İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kasparyan ailesinin dramı

Kobani’de yaşayan Ermeni Kasparyan ailesi 100 yıl içerisinde 2.kez vatanlarından uzaklaştılar… 1915 yılında tehcirle Türkiye’den ayrıldılar. 100 yıl sonra başka bir dram sonucu Türkiye’ye geri döndüler. Kobani’li Ermeni aileleri IŞİD’in vahşetinden kaçtılar. KASPARYAN ailesinin acısı yürek yakan cinsten. Kobani’li sığınmacı Vrej Kasparyan  ” Benim dedelerim 1915’te Şanlıurfa’nın Garmuş ilçesine yerleştiler” diye sözlerine başkayarak IŞİD zulmü üzerine 100 yıl içerisinde 2. kez vatanlarını terketmek zorunda kaldıklarını anlattı.

Vrej Kasparyan Türkiye’ye kaçtıkları son anları ” Hududa dayandığımızda artık herkes kendi derdine düştü. Kimsenin kimseden haberi yok. Herkes kendi çocuğunu ailesini kurtarmaya çalışıyordu. Herkes koşturuyordu.” ifadeleriyle anlattı.

Vrej Kasparyan Kobani’de yaşayan bir Ermeni. Bir eşi ve 6 altı yaşında bir oğlu var. Kasparyan ailesi 1915’teki tehcirin ardından Kobani’ye geldi ve orada bir hayat kurdu. Vrej Kasparyan ”Kobani’yi kuran Ermenilerdir. Ama daha sonra göçler başladı. Ama şimdi bile orada Ermeni evleri vardır. Suriye’ye ayak basan Ermeni aileleri mutlaka bizi ziyaret ederdi.” dedi.
IŞİD onlara bir dram daha yaşattı ve yollara düştüler. Aile İstanbul’da biraraya geldi. Kasparyan arabaların elektrik aksamını tamir eden bir usta. Ailesini kurtarmak için İstanbul’a gelmiş yeni bir hayat kurmya çalışıyor. Kobani’nin bu noktaya nasıl geldiğini hala inanamıyor.
Vrej Kasparyan ” Ordada bir Ermeni tarihi var, Ermeni kokusu var. Biz Türklelrle kardeş gibiydik.” ifadeleriyle o döneme özlemni dillendirdi. Aynı zamanda açıklamasında vrupa’ya gitmek istediğini daha fazla harbe girmeye dayanamayacağını söylüyor. Avrupa’nın harpten uzak bir yer olduğunu düşünüyor.
Ailesine ait bir fotoğraf alamayan Kasparyan dönmek ve hatıralarını yenide yaşamak umuduyla yaşıyor.

Yorumlar kapatıldı.