İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rektör : “Sözlük Hıristiyan Alemindeki En Yüksek Mevkiye Ulaşmıştır”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Ankara Üniversitesince hazırlanan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Papa Franciscus’a hediye ettiği İslamiyet-Hıristiyanlık Kavramları Sözlüğü’nün Hıristiyan âlemindeki en yüksek mevkiye ulaştığını belirtti… Erdoğan, çok iyi derecede Almanca bilen Papa Francesco’ya, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Alman Bilim İnsanları işbirliğinde hazırlanan 2 ciltlik İslamiyet-Hıristiyanlık Kavramları Sözlüğü’nün Türkçe ve Almanca baskılarını hediye etti.

***
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Ankara Üniversitesince hazırlanan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Papa Franciscus’a hediye ettiği İslamiyet-Hıristiyanlık Kavramları Sözlüğü’nün Hıristiyan âlemindeki en yüksek mevkiye ulaştığını belirtti. Sözlükle ilgili gün yüzüne çıkmamış detayları paylaşan Erkan İbiş, sözlüğün hoşgörü temalı olduğunu vurguladı. 
Katolik Hıristiyan âleminin ruhani lideri Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki buluşmasından önemli detaylar ortaya çıktı. Erdoğan, çok iyi derecede Almanca bilen Papa Francesco’ya, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Alman Bilim İnsanları işbirliğinde hazırlanan 2 ciltlik İslamiyet-Hıristiyanlık Kavramları Sözlüğü’nün Türkçe ve Almanca baskılarını hediye etti.
DÜNYADA İLK KEZ
Söz konusu İslamiyet-Hıristiyanlık Kavramları Sözlüğü’nün iki din arasında “Dünyada bir ilk” niteliğine sahip olduğunu kaydeden Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, “Sözlük böylece Hıristiyan âleminde ulaşabileceği en yüksek mevkiinin eline ulaşmıştır” dedi. Erkan İbiş, sözlükle ilgili gün yüzüne çıkmamış şu önemli detayları paylaştı:
EŞ ZAMANLI BASILDI: Eserde, İslamiyet madde yazarları 54 Türk, Hıristiyanlık madde yazarları 24 Alman olmak üzere toplam 78 bilim insanı görev aldı. Sözlüğün Almanca baskısı Almanya’da Herder Publishing, Türkçe baskısı ise Ankara Üniversitesi tarafından eş zamanlı gerçekleştirildi. Sözlüğü İngilizce’ye çevirme çalışmaları devam ediyor.
İMAN, AHLAK, İBADET: Ansiklopedik nitelikteki bu sözlükte, iki büyük dinin temel kavramları bilim insanlarınca tanımlanarak okuyucuya sunuldu. İslam’a ait 336, Hıristiyanlığa ait 338 olmak üzere toplam 674 kavram temel özellikleriyle tanıtıldı. Her iki dinin iman, ibadet, ahlak boyutunu anlatan kavramların yanı sıra sosyal ve kültürel yönü olan kavramlara da yer verildi.
HOŞGÖRÜ MESAJI: Bu çalışmayla toplumlar arası barışı bilimsel bilgiyle desteklemek, önyargıları gidermek, karşılıklı saygıyı-hoşgörüyü geliştirmek, birlikte yaşama ve iletişim kültürünü desteklemek, kendini ve ötekini anlama ufkunu genişletmek hedeflendi. Eser, dinlerin ve kültürlerin birbirlerini tanıma ve anlamalarının özgün bir örneğidir.

Yorumlar kapatıldı.