İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

MHP’li Günal: Ermenistan sınırındaki mayınlar neden şimdi temizlenmek isteniyor?

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Ermenistan sınırındaki mayınların temizlenmesinin yeniden gündeme getirilmesine tepki göstererek, “Neden şimdi?” diye sordu.Milletvekili Mehmet Günal, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Ermeni tehcirinin yüzüncü yıl dönümü olan 2015’te ‘sözde Ermeni soykırımı’ iddialarının tartışıldığı ve sınırın açılmasının gündeme getirildiği bugünlerde, Ermenistan sınırındaki mayınların temizlenmesinin yeniden gündeme getirilmesine ilişkin endişelerini aktardı. Günal,

“Neden önce AB sonra UNDP ihale yapıyor? Türkiye’nin kendi sınırındaki mayınları temizlemek için 80 milyon Euro parası yok mu? Suriye sınırındaki mayınlar temizlemek için kanun çıkarılırken, Ermenistan sınırındaki mayınların temizlenmesi için kanun gerekmiyor mu? Kanunsuz bir şekilde AB ya da UNDP protokol ile Türkiye’de nasıl mayın temizlettiriyor? Tüm bu sorular kafaları karıştırmaktadır.” diye konuştu.

Günal, mayın temizlemeyle ilgili son günlerde yeni bir gelişme yaşandığını belirtirken, “8 Aralık 2014 tarihinde, yani dün, medyada yer alan haberlere de yansıyan bir ihale için teklifler alındı. Bu ihale, Ermenistan sınırındaki mayınların temizlenmesiyle ilgili Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) açtığı ihaleydi. Basında ‘Mayında Yabancı Şirketlere Adrese Teslim İhale’ başlığıyla çıkan haberlerde Türkiye’nin Ermenistan, Azerbaycan ve İran sınırındaki 225 mayınlı arazinin temizlenmesi için açılan ihalede Türk şirketlerin sınıfta kaldığı, yerli firmaların konsorsiyum ortaklığı için bile yeterlilik şartını yerine getiremediği belirtiliyor. Haberlerde ayrıca, İçişleri Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler arasındaki protokolün, doğu sınırlarındaki mayın temizleme ihalesinde Türk şirketlerini devre dışı bıraktığı, ihaleye katılım şartı için getirilen puan sisteminde yerli firmaların, konsorsiyum ortaklığı için bile yeterlilik şartını yerine getiremediği ifade ediliyor.” diye aktardı.
“YEREL FİRMALARA AĞIR KOŞULLAR GETİRİLMİŞ”
Türkiye’nin Ermenistan, Azerbaycan ve İran sınırlarındaki 225 mayınlı arazinin temizlenmesi projesinin 11.5 milyon metrekarelik bir alanı kapsadığını vurgulayan MHP Milletvekili Günal, “Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı ve Van illerinde gerçekleştirilecek mayın temizleme işinde projenin amacı ‘Mayınlar temizlenerek, AB’nin Entegre Sınır Yönetimi Politikaları ve Stratejileri doğrultusunda yasa dışı göç ve tüm sınırı aşan suçların önlenmesine ve teknolojik destekli modern sınır gözetimi sisteminin kurulması için insancıl ve etkili sınır gözetimi araçları sağlanacak’ şeklinde özetleniyor. 80 milyon Euro’luk ihale şartına göre, yüklenici 223 bilinen, 2 kayıtsız ve 3 şüpheli mayınlı alanı temizlemek zorunda. Daha önceki ihalelerde, yerel firmaların uluslararası konsorsiyumlara katılımında zorluk yaşanmazken, bu sefer yeterlilik konusunda ağır koşullar getirilmiş. İhale şartnamesinde firmaların 2011, 2012 ve 2013 yılında en az üç mayın temizleme programını bitirme zorunluluğu var. Buna da dünya ölçeğinde uyan ABD ve İngiliz kökenli 5 firma olduğu belirtiliyor.” ifadelerini kullandı.
“İşin Türk firmalarıyla ilgili kısmı vahim, ancak bu ihaleyle ilgili medyada tartışılmayan başka bir hususu dikkatinize sunmak istiyorum.” diyen Günal, bu konuları bir yıl önce 2014 yılı bütçe görüşmeleri sırasında ilgili bakanlara sorduğunu ve ayrıca soru önergesi ve araştırma önergesi olarak da gündeme getirdiğini anımsattı.
“NEDEN ŞİMDİ, TÜRKİYE’NİN 80 MİLYON EURO’SU YOK MU”
Mehmet Günal, son olarak şunları söyledi: “2015 yılında Ermeni tehcirinin yüzüncü yıl dönümünde ‘sözde Ermeni soykırımı’ iddialarının tartışıldığı ve sınırın açılmasının gündeme getirildiği bugünlerde, Ermenistan sınırındaki mayınların temizlenmesinin yeniden gündeme getirilmesi aklımıza geçen yıl sorduğumuz soruları getiriyor. Neden şimdi? Neden önce AB sonra UNDP ihale yapıyor? Türkiye’nin kendi sınırındaki mayınları temizlemek için 80 milyon Euro parası yok mu? Suriye sınırındaki mayınlar temizlemek için kanun çıkarılırken, Ermenistan sınırındaki mayınların temizlenmesi için kanun gerekmiyor mu? Kanunsuz bir şekilde AB ya da UNDP protokol ile Türkiye’de nasıl mayın temizlettiriyor? Tüm bu sorular kafaları karıştırmaktadır.”
CİHAN
Etiketler :

Yorumlar kapatıldı.