İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Karslı gazeteciler Ermenistan’ı gezdi

Hollanda’da faaliyet gösteren FREE Press Unlimited adlı fon kuruluşu tarafından desteklenen “Diyalog” adlı proje kapsamında Karslı gazeteciler Ermenistan’ı gezdi. Yerel Serhat TV ekibi ve Azerbaycan’dan Kanal 13 internet televizyonu ile Ermenistan’dan Lori TV’nin yer aldığı uluslararası işbirliği projesinin 5. ayağı, Genel Koordinatör Alican Alibeyoğlu’nun koordinesindeki ekibin gezisi Gümrü, Vanadzor ve Digor’un Halıkışlak köyünün öte yanı olan Bagaran köyünde devam etti.

Amacı medya üzerinden bu üç toplumu birbirine tanıtmak, kültür köprüsü kurmak ve olumsuz önyargıları kırmak olan projenin devamı için Ermenistan’a giden ekipte Koordinatör Alibeyoğlu, Tacettin Durmuş, Vedat Akçayöz ve Koordinatör Tercüman Armine Avatisyan yer aldı. Ekip, karayolu ile Gürcistan üzerinden Ermenistan’a geçerek ilk olarak Gümrü’ye gitti. Burada bazı ziyaretler, görüşmeler ve röportajlar yapıldı. Daha sonra sınırın her iki tarafının sıfır noktalarında kurulan ve ortak köy olan Bagaran, ardından da Lora TV’nin bulunduğu Vanadzor’a geçtiler. Ziyaretler sırasında Gümrü ve Vanadzor meydanlarında ve sokaklarında insanlarla röportaj yapmak isteyen ekibe, yayımlanmaması şartıyla konuşan Ermeniler, 1993 yılında Karabağ’ın işgalinin ardından kapatılan Doğu Kapı’nın açılmasını istediklerini dile getirdi. Görüşmeler ve sohbetlerden sonra değerlendirmede bulunan Alibeyoğlu, Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sini işgal etmesi yüzünden 1992 yılından beri Doğu Kapı’nın kapatıldığını söyledi. Kameralara konuşmayan Ermenilerin ise her geçen gün nüfuslarının azalmasına yol açtığını, üç ülke arasında yaşanan gerginlikler ve savaşların ülkelerin başında bulunan liderlerin ve uluslararası güçlerin çıkarları sebebiyle halklar arasındaki gerginliklerin yine halklara yansıdığını söylediğini aktardı. Alibeyoğlu, “Proje kapsamında 5 yıldan beri Ermenistan’a gidip geliyoruz. Aynı zamanda da Ermenistan’ın, başkent Erivan ve Gümrü’den sonra üçüncü büyük kenti olan Vanadzor’da bulunan Lori TV ekibi de sık sık Kars’a gelerek, projenin amacına uygun çalışmalar gerçekleştiriyor ama ne yazık ki Ermenistan sokaklarında bazı aktivistler, gazeteci ve STK temsilcilerinin dışında hiç kimse kamera karsısında konuşmuyor. Kameraların kapatılmasının ardındansa inanılmaz bir şekilde dert yanıyorlar. Kayıt yapmadan konuştuğumuz bütün Ermeniler, kapının bir an önce açılmasını ve geçmişte üç ülke arasında yaşananların gerinde bırakılması gerektiğini dile getiriyorlar.” dedi.
Gümrü’de ve diğer illerde girdikleri bütün dükkanlarda Türk malları satıldığını ifade eden Alibeyoğlu, “Doğu Kapı kapalı olduğu için bu ürünler, Ermenistan’ın bütün bölgelerine ve özellikle yanıbaşımızda olan Gümrü’ye Karadeniz ve İstanbul’dan getiriliyor. Zaten Ermenistan sokaklarında gezdiğimiz sırada bizlerin Karslı olduğunu öğrenen Ermeniler, hemen bizlere veya Karslılara, ‘gardaş’ veya ‘can’ diye hitap ederek sarılıyorlar. Ani’nin her iki ülke için olduğu gibi dünya için de son derece öneli olduğunu belirten Ermeniler, Türkiye ve Ermenistan taraflarında bulunan her iki yakasının Türk ve Ermeni tarihçi ve arkeologlar tarafından günyüzüne çıkarılarak insanlığa kazandırılması noktasında da birleşiyorlar. Aynı zamanda Ani’nin turizme kazandırılmasının da önemine değinen Ermeniler, üç ülkenin halkları arasında bir sorun olmadığını, sorunun kaynağının liderler olduğunu da her ortamda dile getiriyorlar.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar kapatıldı.