İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Antakya Medeniyetler Korosu barış ve kardeşlik için söyledi

Antakya Medeniyetler Korosu barış ve kardeşlik için söyledi Üç semavi dinin mensuplarından oluşan Antakya Medeniyetler Korosu, İstanbul’da kardeşlik ve barış için sahne aldı. Programda, üç semavi dinin yanı sıra, Ermeni, Azeri, Kürt, Laz, Arap ve Yunan kültürüne ait eserlerden oluşan birçok parça seslendirdi.

İSTANBUL (CİHAN)- Üç semavi dinin mensuplarından oluşan Antakya Medeniyetler Korosu, İstanbul’da kardeşlik ve barış için sahne aldı. Programda, üç semavi dinin yanı sıra, Ermeni, Azeri, Kürt, Laz, Arap ve Yunan kültürüne ait eserlerden oluşan birçok parça seslendirdi.
Hatay Belediyesi’nin organizasyonu ile Antakya Medeniyetler Korosu, İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sedat Kakkı Eldem Oditoryumu’nda kardeşlik ve barış için sahne aldı. Koro, izleyenlere neşeli ve duygulu anlar yaşattı. Yaklaşık 2 saat sahnede kalan koro, üç semavi dinden ilahiler seslendirdi. Bunun yanı sıra, çeşitli kültürlere ait eserler de programda yer aldı.
Koro Şefi Yılmaz Özfırat, Antakya Medeniyetler Korosu’nun dünyada bir benzerinin daha bulunmadığını belirtti. Özfırat, “Bir arada yaşama kültürünü bütün dünyaya göstermek için kurduğumuz bir korodur. Koro 3 semavi dinden 6 farklı medeniyetten oluşmaktadır. Koronun içerisinde Katolikler, Ortodokslar, Aleviler, Sünniler, Ermeniler ve Museviler bulunmaktadır. Bunların hepsi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. Ataları nerde diye sorarsanız onlar bugün Çanakkale’de yatmaktadır. Koromuzun içerisinde imamlar, papazlar, öğretmenler, öğrenciler, manifaturacılar, emekliler halktan kişiler yar almaktadır. Hiçbir kişiden hiçbir şekilde yardım almadan sadece Allah’ın bize verdiği mesajı insanlara ulaştırmaya çalışıyoruz. İster Hıristiyan, Musevi ister Müslüman olsun biz tekbir Allah’ın kuluyuz.” diye konuştu.
Hedeflerinin içerisinde Mescid-i Aksa’da konser vermek olduğunu belirten Özfırat, “ Orada akan kanın durmasını isteriz. Hedeflerimizin içerisinde Suriye’de konser vermek var. Yarın bize deseler ki; gidin Suriye’de konser verin, burada savaş bitecek, derlerse gözümüzü kırpmadan koşa koşa gideriz. Yeter ki Allah’ın yarattığı canı sadece Allah alsın.” şeklinde konuştu.
Koro hakkında bilgiler veren Özfırat, şunları söyledi: “Toplamda 120 kişiyiz. Koro Antakya’da ve Türkiye’de yaşayan farklı etnik kökende yaşayan Ve Osmanlı’dan bu yana birlikte yaşayan, 6 yüz yıl boyunca taba olarak yaşamışız bunu dünyaya göstermeye çalışıyoruz. Birileri bizi karıştırdı şimdi bunun karşısında dimdik duruyoruz. Kürt’ü, Laz’ı, Çerkez’i Alevi’si ve Sünni’siyle , Hıristiyan ve Musevi’siyle bakın biz birlikte Türkiye’yiz demek istiyoruz.”
Farklı renkleri hoşgörüyle sevdiklerini ifade eden Özfırat, “Bizim en büyük hedefimiz artık barıştan ve hoşgörüden olunması. Çünkü eğer yaratılanı seviyorum yaratılandan ötürü diyorsak arkasından kimseyi ötekileştirmeyelim. Yaratılanı seviyorum yaratılandan ötürü ama o Hıristiyan o İslam bu olmuyor işte. Eğer Allah’ın sevdiği tüm kulları seviyorsak o zaman bunu başarmış oluruz. Tabi bizleri BM, dünyanın her hangi problem olduğu bir yerde izlemek gerekir.” şeklinde konuştu.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ise “Biliyorsunuz bizim medeniyetler koromuz bir çok renkten oluşmuş. Ama birbirlerinin ilahilerini söylerken gözleri ve kalpleriyle birbirlerinin ilahilerine şahitlik yapan bir koro bu. Yani birbirlerini ön yargısız empati ve sevgiyle okuyorlar. Hem ülkemizde, hem Orta Doğu’da barışa ihtiyaç var. Bizim barış elçilerimizi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yanına getirdik. Ve onun ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh’ hedefine ulaşmak için bizimde karınca kararınca bu çorbada tuzumuz olsun istedik.” açıklamasında bulundu.
Koro sanatçılarından Kamil Gürkan da “Antakya medeniyetler korosunda birden çok kültürden arkadaşlarımız var. Bu bizim için bir zenginliktir. Özellikle şu son süreçte dünya üzerindeki İslami terörü kısmını ortadan kaldırmak adına bu koro yan yana gelerek o algıyı kırmak istiyoruz.” diye konuştu.
Koroya yeni girdiğini anlatan Sanatçı Gökçin Çelikiz ise “ Burada bütün semavi dinlerden ve bütün etnik yapılardan arkadaşlarımız var koronun içerisinde. Yahidi, Ermeni, Müslüman’ı hepimiz burada farklılıklarımızla sahnede olacağız. Bu farklılık kesinlikle bir zenginlik. Çünkü bir birimizi tanıyoruz. Belki aramızda geçmişte ön yargılar vardı onları artık tamamıyla ortadan kaldırdık. Milletçe geçirdiğimiz bu zor günlerde bir damla barışı bu sahneye getiriyoruz.” ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar kapatıldı.