İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

8 ciltlik çalışma buhar oldu

Ermeni soykırımı iddialarının tartışılacağı 1915’in 100. yılının arifesinde Genelkurmay’dan sürpriz adım.Türkiye’yi, Ermeni Soykırımı iddialarının olduğu 24 Nisan 1915’in 100’üncü yıldönümü nedeniyle zor günler beklerken, Genelkurmay Başkanlığı’nın ilginç bir tasarrufa gittiği ortayı çıktı. Genelkurmay Başkanlığı, resmi internet sitesinin “Tarihten Kesitler” bölümünde yeralan, “Arşiv Belgeleriyle Ermeni Faaliyetleri 1914 – 1918” başlıklı bölümü kaldırdı. Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı (ATASE) tarafından, Ermeni soykırımı iddialarına “cevap vermek üzere”hazırlanan 8 Ciltlik çalışma, GenelkurmayBaşkanlığı’nın internet sitesinde PDF formatında yer alıyordu. (Acaba kaldırma nedeni yanlışların düzeltilmesi olabilir mi? HYETERT)


Çalışmada, yerli ve yabancı arşivlere dayanılarak 1914 yılında neler yaşandığına ışık tutulmaya çalışılıyordu. Görsel ögelerle de desteklenen çalışmada, Osmanlı arşivlerinin yanısıraRus arşivlerinden elde edilenbilgiler yer alıyordu.Türkçe ve İngilizce olarak araştırmacıların dikkatine sunulan 8 ciltlik eser için çalışmalar 2006’da başlamış ve 2008 yılında tamamlanmıştı. 1914-1918 dönemine ait 1047 adet belgeninincelenerek asıllarının tıpkı basımları ile günümüz Türkçesine ve İngilizceye tercümeleri yapılarak 3 yılda hazırlanan çalışmaya şimdi sadece, “Genelkurmay ATASE ve Denetleme Başkanlığı Yayım Şube Müdürlüğü” adresinden ulaşılabiliyor.
Sarkisyan yanıt bekliyor
Öte yandan, Ermenistan ve Ermeni Diasporası, 100. yıl hazırlıklarını tam gaz sürdürüyor. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde, sözde Ermeni soykırımının 100. yıl anma etkinliklerine, Köşk’e çıkacak yeni ismi davet etmişti.Sarkisyan, “Türkiye Cumhurbaşkanını 25 Nisan 2015’te ‘Ermeni soykırımı’nın çarpıcı kanıtlarıyla yüzleşmesi için resmen Ermenistan’a davet ediyorum” demişti. Sarkisyan’ın bu çıkışı, Erdoğan’ın Köşk’e çıkmadan kısa süre önce Başbakanlığı döneminde yaptığı, “20. yüzyılın başındaki koşullarda hayatlarını kaybeden Ermenilerin huzur içinde yatmalarını diliyor, torunlarına taziyelerimizi iletiyoruz” mesajının ardından gelmişti. Ankara, henüz Sarkisyan’ın 100’üncü yıl davetine kamuoyu önünde net bir yanıt vermedi. Ermenistan ve Ermeni diasporası, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Anadolu’da yaşayan Ermenilerin zorla göç  ettirilmesi nedeniyle,  kendi iddiasanıa göre yaklaşık 1,5 milyonErmeni’nin yaşamını yitirmesinin  “soykırım” olarak tanınmasını istiyor. Türkiye ise, 1915’te yaşananların “soykırım” olarak tanınmasına karşı çıkıyor ve o dönem 300 ila 500 bin Ermeni’yle birlikte aynı sayıda Türk’ün de öldüğünü savunuyor.

Yorumlar kapatıldı.