İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Omiru: “Türkiye ile Azerbaycan, bölge için tehdit”

Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru’nun Ermenistan ziyareti sırasında Türkiye ile Azerbaycan’ın bölge için tehdit olduğu savunuldu. Fileleftheros gazetesi, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru’nun, Ermenistan ziyareti çerçevesinde Ermenistan Başbakanı Hovik Abrahamyan ve Meclis Başkan Yardımcısı Eduard Şarmazanov ile yaptığı görüşmelerin gündeminde ikili ilişkilerin ve işbirliğinin derinleşmesi ve gelişmesi konularının bulunduğunu yazdı.

Habere göre, Abrahamyan, Güney Kıbrıs ile Ermenistan arasındaki tarihi ilişkilere değinerek, bu tür bir üst düzey resmi ziyaretin ikili bağların güçlenmesi ve genişlemesine katkıda bulunduğunu ifade etti.
Şarmazanov ise Güney Kıbrıs ile Ermenistan arasındaki kardeş ilişkilerinden söz etti.
İki halkın ortak bir tarih ve değerler sistemiyle birbirine bağlı olduğunu söyleyen Şarmazanov, Türkiye ve Azerbaycan’ın bölgenin güvenliği için tehdit olduğunu savunarak, bu tehditler karşısında birlikte mücadele etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.
Şarmazanov, Güney Kıbrıs ile Ermenistan Meclislerinin işbirliğinin güçlendirilmesi ve çeşitli uluslararası platformlarda birbirlerini karşılıklı desteklemeleri gerektiğine de değindi.
Gazete, Omiru’nun “Ermeni soykırımı anıtını” ziyaret ederek, çelenk bıraktığını da yazdı.
Habere göre, Omiru buradaki konuşmasında, Güney Kıbrıs’ın sözde “Ermeni soykırımını” tanıyan ilk ülkelerden olduğunu anımsatarak, Türkiye’yi geçmişi kabul etmeye ve geçmişteki hatalarını tanımaya çağırdı.
Omiru’nun ziyaretinin dün Ermenistan Meclis Başkanı Galust Sahakyan ve Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan’la görüşmesiyle tamamlandığını kaydeden gazete, Omiru ile Sahakyan’ın düzenlediği ortak basın toplantısına büyük ilgi gösterdiğini belirtti.
“ORTAK EYLEMLER”
Simerini gazetesi ise, Omiru ile Sahakyan’ın, ortak basın toplantısında, Güney Kıbrıs ile Ermenistan’ın, Türkiye’nin uluslararası hukuka saygı duymaktan kaçınma çabalarının göğüslenmesi ve uluslararası meşruiyet çerçevesinde hareket etmesi için ortak eylemlerini koordine etmelerinin gerekliliği üzerinde durduğunu aktardı.
Gazeteye göre, konuşmasında Dağlık Karabağ’daki durumla ilgili zorluklara değinen Sahakyan, 1974’te Türkiye’nin Kıbrıs’ta istila yaptığını, yakın zamanda da Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ni istila ettiğini iddia etti.
Omiru ise, Meclisler arası işbirliği komitesiyle çabalarını yoğunlaştıracaklarını ve ortak milli hedef ve çıkarların ileri götürülmesi için meclisler arası organizasyonlardaki faaliyetlerini koordine edeceklerini belirtti.
Ermenistan’a karşı her türlü şiddet faaliyetini kınayan Omiru, Dağlık Karabağ konusunda ise Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk prosedürü çerçevesinde meselenin barışçıl yoldan çözümüne dair Ermeni Hükümeti ve Meclis’inin tezlerini desteklediklerini söyledi.

Yorumlar kapatıldı.