İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dışişleri Bakanı’ndan Perinçek açıklaması

Ermeni meselesinde savunmada olmadıklarını belirten Çavuşoğlu “Atalarımıza ve milletimize kondurulmaya çalışılan soykırımı kabul etmemiz mümkün değil, bunun da altını her zaman çiziyoruz.” ifadelerini kullandı. İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek davasına da değinen Çavuşoğlu “Doğu Perinçek davasını da yakından takip ediyoruz. Doğu Perinçek’in başvurusu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde insan haklarını ihlal eden bir karar olarak kabul edilmişti. İsviçre bu kararı Büyük Daire’ye taşıdı. Fransa ve Ermenistan da bu davaya taraf oldu. Biz de bu davanın tarafıyız, bu süreci de yakından takip ediyoruz.” dedi.

***
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde görülen Doğu Perinçek – İsviçre davasını yakından takip ettikleri ve davanın tarafı olduklarını söyledi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dış politikadaki gelişmelerle ilgili TBMM Dışişleri Komisyonu’na bilgi verdi.
Ermeni meselesinde savunmada olmadıklarını belirten Çavuşoğlu “Atalarımıza ve milletimize kondurulmaya çalışılan soykırımı kabul etmemiz mümkün değil, bunun da altını her zaman çiziyoruz.” ifadelerini kullandı.
İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek davasına da değinen Çavuşoğlu “Doğu Perinçek davasını da yakından takip ediyoruz. Doğu Perinçek’in başvurusu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde insan haklarını ihlal eden bir karar olarak kabul edilmişti. İsviçre bu kararı Büyük Daire’ye taşıdı. Fransa ve Ermenistan da bu davaya taraf oldu. Biz de bu davanın tarafıyız, bu süreci de yakından takip ediyoruz.” dedi.
“ERMENİ SOYKIRIMI ULUSLARARASI BİR YALAN” DEMİŞTİ
2005 yılında İsviçre’de çeşitli konferanslara katılan Perinçek, 1915 olaylarına değinerek Ermeni Soykırımı’nın “uluslararası bir yalan” olduğunu söylemişti.
Bunun üzerine, İsviçre-Ermenistan Derneği, 15 Temmuz 2005’te Doğu Perinçek hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. 2007’de sonuçlanan davada, Lozan Polis Mahkemesi, İsviçre Ceza Kanunu’na göre “ırkçı ayrımcılık” yaptığı gerekçesiyle mahkum etmişti.
İsviçre’deki kantonal ve federal temyiz başvurularından da herhangi bir olumlu sonuç çıkmadı.
Kantonal temyiz mahkemesi, kararında, Ermeni Soykırımı’nın, “tarihçilerin eserlerine başvurmaya gerek olmayacak şekilde” net olduğunu belirtmiş ve İsviçre Parlamentosu tarafından da kabul edildiğini hatırlatmıştı.
Bu gelişmeler üzerine Perinçek 2008 yılında AİHM’e başvuruda bulunmuştu.
Hükümet de hazırladığı yazılı bir değerlendirmeyi mahkemeye sunarak davaya dahil olmuştu.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 17 Aralık 2013’te, oy çokluğuyla, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ‘İfade Özgürlüğü’ başlıklı 10. maddesinin İsviçre mahkemeleri tarafından ihlal edildiğine hükmetti.
Ancak daha sonra İsviçre’nin yaptığı temyiz başvurusunu inceledi ve aldığı kararı bozarak davanın AİHM Büyük Daire’de görülmesine karar verdi.
Son olarak Ermenistan da AİHM’e başvuru yapmış ve davaya katılma talebinde bulunmuştu.
Odatv.com

Yorumlar kapatıldı.