İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Türkiye’den özür bekliyoruz’

Araştırmacı yazar Mehmet Bayrak, “Türkiye Cumhuriyeti’nin Ermeni ve Dêrsim soykırımları ile yüzleşip özür dilemesini bekliyoruz” dedi. Almanya’nın Ludwigsburg kentinde, Dêrsim Soykırımı Karşıtları Derneği ve Ludwigsburg Alevi Kültür Merkezi tarafından “Dêrsim ve Alevi Katliamları“ konulu bir panel düzenlendi. Panel öncesinde gulbanglar okundu; Dêrsim Katliamı’nda yaşamını yitirenler anısına mumlar yakıldı. Panelde konuşan araştırmacı yazar Mehmet Bayrak, Dêrsim Soykırımı’yla ilgili çalışmalarından aktarımlar yaptı.

Bayrak, şunları kaydetti: “1915 Ermeni ve Süryani soykırımı ardından 1919’da Sakallı Nurettin, daha sonra yanına verilen Topal Osman’la Qoçgîrî’de 140 köyü yerle bir etti. 1928’de aynı politikanın devamı olarak Zilan’da 30 bin Kürt katledildi. 1937-38 yıllarında 50 bin civarında Dêrsimli katledildi. 14 bin kişi kara vagonlara doldurularak sürgün edildi. Bu katliamların ardından 1949’da siyasi tutuklamalar geldi. Adalet Partisi sürecinde de 1955’te İzmir’deki Rumlar katlediler göçe zorlandı. 1976 yılında Elbistan’da yapılan bir kültür etkinliği sırasında ülkücüler halka saldırıp her yeri yakıp yıktı. 1971’de Hatay-Kırıkhan, 75’te Malatya, 78’de Maraş, 93’te Sival katliamları hep devlet eliyle yapıldı ve hepsinin temelinde tekleştirme prensibi vardı.”
Yaptığı araştırmalarla katliamları aydınlatmaya çalıştığını belirten Bayrak, “Bu çalışmalarla Türkiye Cumhuriyeti’nin işlemiş olduğu Ermeni ve Dêrsim Soykırımı ile yüzleşip özür dilemesini istiyoruz” diye kaydetti.
‘Dün Dêrsim’de yaşananlar bugün Şengal ve Kobanê’de’
Panelde Dêrsim Soykırımı Katşıtları Derneği Başkanı Ayfer Ber de söz aldı. Benzer konulu panellerin her yerde yapılmasını istediklerini kaydeden Ber, “Dün Dêrsim’de yaşananlar, bugün Şengal ve Kobanê’de yaşanıyor, aynı şekilde soykırımlar uygulanıyor. Bu tür katliam ve soykırımlarla mücadele etmleiyiz, devleti sorgulamalıyız. Dêrsim Soykırımı’nı siyasetçilerin malzeme yapmasına izin vermemeliyiz” dedi.
GÜL GÜZEL/LUDWIGSBURG
104

Yorumlar kapatıldı.