İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Devletten Sevan Nişanyan’a 6 yıl 6 ay daha hapis cezası

İzmir’in Selçuk İlçesi’nin turistk köyü Şirince’de SİT alanındaki arazisi iki kez mühürlenmesine rağmen ev yaptığı gerekçesiyle aldığı hapis cezasını çeken ateist aydın Sevan Nişanyan’a şimdi de 6 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Sevan Nişanyan’ın 5 yıl 8 aylık kesinleşmiş olan ve Yargıtay’da bekleyen 3 yıl 2 aylık hapis cezalarının yanına bu hafta 6 yıl 6 aylık hapis cezası daha eklendi. Cezanın neye istinaden olduğu bilgisi Nişanyan’ın yakınları tarafından henüz açıklanmadı.

Sevan Nişanyan’ın hapis cezaları toplamda 15 yıl 4 ay oldu.
OLAYIN GEÇMİŞİ
İzmir’de Şirince Köyü’ne bir kilometre uzaklıktaki kendine ait araziye Matematik köyü kurmuş, araziye de öğrencilerin kalması için 60 metrekarelik bir ev yapmaya koyulmuştu. Ancak Nişanyan’a arazinin Sit alanı olduğu gerekçesiyle izin verilmemişti. Yapılan inşaat belediye tarafından iki kez mühürlenmiş ancak Nişanyan iki mührü de sökerek inşaatı bitirmişti. Mührün sökülmesi üzerine Nişanyan hakkında dava açıldı. Nişanyan, İzmir Selçuk Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kaçak inşaatın mührünü sökerek inşaatı devam ettirdiği gerekçesiyle hapse mahkum edildi. Nişanyan’ın cezası, aradan geçen beş yılın ardından Yargıtay tarafından onandı.
Nişanyan hapse girmeden önce Agos gazetesinden Emre Ertani’nin sorularını yanıtlamış ve şöyle demişti:
“Benim kaygım bunun ardından birkaç tane daha ceza gelmesi. Şirince’de yaptığım çalışmalardan dolayı yerel mahkemede sonuçlanıp Yargıtay aşamasında olan 19 davam var. Bunlardan 9 tanesi sit alanında kaçak inşaattı. Geçen Ekim ayında yapılan bir yasal düzenlemeyle onlarda hapis cezasını ortadan kaldırdılar. Dolayısıyla benim toplam 21 yıl olan cezam 7-8 yıla düştü.”
Nişanyan, 2 yıl hapis yatacağını düşünüyor ancak bu soruya kimsenin net bir cevap veremediğini aktarıyor.
Nişanyan, “Peki, bu tuhaf değil mi? İstanbul’un yüzde 70’i kaçak ama kimseye ceza verilmiyor. Ama size…” sorusuna “Herkesin bildiği bir gerçek var, bu olay kaçak inşaat meselesi değil” diye cevap veriyor.
Nişanyan, “Mesele kendisine biçilen bir rolü oynamayan oyuncunun cezalandırılması meselesi. Sistemin kabullerini sorgulayan, bunun ötesinde birtakım iddialarla ortaya çıkan ve üstelik de Ermeni olan bir adamın yıldırılması hadisesidir bu. Yıldırma mekanizması yeni değildir. Bir yerden bir kararla olmuyor bu, aynı anda onlarca noktadan harekete geçiliyor. Ondan sonra da ancak işin ayrıntısı üzerinden kavga verebiliyorsun” diyor.

Yorumlar kapatıldı.