İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Herkes “Dink”ten İfade Veriyor; Tuncel Susacak

Dink cinayetinden sekiz yıl sonra Emniyetçiler Uzun, Akyürek, Yılmazer, Güler, Tekin ve sanık Samast’i dinleyen savcı, Altay, Cerrah ve Güngör’ü de dinlenecek. Tuncel, “Samast’a dava açıp, tanıklıktan uzak duracağım” dedi. İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi, gazeteci Hrant Dink’i öldürmekten 22 yıl 10 ay hapse mahkum ettiği ve “terör örgütü üyeliği”nden de yargılamaya devam ettiği Ogün Samast’la ilgili dosyayı birleştirme için İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi 30 Ekim’de dosyaların birleştirilmesi yönünde karar almış, Çocuk Mahkemesi’ne görüşünü sormuştu. Talebi değerlendiren Çocuk Mahkemesi’nin talebi kabul etmesiyle Samast, 23 Ocak 2015’te sürecek olan cinayet ana davasında polis muhbiri Erhan Tuncel ve azmettirici sanık Yasin Hayal’le birlikte yargılanacak.
Tuncel: Dava açacağım, tanıklıktan uzak duracağım
Samast’ın 5 Aralık’ta İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’ndan Savcı Yusuf Hakkı Doğan’a üç saat boyunca ifade verirken sarf ettiği, “Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek’i cinayet öncesinde Erhan Tuncel vasıtasıyla tanıdım” sözlerine Erhan Tuncel tepki gösterdi.
Yılmazer ve Akyürek isimlerini soruşturma açıldıktan sonra kamuoyundan öğrendiğini savunan Tuncel, Vatan gazetesine, “Kimse suçlarını bana yüklemesin. Hakkımdaki iddialarla ilgili suç duyurusunda bulunacağız. Yasal hakkımız olan tanıklıktan da uzak duracağız” dedi.
“Büyük Abi”leri Tuncel aracılığıyla bilmiş
Kandıra Cezaevi’nden Adliyeye getirilen Samast, ifadesinde, 2006 yılına kadar Trabzon Emniyet Müdürlüğü yaptığı dönemde bir öğretim üyesinin aracılığıyla Erhal Tuncel’i polis muhbiri yapan, cinayet işlendiğindeyse Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı olan Ramazan Akyürek’in ve dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube müdürü Ali Fuat Yılmazer’den de söz etmişti.
Ayrıca Samast, Akyürek ve Yılmazer’i “Büyük Abi” olarak tanınan Erhan Tuncel aracılığıyla bildiğini, ancak onlarla yüz yüze görüşmediğini savundu. Samast’ın savcıya üçüncü bir kişi ve bazı Emniyet müdürlerinin ismini de verdiği ileri sürülmüştü.
Uzun, Akyürek, Yılmazer, Güler, Samast dinlendi
Savcı Doğan, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Dink’in 19 Ocak 2007’de İstanbul Şişli’de öldürülmesinden sekiz yıl sonra, ifade almaya devam ediyor.
Şüpheli olarak Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi’nin eski başkanları Sabri Uzun ile Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer’in daha önce ifadelerine başvuran Doğan, dün (8 Aralık) de “şüpheli” sıfatıyla polis memuru Bahadır Tekin’in, ardından da dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler’in ifadesini almıştı.
Polisler Bahadır Tekin ve Özcan Özkan, Trabzon Emniyeti’nden 17 Şubat 2006’da gönderilen ve Hayal’in Dink’e yönelik “ses getirici bir eylem peşinde” olduğunu bildiren belgeyi aldıkları halde, Hayal’in dayısının Ümraniye’deki adresinde bulunabileceği belirtildiği halde, bu adrese gitmeyip cinayet sonrası sahte tutanakla gitmiş gibi göstermekle suçlanıyorlardı.
Altay, Cerrah ve Güngör dinlenecek
İfadeye çağrılan diğer isimler arasında, Trabzon Emniyet Müdürü olan Reşat Altay, eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve eski İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör de var (EÖ).

Yorumlar kapatıldı.