İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sağlıklı Yılbaşı Sofrası Nasıl Olmalı

Yılbaşı sofralarının geleneksel sağlık sorunlarının başında, yılbaşı ziyafeti sonrası yaşadığımız görülen sindirim sorunundur: Zengin meze çeşitlerinin, göz alıcı yiyeceklerin, nefis lezzetli yılbaşı yemeklerinin bizlere daha sonraları sağlığımızla ilgili sıkıntılı anlar yaşatmaması için, yılbaşı sofrasında sağlık açısından  özellikle yaşlılar, sindirim sistemi, kalp ve tansiyon hastaları  özenli davranmaları  şarttır.

 Genel olarak, yılbaşı sofrasında, karnımızı tıka basa ve acele ederek doldurmamalı ve alkollü içkiye fazla kaçırmamalıyız. Bunun yanında gazlı içeceklere fazla itibar edilmemeli, lokmalar yavaş yavaş yemeğin tadına vararak çiğnenmelidir.

Genellikle Yılbaşı yemekleri geç saatlere kadar sürmemeli, aç karnına asla ve asla alkollü içki alınmamalıdır. Alkollü içkileri çok sevenler için, yemek öncesi bir kaşık zeytinyağı veya bir bardak süt içmeleri veya bir iki kaşık yoğurt yemeleri önerilir.
Yemek esnasında sigara kullanılmamalı, özellikle alkollü içkilerle sigara katiyen kullanılmamalı.

Yılbaşı ziyafet sofrasında ,yemeğe,tokluk hissi verecek olan zeytinyağlı sebze yemek çeşitleri (Lahana,Taze Fasulye, Enginar,Semiz otu, Ispanak, Pırasa….) ve mevsim salatası ile başlanmalı,ana yemek olarak, düşük kolesterol açısından, beyaz etler Hindi,Tavuk etleri ve Taze Balık çeşitleri tercih edilmelidir.
Kızartma, kavurma, yağlı mezeler ve yağlı yemekler yerine, peynir çeşitleri, haşlanmış yağsız kırmızı etler ve haşlanmış sebzeler tercih edilmelidir: Ek besin olarak pirinç pilavından, makarna çeşitlerinden kaçınılmalı, onların yerine bulgur pilavı ve buğday yemekleri tercih edilmelidir.

Yemekten hemen sonra meyve yenilmemeli, meyveler, yemekten sonraki hormon salgılanmasına ve hissedilen yorgunluk ve mide dolgunluk hissine katkıda bulunması için yemekten en az 1 saat sonra yenilmelidir.
Sütlü tatlılar, hamurlu tatlılara tercih edilmeli, yüksek mineral içermeleri nedeniyle kuruyemiş ve çerezler ölçülü tüketilmeli, bunları  tüketirken yanında muhakkak bol su tüketilmelidir (Tuz miktarına Hypertansion  hastaları, Su miktarına ise Böbrek hastaları dikkat etmelidirler).Alkol alındığında tok karnına ve bol su eşliğinde alınmalıdır:
Kalp ve Hipertansion hastalarına sofrada bolca maydanoz, dereotu, marul yaprağı, salatalık, çiğ semizotu (yoğurtlu olabilir) gibi yeşilliklerin yanında yoğurt ve tuzsuz yemekler tüketilmesi önerilmektedir.
Böbrek hastaları tükettikleri su miktarına ve aldıkları besinlerin Kalium (Potasyum) miktarına dikkat etmek zorundalar, onlara mantarlı tuzsuz yemekleri kabak ve taze fasulye yemekleri önerilir:
Diyabet hastaları mutlaka beyaz ekmek kullanmalıdırlar, pirinç pilavı, makarna ve bol şekerli meyve sularından kaçınmalıdırlar, diyabet hastalarına çok tahıllı ekmek veya yulaf veya çavdar veya tam buğday ekmeği önerilir. Genel olarak yılbaşı gecesi sonunda,  karanfille ve toz tarçın ile demlenmiş bir bardak çay içilmesi, kişiyi ertesi sabah dinç uyandırmasına bakımından önerilir.

Dr.med. Sarkis Adam

Yorumlar kapatıldı.