İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Suriye’deki soykırım kilisesi yok edildi

Independent yazarı Robert Fisk, El Nusra örgütünün 1915 Ermeni soykırımında katledilen Ermenileri anmak için Suriye’nin Deyr el-Zor kentinde yapılan kiliseyi yok ettiğini yazdı. İngiltere’de yayınlanan The Independent gazetesinin yazarı Robert Fisk, 1915 Ermeni Soykırı’mında katledilen Ermenileri anmak için Suriye’nin Deyr el-Zor kentinde yapılan kilisenin El Nusra tarafından yok edildiğini yazdı.Yüzlerce soykırım kurbanının mezarlarının bulunduğu kilise ile birlikte Ermeni soykırımına ilişkin sayısız belge de yok edildi.

Fisk, bu kilisenin Osmanlı imparatorluğu sınırlarında gerçekleşen 1915 Ermeni Soykırı’nda ölen Ermeniler’e ithaf edilerek yapıldığını hatırlatıyor ve bu yüzden bu olayın Suriyeli Hıristiyanlar arasında büyük bir öfkeye neden olacağını söylüyor.
“Ermeni holokostu üzerine binlerce dökümanı da içeren ve tarihleri 1841’e kadar uzanan tüm kilise arşivleri yakılarak kül edildi. 99 yıl önceki katliamlarda ölenlerin anısına kilisenin mahzen mezarında bulunan yüzlerce kişiye ait kemikler sokağa, yıkıntıların yanına atıldı.
“Bu kutsal şeylere yapılan saygısızlık eylemi, dünyanın bir ucundan bir ucuna yayılmış Ermeniler arasında çok büyük acıya neden olacak.
“Bu sefer suçlu, Nusra Cephesi isyancıları gibi görünüyor. Ancak birçok Suriyeli, grubun Türkiye’den silah aldığına inanıyor.”
Gazeteci Fisk’e konuşan kilisenin rahibi Antranik Ayvaziyan ise İslamcı militanların kendilerini Suriye’deki yasal otorite tanımaları halinde kilise arşivlerine zarar verilmeyeceğini söylediklerini ancak bunun reddedilmesi üzerine tüm belgeler ile kilise mallarının yok edildiğini belirtti.
Ayvazian, kilisenin rahibi Petrus Tezibaşıyan’ın 1915’te Osmanlılar tarafından öldürülerek cesedinin Fırat suyuna atıldığını, 100 sene sonra kilisenin bu kez İslamcı militanlar tarafından yıkıldığını ifade eden Ayvaziyan, soykırımın en önemli tarihsel simgelerinden birinin yıkıldığını anlattı.

Yorumlar kapatıldı.