İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Nobel ödüllü Malala: Hikayem bana özgü değil

Kız çocuklarının eğitimini savunduğu için Taliban tarafından vurulup ölümden dönen Pakistanlı Malala Yusufzay, Hindistanlı çocuk hakları aktivisti Kailaş Satyarti ile birlikte Nobel Barış Ödülü’nü aldı. Malala Yusufzay, Norveç’in başkenti Oslo’da düzenlenen törendeki konuşmasında “Kendi hikayemi benzersiz olduğu için anlatmıyorum. Aksine benzersiz olmadığı için anlatıyorum. Bu, birçok kızın hikayesi” dedi. Yusufzay, çocukların eğitimi için çalışan Malala Vakfı’na adadığı ödül için “Bu ödül sadece benim için değil. Bu ödül eğitim isteyen unutulmuş çocuklar için. Bu, barış isteyen korkutulmuş çocuklar için. Bu ödül değişim isteyen sessiz çocuklar için” dedi.

17 yaşındaki Yusufzay, Nobel’e en genç yaşta layık görülen kişi olmuştu.
Pakistan’ın kuzeyinde yer alan Swat bölgesinde, 10 yaşında iken Taliban tarafından okulu kapatılan Yusufzay, o günlerde yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:
“Eğitim bir haktan bir suça dönmüştü… İki seçeneğim vardı, biri sessiz kalıp öldürülmeyi beklemek, öbürü ise ses çıkarıp öldürülmek. Ben ikinciyi seçtim.”
Yusufzay konuşmasında okula gittikleri günlerde arkadaşları ile ellerine kına yaktıklarını ve çiçek desenleri yerine ellerine kına ile matematik formülleri çizdiklerini anlattı.
Başbakan olmak istiyor
Malala Yusufzay, 15 yaşında iken 2012 yılında Taliban tarafından öğrencilerle dolu olan otobüsü basılarak başından ve boynundan vurulmuş, ölümden dönmüştü. Yusufzay kız çocuklarının eğitimini desteklediği bir blog yazıyordu.
Ödülünü almadan önce BBC’ye konuşan Yusufzay, ileride başbakan olmak istediğini söyleyerek, “Ülkeme hizmet etmek istiyorum ve hayalim ülkemin gelişmiş bir yer olması ve her çocuğun eğitim alabilmesi” dedi.
Yusufzay, ilham kaynağının da, 2007’de suikast sonucu hayatını kaybeden eski Pakistan Başbakanı Benazir Butto olduğunu belirtti.

Yorumlar kapatıldı.