İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Ermeni tasarısı geçerse 74’e döneriz”

Kasım Cindemir
Habertürk’e konuşan CSIS Türkiye Programı Direktörü Bülent Alirıza, Ermeni tasarısının ABD Kongresi’nden geçme olasılığının yüksek olduğunu, bunun sonucunda ABD’nin, Türkiye’ye 1974’te Kıbrıs müdahalesinin ardından uyguladığı “silah ambargosu”nu yeniden gündeme getirebileceğini söyledi

***
Habertürk’e konuşan CSIS Türkiye Programı Direktörü Bülent Alirıza, Ermeni tasarısının ABD Kongresi’nden geçme olasılığının yüksek olduğunu, bunun sonucunda ABD’nin, Türkiye’ye 1974’te Kıbrıs müdahalesinin ardından uyguladığı “silah ambargosu”nu yeniden g Sonra Oku
Kasım CİNDEMİR / HT GAZETE
ABD’nin etkili düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Etütler Merkezi’nin (CSIS) Türkiye Programı Direktörü Dr. Bülent Alirıza, Ermeni tasarısının Kongre’den geçme olasılığını ve sonuçlarını Habertürk’e değerlendirdi. Dr. Alirıza, 1915 trajik olaylarının 100. yıldönümüne yaklaşılırken, ABD Başkanı’nın “tam bir topal ördek” olduğu zamanda Ermeni lobisinin tüm gücüyle tasarının geçmesi için çalıştığını ve çalışacağını özellikle vurguladı.
“CİDDİ BİR DEPREM OLUR”
Bülent Alirıza, “4 Kasım ara seçimlerinden sonra, Başkan Obama ve Beyaz Saray yönetiminin bunu engelleme gücü çok azaldı. Türkiye’den rahatsız olan bir lobiler ittifakı Ermeni tasarısını hayata geçirebilir. Bu, Türk-Amerikan ilişkileri için ciddi bir deprem gibi olur” dedi. 1974’teki Kıbrıs müdahalesinin ardından “Türkiye’ye silah ambargosu uygulama” kararını Kongre’nin aldığına dikkat çeken Alirıza, “Benzer bir durumun olma ihtimali var. O dönemde, daha sonra bu ilişkileri düzeltmek Beyaz Saray’a seçilen Başkan Jimmy Carter’a kalmıştı” diye konuştu.
İLİŞKİLER DİBE VURMUŞTU
ABD Kongresi, 5 Şubat 1975 günü Türkiye’ye silah ambargosu uygulanmasına karar vermişti. Silah ambargosu, Başkan Jimmy Carter döneminde, 26 Eylül 1978’de kaldırılmıştı. Üç yıllık bu dönem ise, Türk-Amerikan ilişkilerinin “dibe vurduğu zaman dilimi” olarak bilinir. Halen, Amerikan Kongresi’nin her iki kanadına sunulmuş olan Ermeni tasarıları bulunuyor. Ara seçimden sonra belirlenen yeni Kongre, Ocak’ta işbaşı yapacak. Bülent Alirıza, ara seçimlerden sonra Cumhuriyetçi Parti karşısında ve özellikle iç politikada iyice eli zayıflayan Başkan Obama’nın “artık daha çok dış politika alanına yönelmek zorunda kalacağını ve tarihe bırakacak bir şeyler yapmak zorunda olduğunu söyledi. Alirıza, Küba açılımının bunun somut bir işareti olduğuna dikkat çekti.

Yorumlar kapatıldı.