İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Soykırımında kardeş değil miydik?

Cevat Sinet

Normal zamanlarda kardeşiz, ama iş katliama, tehcire ve soykırıma gelince kardeş değiliz. Bu kardeşlik teraneleri gerek Ermeniler açısından, gerek Süryaniler açısından, gerekse Kürtler açısından tabiri caizse artık şişmiş bir balondan öte bir şey değildir. İğneyi batırdığın anda patlayacak. Trabzon’da, Sivas’ta, İstanbul’da soykırım ve tehcir başlarken, kardeş değil miydik?… Ecdadınız Osmanlı’yı, 1,5 milyon Ermeni’yi öldürürken, katliam, tehcir ve soykırım yaparken ecdadınız olarak görmüyor muydunuz? Yeri geldiğinde “ecdadımız şöyle, ecdadımız böyle” diyorsunuz. Katliamda, soykırımda niye sahip çıkmıyorsunuz, “ecdadımız” demiyorsunuz? Peki, o zaman kardeş değil miydik? Ya da şöyle soralım; Ermeni soykırımı başlarken biz Ermenilerle kardeş değildik, ama oldu bitti, şimdi kardeşiz. Hadi diyelim bazıları bunu yuttu, buna inandı. Peki aklı selim tek bir insan, tek bir halk, düşünür, aydın, demokrat buna inanır mı? Binlerce Ermeni yetimi bıraktınız arkada. Binlercesi Dere Zor çöllerinde açlıktan, susuzluktan öldü.

***
Normal zamanlarda kardeşiz, ama iş katliama, tehcire ve soykırıma gelince kardeş değiliz. Bu kardeşlik teraneleri gerek Ermeniler açısından, gerek Süryaniler açısından, gerekse Kürtler açısından tabiri caizse artık şişmiş bir balondan öte bir şey değildir. İğneyi batırdığın anda patlayacak. Trabzon’da, Sivas’ta, İstanbul’da soykırım ve tehcir başlarken, kardeş değil miydik?
Peki, Hrant Dink’e nasıl kıydınız, Sevag’a nasıl kıydınız? Daha evlenecekti, hayalleri vardı. Sırf ırkından dolayı Ermeni olduğu için, Erdoğan’ın işaret ettiği Alperen Ocaklarına mensup Elazığlı Kıvanç Ağaoğlu tarafından katledildi ve bu katil hala elini kolunu sallaya sallaya dışarıda dolaşıyor.
Ecdadınız Osmanlı’yı, 1,5 milyon Ermeni’yi öldürürken, katliam, tehcir ve soykırım yaparken ecdadınız olarak görmüyor muydunuz? Yeri geldiğinde “ecdadımız şöyle, ecdadımız böyle” diyorsunuz. Katliamda, soykırımda niye sahip çıkmıyorsunuz, “ecdadımız” demiyorsunuz? Peki, o zaman kardeş değil miydik? Ya da şöyle soralım; Ermeni soykırımı başlarken biz Ermenilerle kardeş değildik, ama oldu bitti, şimdi kardeşiz. Hadi diyelim bazıları bunu yuttu, buna inandı. Peki aklı selim tek bir insan, tek bir halk, düşünür, aydın, demokrat buna inanır mı? Binlerce Ermeni yetimi bıraktınız arkada. Binlercesi Dere Zor çöllerinde açlıktan, susuzluktan öldü. Soykırımın ilk başlangıcında, Müslüman olmaları için bir hafta süre tanındı, bir hafta sonra bu süre geri kaldırıldı tekrar ne kadar Ermeni varsa, soykırıma ve tehcire tabi tutuldu. O zaman sivil veya resmi tek bir kişinin aklına gelmedi mi, biz bu kadim coğrafyanın yerli halkıyız diye. Ecdadınız Ermenileri kardeş olarak görmedi, hadi sizde görmediniz diyelim. Peki, yalanlara sarılarak siz neden şimdi “kardeşiz” diyorsunuz. Madem ecdadınız bu kadar piru paktır, öldürülen 1,5 milyon Ermeni’ye ne diyeceksiniz?
Yok olan Rumlar, Süryaniler, Keldaniler, Ezidiler… Yavuz Sultan Selim’in 400 bin Alevi’yi katletmesine ne ad vereceksiniz? Aleviler, bu coğrafyanın kadim halkı sayılmıyor muydu? Hadi diyelim ki ecdadınız saymadı, peki Çorum’u, Maraş’ı, Sivas’ı, Dersim’i hangi izanla açıklayacaksınız ve buna kim inanır, kaç kişi inanır? Peki Aleviler Çorum’u, Maraş’ı, Dersim’i unuttu diyelim, Sivas’ta diri diri yaktığınız canları, Gazi Mahallesini de unuttular mı? Ölülerin, devletin polisi tarafından nasıl yerlerde sürüklendiğini de mi unuttular? Hadi diyelim bunların hepsini yaptınız, bin bir türlü yalanla, hileyle, hurdayla, yalan yanlış tarih yazdırarak gelecek nesillere bunu yutturmaya çalıştınız. Kürtlerle bin yıldır kardeş olduğunuzu söylüyorsunuz. Cumhuriyet tarihinde Kürtlere 28 tane katliam ve tehcir yapıldı. Varsayalım ki, Kürtler 1925 Şex Said katliamını unuttu. Hadi diyelim Beytüşşebab’ı da unuttu, Ağrı’yı da unuttu, Zilan’ı da unuttu. Peki 90’lı yıllardan, 96’ya kadar yakılan, yıkılan binlerce köy, öldürülen on binlerce insanı nasıl unutacaklar? Torununun torunları bile bu acıları unutur mu? Roboski’de parçaladığınız insanları nasıl unutacaklar?
Kardeş olduğumuz hiç aklınıza gelmedi değil mi? Bir kardeş bir yandan katliam ve soykırım yaparken, diğer yandan sürekli kardeş olduğunu iddia ediyor. İşte bizim kardeş olduğumuz bu kadar açık, nettir. Bu katliamların, bu soykırımların, bu tehcirlerin unutulacağı sanılıyordu, değil mi? Eğer ki kardeşlik buysa, biz kardeş değiliz artık. Ben kendi adıma bu kardeşliği kabul etmiyorum, kim ediyorsa etsin. Soykırım ve katliam üzerine kardeşlik olmaz!

Yorumlar kapatıldı.