İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Papa Francesko Fener Rum Patrikhanesi’nde

Dünya çapındaki 1,2 milyar Katoliğin ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco, üç günlük Türkiye ziyareti kapsamında bugün İstanbul’da temaslarda bulunuyor. Papa Francesko, Balat’taki Fener Rum Patrikhanesi’nde Patrik I. Bartholomeos ile birlikte Aya Yorgi Kilisesi’nde düzenlenen ayine katılıyor. Ayinin ardından Papa Francesko ve Patrik I. Bartholomeos’un başbaşa görüşmeleri bekleniyor.

Patrikhane Papa’nın İstanbul’a gelişinin ardından yazılı bir açıklama yapmıştı.

Açıklamada Patrik I. Bartholomeos’un Katolik lideri havaalanında karşıladığı belirtilerek, “Ortodoks Kilisesi ve Roman Katolik Kilisesi’nin iki liderinin bu sıcak kucaklaşması ve aynı zamanda genel anlamda Papa’nın İstanbul’a ziyareti, dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca Hristiyana sevgi ve barış mesajı vermektedir” denilmişti.
Papa Francesko, bunun öncesinde de Saint Esprit Katedrali’ndeki ayini yönetmişti.
Saygı gösterisi
Papa Francesko, bugün öğle saatlerinde de Sultan Ahmet Camii’nde İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran’la bir araya geldi.
Müftü Yaran dua ederken, Papa da gözlerini kapatıp iki elini göğsünde kavuşturarak iki dakika boyunca saygı gösterisinde bulundu.

Papa’nın bu jestinin bir dua olmadığı, “sessiz hayranlık” olarak adlandırılan dini bir hürmet olduğu ifade edildi.
Bir önceki Papa Benediktus gibi Papa Francesko’nun da bu esnada kıbleye dönmesi İslam ve Hristiyanlık arasında uzlaşı yolunda çok önemli bir sembolik jest olarak değerlendirildi.
Papa ardından Ayasofya Müzesi’ni ziyaret etti ve gerek Hristiyanlar gerekse Müslümanlar için özel bir önemi olan müze hakkında bilgiler aldı.
1967’den beri Türkiye’yi ziyaret eden dördüncü Papa olan, Papa Francesko için İstanbul’da geniş güvenlik önlemleri alındı.

Doğan Haber Ajansı’nın haberine göre Papa’nın havaalanından ayrılmasının ardından, polis geçiş güzergahındaki yolları kapattı ve polis helikopterleri de havadan Papa’nın aracını takip etti.
Papa’nın ziyaret ettiği Sultanahmet Camii ve Ayasofya’nın bulunduğu meydan da giriş ve çıkışlara kapatıldı. Emniyet alanı bariyerlerle çevirdi.
Sosyal paylaşım sitesi Twitter’da Papa’nın ziyaretiyle ilgili haberler ve fotoğraflar #PopeinTurkey etiketiyle paylaşılıyor.
Barış çağrısı
Papa Francesko dün de Ankara’da Anıtkabir’i ziyaret etmiş, ardından yeni yapılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la temaslarda bulunmuştu.
Erdoğan ve Papa baş başa görüşmelerinin ardından ortak bir basın toplantısı düzenlemişti.

Papa konuşmasında inançlar arasında anlayış ve takdiri derinleştiren bir diyalog çağrısında bulunmuş ve “Fanatik ve köktendinci yaklaşımlar, tıpkı akıl dışı korkular gibi yanlış anlaşılmalara ve ayrımcılığa neden olabiliyor. Bu tür eğilimlerin, inançlı insanların dayanışmasıyla önlenmesi lazım” demişti.
Konuşmasında Orta Doğu’da yaşananlara da değinen Papa Francesko, Suriye’deki sorunun yalnızca askeri müdahale ile çözülemeyeceğini vurgulamış ve barış çağrısında bulunmuştu.
Papa’nın Türkiye ziyaretinin “bölgesel barış için çok önemli bir adım” olduğunu söyleyen Erdoğan da “Hıristiyan dünyasında ve İslam dünyasında, karşılıklı önyargıların hiç arzu edilmeyecek şekilde büyüdüğüne şahit oluyoruz. Batı’da ırkçılık, ayrımcılık, farklı olana nefret ve İslamofobi ne yazık ki son derece hızlı ve ciddi bir şekilde tırmanma seyri gösteriyor. Müslüman ülkeleri yanında Batılı ülkelerde yaşayan Müslümanlara karşı önyargının ve tahammülsüzlüğün giderek arttığını görüyoruz.” diye konuşmuştu.
Türkiye’nin 80 milyon nüfusunun yüzde birden azını gayrimüslimler oluşturuyor.
Hıristiyan nüfusunun ise 120 bin civarında olduğu belirtiliyor.
Orta Doğu’daki Hıristiyan nüfus dağılımı ise şöyle:

http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2014/11/141129_papa_bartholomeos

Yorumlar kapatıldı.