İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Toprağımızdan vazgeçmeyiz

Jihat Akça / Şirnex – Diha
Şirnex’in (Şırnak) Silopiya (Silopi) ilçesinde 1993 yılında korucu olmayı kabul etmedikleri için askerler tarafından zorla boşaltılan Hesana köyü sakini Asuriler, 12 bin yıllık tarihe sahip olan köylerine tekrardan geri dönmeye hazırlanıyor. Asurîler, köylerinin talan edildiğini, yağmalandığını, devlet tarafından aşiret reislerine, ağalara ve koruculara peşkeş çekildiğini dile getirerek, defalarca soykırımdan geçtiklerini ancak topraklarından asla vazgeçmediklerini belirtti. Asurî yurttaşlar, geri döndükleri topraklarında kendilerinden habersiz kömür ve taş ocaklarının açıldığını gördüklerini ifade ederek, vatan hasretiyle geldikleri topraklarına geri dönmeleri için yetkililere verdikleri dilekçelerine cevap verilmediğini aktardı.

Soykırımlardan geçtik
Hesana köyü sakinlerinden Gurgiz Kocun, doğup büyüdüğü köyünü 18 yaşındayken terk etmek zorunda kaldığını ve köylerini bıraktığında 2 binin üzerinde nüfusu olduğu anlatarak, “Köyü boşaltmamız için devlet bize 40 gün izin verdi. Bizler de canımızı kurtarmak için hayvanlarımızı, otlaklarımızı yani hiçbir şeyimizi satamadan göç etmek zorunda bırakıldık. Köyü boşalttıktan sonra bazılarımız Mêrdîn, İstanbul’a, bazılarımızda Avrupa’ya gidip yerleşti. İtalya, Almanya, Belçika, İsviçre gibi ülkelere gittik. Gençlerimiz alıştı ama bizler sürekli memleket hasretiyle yanıp tutuşuyorduk” diye konuştu.
Köyümüzü talan etmişler
Son dönemlerdeki köye dönüş projesi kapsamında köylerini yeniden inşa edip geri dönmek için çalışmalar başlattıklarını belirten Kocun, “Giderken çektiğimiz bütün sıkıntıları dönüşte de yaşadık. Asuri olduğumuz için  müslümanlar tarafından köyümüz talan edilmiş, evler yakılmış ve yıkılmış” dedi. Kocun,”Kömür ocakları, taş ocakları köyümüzün ekolojik dengesini bozmuş durumdadır. Birçok kişi köy sınırlarımızı değiştirmiş ve arsalarımızı kendi arsalarına eklemişler.” diye dert yakındı.
Döndüğümüze mutuluyuz
Hesana köyüne yerleşen Seva İşana İde ise devletin geri dönüş yasası çıkardığını bertirek, “Bütün devlet daireleri, hükümet yanlıları geri dönmememiz için ellerinden geleni yapıyor” dedi. Hesana Köyü’ne geri dönenlerden biri olan Nissan da “Çevre köylerin, halkımızın ve bütün yetkili kurum ve kuruluşların bize destek vermesi gerekiyor. Devlet, ‘köyünüze dönebilirsiniz’ diyor ama dönüş için hiçbir koşul sağlanmamış. Bu zor şartlara rağmen yurdumuza döndüğümüz için mutluyuz” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.