İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’nin tüm renkleri Diyarbakır’da buluştu

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan SOHRAM Başkanı Mim Yavuz Binbay, Türkiye’nin birçok rengin armonisinden oluşan, dünyada ender bir gök kuşağına sahip olduğunu belirtti. SOHRAM-DER’in, 5’incisinin düzenlediği “Renklerimizle Gökkuşağı Ülkemiz Kültür Etkinliği” Kayapınar İlçe Belediyesi Cigerhun Kültür Merkezi’nde yapıldı. Türkçe, Kürtçe, Arapça, Süryanice, Ermenice, Gürcüce, Lazca, Çerkezce, Zazaca ve Azerice şarkıların seslendirildiği, ilahilerin okunup, semah gösterilerinin yapıldığı etkinliğin açılış konuşmasını Derneğin Başkanı Mim Yavuz Binbay yaptı.

Binbay, insanoğlunun barbarlığın, yıkımın ve acıların simgesi olan savaşlara rağmen yarattığı kültürlerle insan olabilmeyi başardığına dikkat çekerek, Mezopotamya halklarının yarattığı kültürün dünya medeniyetlerine ışık olduğunu vurguladı.
Bugün ise Mezopotamya’nın barbarlığın simgesi savaşlarla yıkıma ve katliamlara maruz kaldığına işaret eden Binbay, “Haklarımız hep birlikte savaşın barbarlığına karşı var olabilme savaşı vermektedir. Barbarlığa karşı destansı bir direniş sergileyen Arap, Kürt, Süryani, Ermeni, Ezidi ve Türkmen halklarına selam olsun. Halklarımıza çıkarları uğruna bu acıları, bu yıkımı yaşatan savaş kışkırtıcılarına lanet olsun. Tarih bu savaş kışkırtıcılarını er veya geç lanetle anacaktır” dedi.
“TÜRKİYE BİR GÖNÜL BAHÇESİDİR”
Türkiye’nin birçok rengin anatomisinden oluşan, dünyada ender bir gök kuşağına sahip olduğunu vurgulayan Binbay, “Ülkemizin gökkuşağını oluşturan nadide renkler, dünya medeniyetlerine ışık tutmuş kadim Süryani, Keldani, İbrani, Arap ve Arami-Sami halk toplulukları ve Ermeni-Kürt ari renkleriyle Mezopotamya, Ege-Yunan, Laz-Karadeniz renkleriyle antik Yunan, Türkmen renkleriyle Orta Asya, Çerkez, Gürcü, Azeri, Kafkaslar renklerini gök kuşağımıza yansıtmıştır.
Müslüman’ı, Hristiyan’ı, Yahudi’si, Alevi’si, Ezidi’si, Nesturi’si, Nusayri’si ve Maruni’siyle bir gönül bahçesidir. İşte bu renkleri özgünlükleriyle, ötekileştirilmeden, tekçi anlayışla yok saymadan yan yana koyabilip, yansıtabilirsek dünyaya hitap edebilecek bir gök kuşağı oluşturabiliriz. Unutmayalım ki, her renk kendini yansıtır. Hiçbir renk başka bir rengi yansıtamaz. Gride, beyaz vardır ama gri beyaz değildir.
Mezopotamya, kadim Süryani, Keldani, İbrani, Arap, Ermeni, Arami, Türkmen ve Kürt renkleriyle bezenmiştir. Mezopotamya hepsidir ama hiçbiri tek başına Mezopotamya değildir. Anadolu 26 rengin armonisidir ama hiçbir renk tek başına Anadolu değildir” diye konuştu.
Etkinlik, Binbay’ın konuşmasının ardından SOHRAM Çocuk Korosu’nun sahne almasıyla devam etti. Daha sonra birçok dilde türkülerin seslendirildiği etkinlikte, ilahiler okunup, semah gösterileri yapıldı. Öte yandan etkinliği çok sayıda vatandaş da izledi.
(MP-AKK-AŞ-Y)
http://www.diyarinsesi.org/ sitesinden 08.12.2014 tarihinde yazdırılmıştır.

Yorumlar kapatıldı.