İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azınlıkların TEOG beklentisi

Hazırlayan: Nuran Çakmakçı
Ermeniler kendi dillerinde din sınavı, Rumlar ise muafiyet istiyor. 1 okul hariç Museviler yine muaf tutulacak…  Ermeni ve Rum okulları ise bakanlığa TEOG din kültürü sınavları için farklı önerilerde bulundu. 8’inci sınıf öğrenci sayısı 200 olan Ermeni okullarının önerisi, din sınavının ya Ermenice yapılması ya da kendi öğretmenlerinin okulda yaptığı sınavlardan birinin TEOG puanı olarak hesaplanması. 8’inci sınıf toplam öğrenci sayısı 16-18 arasında değişen Rum okulları ise din dersinden muafiyet isterken, öğrencilerinin puan olarak olumsuz etkilenmemesini, tam puan verilmesini öneriyor. Rum okulları ayrıca matematik ile fen ve teknoloji derslerini de Rumca işlediği için öğrencilerinin bu derslerden de muaf olmasını istiyor ancak bu konuda çok umutlu değiller. Bu yıl için öncelikleri öğrencilerinin din kültürü sınavından muaf olması ve puan kaybı yaşamaması.

***
Ermeniler kendi dillerinde din sınavı, Rumlar ise muafiyet istiyor. 1 okul hariç Museviler yine muaf tutulacak. MİLLİ Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bu yıl yapılacak TEOG sınavları kapsamında Özel Ulus Musevi 1’inci Karma Ortaokulu’nun 8’inci sınıf öğrencilerine kendi din kültürü ve ahlak bilgisi müfredatlarına uygun sorular yöneltileceğini açıkladı. Diğer Musevi okulları bu dersten yine muaf tutulacak.
Ermeni ve Rum okulları ise bakanlığa TEOG din kültürü sınavları için farklı önerilerde bulundu. 8’inci sınıf öğrenci sayısı 200 olan Ermeni okullarının önerisi, din sınavının ya Ermenice yapılması ya da kendi öğretmenlerinin okulda yaptığı sınavlardan birinin TEOG puanı olarak hesaplanması. 8’inci sınıf toplam öğrenci sayısı 16-18 arasında değişen Rum okulları ise din dersinden muafiyet isterken, öğrencilerinin puan olarak olumsuz etkilenmemesini, tam puan verilmesini öneriyor. Rum okulları ayrıca matematik ile fen ve teknoloji derslerini de Rumca işlediği için öğrencilerinin bu derslerden de muaf olmasını istiyor ancak bu konuda çok umutlu değiller. Bu yıl için öncelikleri öğrencilerinin din kültürü sınavından muaf olması ve puan kaybı yaşamaması.
İlk dönem TEOG sınavı yaklaşırken okul yetkililerinin ve öğrencilerin gözü Milli Eğitim Bakanlığı’ndan gelecek cevapta.
MUAFİYET İSTEDİK 
Hürriyet’e açıklama yapan Özel Zografyon Rum Lisesi Müdürü Yani Değirmencioğlu sadece din dersi değil, Rumca yapılan fen ve teknoloji ile matematik derslerinden de muafiyet istediklerini belirterek şunları söyledi:
“Fener Rum Lisesi, Özel Zografyon Rum Lisesi ve Özel Zapyon Rum İlköğretim Okulu ve Lisesi müdürleri olarak, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bir yetkiliyle görüştük. Eğer öğrencilerimiz kolej geçişleri gibi sınavlarda olumsuz etkilenmeyecekse Rumca okutulan tüm derslerden muafiyet istediğimizi ilettik. Rum ortaokullarında fen ve teknoloji, matematik ve din dersleri Rumca yapılıyor. Küçük yaştaki öğrenciler Rumca yaptıkları bir dersten Türkçe sınava girerse sorun yaşar. Bakanlık yetkilileri bütün derslerden muafiyet düşünüldüğünü ve ciddi değişiklikler yapılabileceğini ima ettiler. Resmi bir cevap almadık. Bu dönem için talebimiz ise özellikle din dersinden muafiyet.”
200 ÖĞRENCİ GİRECEK
Bakırköy Özel Dadyan Ermeni İlköğretim Okulu Kurucu Temsilcisi Arsen Arşın, Milli Eğitim Bakanlığı’na yaptıkları önerilerle ilgili şunları söyledi:
“Din kültürü ve ahlak bilgisi sınavının Ermenice hazırlanmasını istedik. Çünkü öğrenciler bu dersi Ermenice yapıyor ve bazı terimleri çevirirken tam karşılığı bulunamıyor. Azınlık okullarının dersleri kendi dilinde yapma hakkı var. Biz sadece din dersini Ermenice yapıyoruz ama istersek tarih ve Türkçe hariç diğer dersleri de yapabiliriz. Din dersi soruları Türkçe sorulacak olursa öğrenciler çuvallar. Ermeni okullarında TEOG sınavlarına girecek öğrenci sayısı 200. Sorular Türkçe hazırlanacak olursa Ermeni ve Rum okulları sorun yaşar ve itiraz ederiz. Museviler sınavı Türkçe yapıyor çünkü İbranice çok ağır bir dil ve öğrencileri bilmiyor. Onlar din dersini de Türkçe veriyorlar.”
TEOG ilk dönem ortak sınavları 26-27 Kasım’da, mazeret sınavları ise 13-14 Aralık’ta.  Gönül KOCA
Takviye kursların ders ücreti iki katına çıkabilir
MİLLİ Eğitim Bakanı Nabi Avcı, okullarda açılan takviye kurslarda 100 bine yakın öğretmenin görev yaptığını söyledi. Avcı, öğretmenlere verilen ek ders ücretinin 9 lira 45 kuruş olduğunu ancak bu ücreti yeterli bulmadıklarını ve iki katına çıkarılması için Maliye Bakanlığı ile görüştüklerini açıkladı. Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu görüşmelerinde konuşan Bakan Nabi Avcı şunları söyledi:
“2.5 milyon öğrenci okullarda açılan takviye kurslarına katılmak için müracaat etti. 100 bine yakın öğretmen de bu kurslarda çok büyük fedakârlıklarla görev yapıyor. Ders saati olarak öğretmenlere 9 lira 45 kuruş ödeniyor ama ücretleri biz de yeterli bulmuyoruz. Bu nedenle Maliye Bakanlığı ile görüştük. Hiç olmazsa ücretin iki katına çıkarılmasını talep ettik.”  AA
‘Özel yerleştirme’ emrine tepki: Hukuksuz
TÜRKİYE Özel Okullar Birliği Derneği, özel okul puanı tutmadığı halde Üsküdar Amerikan Lisesi’ne TEOG puanıyla yerleştirilen öğrenci kaydının hukuksuz olduğunu ve iptal edilmesi gerektiğini açıkladı. Dernekten yapılan açıklamada, özel okullara e-okul üzerinden nakil yoluyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrenci gönderildiği belirtilerek, Üsküdar Amerikan Lisesi’ne yapılan ‘özel yerleştirme’ ile ilgili şu ifadelere yer verildi: “Ekim ayında yapılan kayıt, teknik olarak Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliği hükümlerine göre gerçekleştirilmiş ve Milli Eğitim Bakanı’nın Meclis konuşmasında belirttiği gibi yönetmeliklere aykırı değil. Ancak süreç içinde bakanlığın bilgi ve onayı çerçevesinde binlerce öğrenci açısından vaki uygulamaya aykırı. Okul, kontenjanını doldurduğunu ve bu öğrencinin kendi kabul kriterlerine uymadığını beyan etmesine rağmen müfettiş soruşturmasına dayanılarak, öğrencinin kaydının yapılması konusunda yazılı emir verildi. Okul, bakanlığın verdiği yazılı emirle kaydı yaptı. Bize göre naklin yapılması için verilen emirde yer alan gerekçeler hukuki değil. Ayrıca, başvuran velilerin taleplerinin kabul edilmesi mümkün olmadığından, bu nakil için verilen emrin iptalinin doğru olacağını düşünüyoruz.”
  
Eczacılıkta da TUS geliyor

MECLİS, tüm partilerin uzlaşmasıyla Tıpta Uzmanlık sistemindeki (TUS) gibi Eczacılıkta Uzmanlık sistemi getirdi. Yeni yasaya göre, eczacılık eğitiminin ardından 3 yıllık eğitim süreleriyle “Klinik Eczacılık ve Fitofarmasi (bitkisel ilaçlar) Eczacılığı” adlarıyla uzmanlık yapılabilecek. Yatak sayısı 300’e kadar olan hastanelerde bir, 300’ün üzerindeki her 100 yatak için 1 klinik uzman istihdam edilmesi zorunlu olacak. Uygulama 1 Ocak 2023’te başlayacak.  Bülent SARIOĞLU/ANKARA

Yorumlar kapatıldı.