İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

El Turko Belgeseli Başlıyor

El Turko belgeselinin ilk bölümü 13.11.2014 Perşembe günü Saat 23.30’da TRT Türk’te ekrana geliyor. 19. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren Anadolu’dan, Suriye’den ve Lübnan’dan yola çıkan Osmanlı vatandaşı; Müslüman, Ermeni, Marunî, Ortodoks ve Musevilerin Amerika’ da EL TURKO kimliğiyle yaşadıkları olağanüstü hayatları belgesel oldu.

Yedirenk Film-Yapım tarafından gerçekleştirilen EL TURKO BELGESELİ izleyicileriyle TRT Türk ekranlarında buluşuyor.

Osmanlı topraklarından sayıları 100 binleri bulan Müslüman, Marunî, Ermeni, Yahudi ve Ortodoks etnik kökenli vatandaşlar ayakta kalabilmek, ekmek parası kazanmak için geçtiğimiz asırda ana yurtlarından göç etmek zorunda kaldılar. Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere Amerika kıtasının dört bir yanına göç ettiler. 

Bir zamanların Osmanlı vatandaşları, Amerika kıtasında kimliğine, dinine, diline ve ırkına bakılmaksızın El TURKO oldular. Göç eden 100 binlerce değişik etnik kökenli Osmanlı vatandaşlarının göç sırasında ne zorluklar yaşadıkları, ekmek parası için çıktıkları yolda çektikleri çileleri, gittikleri ülkelerde hayata tutunma çabalarını ve daha birçok ayrıntılı hikâyeyi bu belgeselde ulaşacaksınız.
Günümüzde Arjantin’ de, Meksika’da, Brezilya’da, Şili ‘de ve kıtanın her yerinde sayıları 20 milyona yaklaşan El TURKOLAR’ın 3. ve 4. kuşağının tarihlerine sahip çıkma çabasına, ekonomik ve sosyal başarılarına da şahit olacaksınız.

Lübnan ve Suriye’den başlayarak ABD, Arjantin, Brezilya, Meksika, Şili ve Uruguay’da Osmanlı torunlarının izini takip eden ve Yedirenk Film Yapım tarafından 13 bölüm olarak çekilen El TURKO belgeseli TRT Türk ekranlarında izleyiciyle buluşacak. Çok geniş bir ekip tarafından hayata geçirilen belgeselin danışmanlığını Dr. Kazım Baycar, Prof. Dr. Abdürrahim Abu Hüseyin , Dr. Guita Hourani, Heloisa Abreu Dib Julie ve İsmihan Yılmaz yaptı. Belgeselin yönetmen ve metin yazarı ise İsrafil Kuralay. Müzikler Gökhan Tamir tarafından hazırlandı. Güney Amerika koordinasyonları Aslı Pelit, Sebastian Tajan, Recep Gani, Ali Ali Karabulut; Lübnan organizasyonu ise Ali Daou tarafından yürütüldü.

El Turko belgeseli,13.11.2014 gününden itibaren her Perşembe Saat 23.30’da TRT Türk kanalında… Yayının tekrarı ise ertesi gün Saat: 05.10’da…
Ayrıntılı bilgi ve fragman için : http://yedirenkfilm.com/belgesel.htm

http://www.haber1.com/haber/291098/el-turko-belgeseli-basliyo

Yorumlar kapatıldı.