İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azınlıklara çifte müjde

Tarık Işık
Başbakan Davutoğlu: Gökçeada Rum okulu en kısa zamanda açılacak. Azınlık vakıflarında seçim yapılmasının önündeki engeller kaldırılacak.Başbakan Ahmet Davutoğlu, 5-6 Aralık’ta gerçekleştirdiği Atina ziyareti sırasında Batı Trakya Türklerinin yanı sıra Gökçeada ve İstanbullu Rumların temsilcileri ile de bir araya gelmişti.

 Davutoğlu burada İstanbullu Rumların Evrensel Federasyonu Başkanı Nikolaos Uzunoğlu, Genel Sekreter Nikolaos Anagnostopulos, İmrozlular Atina Derneği Başkanı Paris Asanakis ve eski başkan Konstantinos Hristoforidis’ten sorunlarla ile ilgili ayrıntılı bilgi aldı. Başbakan’ın İstanbullu Rumlara açık bir çağrı yaparak bir kere İstanbullu olanın ebediyen İstanbullu olduğuna vurgu yaptığı ve Türkiye’den göç eden herkese ‘kapının’ açık olduğunu söylediği kaydedildi. Türkiye kökenli Rumlar da Davutoğlu’na Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 2008’de çıkarttığı ancak 2013’te iptal edilen azınlıklara ait cemaat vakıflarında seçme ve seçilme haklarını düzenleyen yönetmelikten duydukları rahatsızlığı iletti.
‘SEÇİM KRİZİNİ ÇÖZÜN’
Görüşmede Gökçeada’daki Rum okulu da gündeme geldi. 49 yıl sonra Gökçeada’da Özel Gökçeada Rum İlkokulu’nun (Aya Todori İlk Mektebi) açılmasına izin verilmişti. Ancak ortaokul ve lise binası açılamamıştı. Davutoğlu’nun Türkiyeli Rumlara okulun ‘en kısa sürede’ açılması için gerekli desteğin sağlanacağını söylediği ifade edildi.

Yorumlar kapatıldı.