İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Maritsa Küçük davasında araştırma talebi reddedildi

İstanbul’un Samatya ilçesinde Ermeni kadın Maritsa Küçük’ün bir saldırı sonucu katledilmesiyle ilgili açılan davanın duruşmasında, olay tarihinde benzer bir saldırı ile ağır yaralanan Turfanda Aşık olayının araştırılması yönündeki talep reddedildi. 

İstanbul’un Samatya ilçesinde bir dizi yaşlı Ermeni kadına yapılan ve ağır şiddet uygulanan saldırıların birinde hayatını kaybeden Maritsa Küçük’ün öldürülmesine ilişkin açılan davanın 11’inci duruşması, Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada tutuklu sanık Murat Nazaryan, öldürülen Küçük’ün avukatı Eren Keskin ile Küçük’ün yakınları hazır bulundu. Duruşmada söz alan Keskin, olay tarihinde Turfanda Aşık isimli yurttaşın da benzer şekilde hunharca dövülerek ağır yaralandığını ve Cumhuriyet savcılığının olayla ilgili herhangi bir soruşturma başlatmadığını hatırlattı. Aşık’ın yaralanmasına ilişkin basında yer alan haberleri mahkeme heyetine delil olarak sunan Keskin, olayın Küçük’ ün olayıyla bağlantılı olabileceğini belirterek Aşık olayının da araştırılarak dosyaya eklenmesini talep etti. Keskin, “Biz sadece bir kişinin yargılanmasını istemiyoruz, gerçeğin ortaya çıkmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Keskin’in talebine karşılık, mahkeme heyetinde bulunan üye hakim mahkeme başkanına dönerek, “Olaylarının ilişkilendirilmesinin istenmesiyle, ‘Ermenilere yönelik bir saldırı’ varmış gibi bir algı yaratılmak isteniyor” demesi dikkat çekti. Bu duruma tepki gösteren Keskin, bu söylenenlerin zapta geçirilmesini istedi. Aşık olayının dosyaya eklenmesi talebini reddeden mahkeme heyeti, bu talebi bir ihbar olarak sayarak Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına ve olayda başka kişilerin olabileceği ihtimalinin araştırılması için olayların yaşandığı günlerdeki kan örneklerinden DNA testlerinin yapılmasına karar verdi. Üye hakimin sözleri ise zapta geçirilmedi. İki yıldır tutuklu bulunan Nazaryan’nın tutuklu halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 25 Aralık’a erteledi.
‘Herkes olayla ilgili konuşmaktan korkuyor’
Öte yandan duruşmadan sonra gazetecilere konuşan ve ismini vermek istemeyen sanık Nazaryan’ın bir yakını, Nazaryan’ın tutuklanmasından sonra dönemin İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun Samatya’da bulunan Surp Ermeni Kilisesine geldiğini ve orada bulunan cemaate ve saldırıya uğrayan Ermeni yurttaşların yakınlarına olayla ilgili suskunluklarını devam ettirmelerini istediğini iddia etti. Nazaryan’ın olayda yalnız olmadığını da iddia eden yakını, “Herkes olayla ilgili konuşmaktan korkuyor” diye konuştu.
(std/kö/avt)

Yorumlar kapatıldı.