İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Türkiye, kendisinin rehini oldu’

Birkan Bulut
Bugün gerçekleşen panelde Karabağ sorununu ele alan Cenevre Webstar Üniversitesi Medya İletişim Bölümü Öğretim Üyesi ve gazeteci Vicken Cheterian, Sovyetler Birliği’nin çöküşünün ardından çıkan en önemli meselelerden birinin de Karabağ sorunu olduğunu söyledi. Ancak böyle bir siyasi problemin hızla şiddete dönüşmesinin kendisini şaşırttığını belirten Cheterian, bu şiddetin mevcut ilişkilerden değil, geçmiş ilişkilerin kırıntılarından meydana geldiğini ifade etti.

Karabağ’da yaşananların  ardından Azerbeycan’da anti-Ermeni bir programın devreye sokulduğunu belirten Cheterian, Ermenistan’da da benzer bir politikanın izlendiğini dile getirdi. Cheterian, “Ermenistan Karabağ savaşından sonra kendi mağduriyetinden uzaklaştı. Ermenistan’da hiç kimse Azerbaycan kamuoyuyla iletişime geçmiyor. Ermenistan’da yaptığım görüşmelerde aynı cevabı alıyorum. Bir jest yapıldığında Azerbaycan karşısında güçsüz görünmekten çekiniyorlar” diye konuştu.

DEMOKRATİKLEŞME SÜRECİ YAŞANSAYDI…
Türkiye’nin ise o dönem liderlik rolüne soyunarak unutulan Ermenileri “terörizm” ile andığını ifade eden Cheterian, “Etnik ve dini çatışmaların bölgede şiddetlendiği bir ortamda Türk elitlerinin aklında bu fikir daha fazla alevlendi. Çünkü bu konuda geçmişle yüzleşilmedi” dedi.
Azerbeycan’ın Türkiye’de sıkça kullanılan “soykırım” argümanını ödünç aldığını ifade eden Cheterian, Hocalı Katliamı’nın da bu argümanlardan biri olduğunu kaydetti.
Cheterian, “Türkiye kendi demokratikleşme sürecini 1960-70’li yıllarda yaşasaydı, Karabağ’dan kaçınabilir miydik?” diye sordu. Türkiye’nin bu sorunda ideolojik bir yol izlediğini kaydeden Cheterian, Türkiye’nin kendi seçeneklerinin rehini olduğunu söyledi. Öte yandan İran’da da ideolojik bir yönetimin olduğunu, ancak Tacikistan iç savaşına pragmatist yaklaştığını belirten Cheterian, o dönem yapılan barış anlaşmasının da Tahran’da imzalandığını hatırlattı. Türkiye’nin ise sınırı kapatma ve 2008 sonrasında bunu değiştirme çabalarının da başarısızlıkla sonuçlandığını belirten Cheterian, artık cesur adımlar atılarak izlenen politikaların sorgulanması ve barışın tesis edilmesi gerektiğini vurguladı.

http://www.evrensel.net/haber/98160/turkiye-kendisinin-rehini-oldu



Yorumlar kapatıldı.