İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hristofyas Kıbrıs Postası’na konuştu: “Taksim yolda”

Kendisini ‘komünist parti AKEL saflarında olan disiplinli bir komünist’ olarak tanıtan Eski Rum Başkan Dimitris Hristofyas Kıbrıs Postası’na özel bir demeç vererek Kıbrıs Sorununda gelinen son krizi değerlendirdi ve “taksim uyarısı” yaptı… Barbaros Gemisi’nin hareketleri ve müzakerelerin kopmasına kadar varan krize değinen Hristofyas, derin bir ‘ah’ çekerek doğalgazın çıkarılması ve yararlanılması için 5 yıla ihtiyaç duyulduğunu belirtti ve “Eğer 5 yıl içinde çözüme ulaşamazsak elimizde geriye kalan Taksim olacaktır ve bu tüm Kıbrıslılar için yıkım olacaktır” dedi.

“Elbette görüşmelerin kesilmesi bizde acı yaratmaktadır. Çünkü Kıbrıs sorununda görüşmeler dışında bir çözüm yoktur. Biz de tıpkı sizler gibi, durgunluktan ve doğan gerilimden rahatsız ve endişeliyiz” diyen Hristofyas, görüşmelerin kalıcı olarak kesilmesini kesinlikle onaylamadıklarını ifade etti.
Kıbrıs Postası – Filiz Seyis
Kendisini ‘komünist parti AKEL saflarında olan disiplinli bir komünist’ olarak tanıtan Eski Rum Başkan Dimitris Hristofyas Kıbrıs Postası’na özel bir demeç vererek Kıbrıs Sorununda gelinen son krizi değerlendirdi ve “taksim uyarısı” yaptı…
Barbaros Gemisi’nin hareketleri ve müzakerelerin kopmasına kadar varan krize değinen Hristofyas, derin bir ‘ah’ çekerek doğalgazın çıkarılması ve yararlanılması için 5 yıla ihtiyaç duyulduğunu belirtti ve “Eğer 5 yıl içinde çözüme ulaşamazsak elimizde geriye kalan Taksim olacaktır ve bu tüm Kıbrıslılar için yıkım olacaktır” dedi.
“Elbette görüşmelerin kesilmesi bizde acı yaratmaktadır. Çünkü Kıbrıs sorununda görüşmeler dışında bir çözüm yoktur. Biz de tıpkı sizler gibi, durgunluktan ve doğan gerilimden rahatsız ve endişeliyiz” diyen Hristofyas, görüşmelerin kalıcı olarak kesilmesini kesinlikle onaylamadıklarını ifade etti.
“Bazı gerçekler var ki, saklanıyor”
Partinin gençlik örgütünün Kıbrıslı Türkler ile yeniden yakınlaşma çabalarına yardımcı olmaya çalıştığını anlatan Hristofyas, anılarını, görüşlerini ve yaşadıklarını da kaleme alıyor.
“Bazı gerçekler var ki, saklanıyor” diyen Hristofyas, Kıbrıs, Kıbrıs Sorunu, iki toplumun ilişkileri hakkında söylenmeyen şeyler olduğunu ve kendi bildiklerini yazdığını söyledi.
Hristofyas, “Ben komünist partisi AKEL saflarında olan disiplinli bir komünistim. Ne mutlu ki yaşamım boyunca halk hareketi içinde yer aldım” şeklinde konuştu.
“Türkiye, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğini ihlal ediyor”
Barbaros Sismik Araştırma Gemisi’nin MEB’e girmesiyle başlayan ve müzakerelerin kopmasına kadar varan krizden konu açıldığında derin bir ‘ah’ çeken Hristofyas, Türkiye’nin hareketini ‘yeni bir provokasyon’ olarak nitelendirdi.
Hristofyas, “Bu adeta istilanın, adanın güneyinde, deniz bölgesinde sürdürülmesine yönelik bir harekettir. Adanın kuzeyinde, işgal altındaki bölgede yaklaşık 40 bin askerini bulundurarak, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğini ihlal ediyor, diğer yandan da bu yaptığı tahrik edici hareketle de deniz bölgesinde bu ihlali sürdürüyor” dedi.
“Askeri açıdan, Türkiye karşısında zayıfız”
Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, Türkiye karşısında askeri açıdan zayıf olduğunu ifade eden Hristofyas, tepkilerini siyasi yollarla gösterebileceklerini söyledi.
Barbaros ile ortaya konulan hareketin tahrik edici olduğunu belirten Hristofyas, uluslararası topluma bir mesaj vermek için görüşmelere ara verildiğini ve kendilerinin de bu karara onay verdiğini ifade etti.
“Durgunluktan ve doğan gerilimden rahatsız ve endişeliyiz”
Hristofyas şöyle konuştu: “Biz de görüşmelere ara verilmesine onay verdik. Ama görüşmelerin kalıcı olarak kesilmesine ise kesinlikle onayımız yoktur.
Elbette görüşmelerin kesilmesi bizde acı yaratmaktadır. Çünkü Kıbrıs sorununun görüşmeler dışında başka bir çözüm yolu yoktur.
Bu ne kadar sürecek? Biz de tıpkı sizler gibi, Kıbrıs Sorunu konusundaki bu durgunluktan ve doğan gerilimden rahatsız ve endişeliyiz.
Ümit ederim ki Türkiye en erken zamanda, böylesi maceracı hareketlerin kendisine de hizmet etmediğini anlar.”
“Doğalgaz Kıbrıslılara aittir”
Kıbrıs’taki doğalgazın tüm Kıbrıslılar’a ait olduğunu ve kimsenin doğalgazı Rumların tek başına değerlendireceği gibi bir kaygı duymaması gerektiğini vurgulayan Hristofyas, “Ancak böyle bir paylaşımın olması için Kıbrıs sorununun çözülmesi gerekir” dedi.
“5 yıl içinde çözüm olmazsa Taksim olur”
Doğalgazın çıkarılması ve gazdan yararlanılması için 5 yıl gibi bir süreye ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Hristofyas, “Eğer bu beş yıl içinde Kıbrıs sorununu çözememiş olursak elimizde geriye kalan Taksim olacaktır. Ve bu, Kıbrıslı Rum, Kıbrıslı Türk, Maronit, Ermeni ve Latinler olmak üzere, tüm Kıbrıslılar için yıkım olacaktır. Bu nedenle çözüme ulaşmamız lazım, ulaşmak zorundayız…” ifadelerini kullandı.
“İki sözde Anavatan: Yunanistan ve Türkiye”
“İki sözde Anavatan” diye bahsettiği Yunanistan ve Türkiye’nin, gelecekteki Birleşik Kıbrıs’ın müttefiki olabileceğini belirten Hristofyas, Kıbrıs’ın gerçek efendilerinin Kıbrıslılar olduğunu ve Yunanistan ile Türkiye’nin Birleşik Kıbrıs’ın içişlerine karışamayacağını vurguladı.
Hristofyas, Kıbrıs’ta 1950’lerden beridir emperyalist güçlerin de komploları ile karşı karşıya kalındığını belirterek, Rum ve Türk ilerici güçlerin, hem “sözde Anavatanlardan” gelebilecek müdahalelere hem de emperyalist komplolara karşı durması gerektiğini anlattı.
Hristofyas, “Kıbrıs’taki tüm ilerici güçler birleşerek, çocuklarımızın birleşik, mutlu bir ülke kuracağı koşulları oluşturmak için çalışmalıyız. Belki Birleşik Kıbrıs’ı görmeye benim ömrüm yetmez, ama çocuklarımız için bu koşulları yaratmalıyız” dedi.
“Kıbrıs Cumhuriyeti ne Helen’dir ne Türk”
Hristofyas, “Hep söylediğim ve bazı Kıbrıslı Rumları rahatsız eden bir şey var. O da şudur: Kıbrıs Cumhuriyeti ne bir Helen devletidir ne de Türk devletidir. Kıbrıs Cumhuriyeti sadece ve sadece, Kıbrıslı Rum, Kıbrıslı Türk, Maronit, Ermeni ve Kıbrıslı Latinlere aittir. Buna herkes saygı göstermelidir, sözde Anavatanlar da saygı göstermelidir” şeklinde konuştu.

Yorumlar kapatıldı.