İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kırgızistan ve Ermenistan, Avrasya Gümrük Birliği’ne katıldı

Kırgızistan ve Ermenistan’ın, Avrasya Gümrük Birliği’ne katılımını sağlayan belgeler imzalandı. Kırgızistan ve Ermenistan, Rusya, Belarus ve Kazakistan’ın oluşturduğu ve 1 Ocak 2015 tarihinde resmen hayata geçecek olan Avrasya Gümrük Birliği’ne kabul edildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen Avrasya Ekonomik Yüksek Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, Kırgızistan’ın, Avrasya Gümrük Birliği’ne katılımını sağlayan belgeye imza atıldığını bildirdi.

Putin, “Kırgızistan ve Ermenistan’ın birliğe katılmalarının bu ülkelerin temel ulusal çıkarlarına cevap verdiğine ve sosyo-ekonomik kalkınmaları için geniş ufuklar açtığına eminiz” dedi.
Öte yandan Putin, Ermenistan’ın birliğe girmesini sağlayan ve Rusya Parlamentosu’nun alt ve üst kanatları tarafından kabul edilen belgeyi imzaladı. Böylelikle Ermenistan birliğe resmen üye oldu.
Astana’daki Avrasya Gümrük Birliği Liderleri Zirvesi’nde, Kırgızistan’ı Gümrük Birliği’ne götürecek yol haritasının kabul edilmesinin ardından 26 Temmuz itibarıyla müzakereler başlamıştı.
Kırgızistan yönetimi, Rusya ve Kazakistan’dan, Gümrük Birliği’ne üyelik sürecinde tarım laboratuvarları, sınırlardaki tedbirlerin artırılması gibi hazırlıkların yerine getirilmesi için 300 milyon dolar karşılıksız destek istemişti. Rusya ile Kazakistan Kırgızistan’a maddi destek sözü vermişti.
(AA)

Yorumlar kapatıldı.