İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avrupa’da din eğitiminde kilise yetki sahibi

Avrupa ülkelerinde din eğitimi dersinin zorunlu ya da seçmeli olup olmaması, alternatif derslerinin bulunup bulunmaması, dersin haftada kaç saat olduğu, derslerin hangi yaş ve sınıf seviyesinden başlayacağı, içeriğinin ve yaklaşımının ne olduğu, ülkeden ülkeye ve eyaletten eyalete göre değişim gösteriyor… Avrupa ülkelerinde din dersleri ile kilise ve dini cemaatler arasında sıkı bir bağ yer alıyor . Gerek öğretim programları ihtiyaç öğretmen hususunda kilise ve dini cemaatler yetki sahibi. Okullarda dini sembollere dair bir yasak söz konusu değil ve dini semboller okul binaları ve ders kitaplarında sıkça kullanılıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Avrupa ülkelerinde verilmekte olan din eğitimini inceledi. Araştırmaya göre Avrupa ülkelerinde din eğitimi dersinin zorunlu ya da seçmeli olup olmaması, alternatif derslerinin bulunup bulunmaması, dersin haftada kaç saat olduğu, derslerin hangi yaş ve sınıf seviyesinden başlayacağı, içeriğinin ve yaklaşımının ne olduğu, ülkeden ülkeye ve eyaletten eyalete göre değişim gösteriyor.
SEMBOLLER YASAK DEĞİL
Avrupa ülkelerinde din dersleri ile kilise ve dini cemaatler arasında sıkı bir bağ yer alıyor . Gerek öğretim programları ihtiyaç öğretmen hususunda kilise ve dini cemaatler yetki sahibi. Okullarda dini sembollere dair bir yasak söz konusu değil ve dini semboller okul binaları ve ders kitaplarında sıkça kullanılıyor.
OKUL TÖRENLERİ DİNİ İÇERİKLİ
Okullarda din derslerinin beraberinde dini içerikli etkinlikler ya da dini içerikli olmayan ancak dolaylı olarak ruhani özellik taşıyan etkinlikler yürütülüyor. Okulun açılış ve kapanışında gercekleşen toplantı, kutlama, mühim gün ve gecelerde dini içerikler kullanılıyor. Derslerde kutsal metinleri öğretme de mühim bir yer tutuyor. Kutsal metinlerin öğretilmesinde çizgi film, film, resim, afiş, video gibi ders araçlarından yararlanılıyor.
İBADETLER DE ÖĞRETİLİYOR
1960 ve 70’lerde daha çok hâkim olan takrir -anlatma yöntemi, ilmihal bilgilerinin aktarılması, inanç, ibadet ve ahlak esaslarının öğrencilere aktarılması esası, günlük ibadetler, ayinler, dualar, günah çıkarma gibi dini konuların öğretilmesi halen devam ediyor. Okullarda öğrenciler kiliseye götürülüp ayin yaptırılabiliyor.
ÖZEL SINIFLAR KULLANILIYOR
Katolik ana ve ilkokullarında dersler çoğunlukla dua ile başlıyor. Yine bu okullarda her sınıfta haç vb. dinî resim ve levhalar yer alıyor . Devlet okullarının bir kısmında din ve ahlâk dersleri için özel sınıflar kullanılıyor.

Yorumlar kapatıldı.