilerle ticaret yaparken iyi dostluklar kurduğunu anlatan Arıkan, “Aram ve Avdis vardı, eşim buğday satmak için onlarla at arabasına binerek Fakılı’ya giderdi. Bir küslüğümüz, dargınlığımız olmadı, iyi geçinirdik” şeklinde konuştu.
Köyde yaşayan 75 yaşındaki Dilaver Akkan da Ermenilerden kalan mezarlığın temizlik ve bakım çalışmalarına gönüllü olarak katıldığını belirtti.
Mezarlıktaki otları temizlediklerini aktaran Akkan, mezarlığın hemen yanında küçük bir çamlık oluşturduklarını söyledi.
Akkan, bir zamanlar birlikte yaşadıkları Ermenilerle sıkı dostluklar kurduklarını ifade ederek, “Okul arkadaşlarımız var, beraber askere gittiğimiz arkadaşlar var. Ermeni arkadaşlarla yıllarca beraber yaşadık, iç içeydik. Bizim dostluğumuz hiç bitmez, devam ediyor yine” dedi.

Yorumlar kapatıldı.