İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rusya’dan Ermenistan’ın Avrasya Ekonomik Birliği’ne girişine onay

Rusya, Belarus ve Kazakistan’ın oluşturduğu Avrasya Ekonomik Birliği’ne Ermenistan’ın dahil olması ile ilgili anlaşmayı Rusya parlamentosu alt kanadı Duma onayladı. Kazakistan ve Belarus parlamentolarında da onay sürecinin tamamlanmasının ardından Ermenistan birliğin tam üyesi olacak.

Gümrük Birliği ülkeleri Rusya, Kazakistan ve Belarus 29 Mayıs 2014’de gerçekleşen Astana zirvesinde Avrasya Ekonomik Birliği’nin 1 Ocak 2015’den itibaren aktif hale gelmesi konusunda anlaşma sağlamıştı.
Ekim 2014’de Minsk’te yapılan zirvede de Ermenistan’ın birliğe dahil olmasının önü açılmıştı. Minsk zirvesinde Kırgızistan’ın birlik üyeliği konusunda da bir yol haritası kabul edilmişti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan’ın Birliğe üyeliği ile ilgili anlaşmanın yıl sonuna kadar Rusya, Belarus ve Kazakistan parlamentolarında onaylanmasının ardından uygulamaya konulacağını açıklamıştı.
Ermenistan’ın diğer üyelerle eşit şartlarda Avrasya Ekonomik Birliği bünyesinde çalışmaya hazır olduğunu kaydeden Putin’e göre Ermenistan ekonomisinde üyelikle ilgili pozitif sonuçlar birkaç yıl içinde görülmeye başlayacak.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan da yaptığı değerlendirmede üyeliğin Yukarı Karabağ’ı kapsamadığını belirtmiş, uluslararası alanda tanınan sınırları çerçevesinde birliğe dahil olacaklarını vurgulamıştı.
Anlaşma çerçevesinde üye ülkeler arasında mal, hizmetler ve işçilerin serbest dolaşımı öngörülüyor. Avrasya Ekonomik Birliği ülkeleri enerji, sanayi, tarım ve ulaşım alanlarındaki politikalarla ilgili koordinasyon hedefliyor.
Ermenistan’ın birliğe dahil olmasının ardından ucuz petrol imkanı, tarım ürünlerinin daha geniş bir coğrafyaya sorunsuz pazarlanması ve Rusya’da çalışan Ermeni nüfus için önemli avantajlar elde edeceği kaydediliyor. CİHAN

Yorumlar kapatıldı.