İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni meselesinde çözüm halkta

Medya Otobüsü, dördüncü kez Türkiye ve Ermenistan turu yaptı. Turda gazeteciler taraflarla bir dizi temaslarda bulundu. Edinilen ortak kanaat; Ermeni meselesinde çözümü halklar geliştirecek. ‘Türkiye-Ermenistan Normalleşme Süreci Destek Programı’ temasıyla Türkiye ve Ermenistan’dan sivil toplum kuruluşları tarafından Avrupa Birliği İstikrar Aracı desteği ile bir program düzenlendi. Türk ve Ermeni gazeteciler iki ülke arasındaki sıkıntılı meselelerin, halkların birebir irtibatının artmasıyla çözülebileceğine inanıyor.

Bu yıl 4. kez düzenlenen Medya Otobüsü Turu programını yürüten konsorsiyumda; Ermenistan’dan Civilitas Foundation (CF), Eurasia Partnership Foundation (EPF), Public Journalism Club (PJC), Regional Studies Center (RSC) ve Türkiye’den Anadolu Kültür, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Helsinki Yurttaşlar Derneği (HYD) ve Hrant Dink Vakfı olmak üzere sekiz sivil toplum örgütü bulunuyor.
Ermeni ve Türk gazeteciler İstanbul’da Agos Gazetesi ve Hrant Dink Vakfı’nı ziyaret etti. Akademisyenler, işadamları ve halk ile birebir temaslar kurduktan sonra Gürcistan üzerinde Ermenistan’a geçerek burada da benzer programlara katıldı.
Programın bu yılki organizatörü Eurasia Partnership Foundation (EPF) direktör yardımcısı Vazgen Kapateryan, iki ülke arasındaki normalleşme sürecinin ilk olarak iki halk arasında yaşanacağını, bunun için halen kapalı olan iki sınır kapısının ivedilikle açılması gerektiğini söylüyor. Türkiye’nin 1915 olaylarına yaklaşımının geçtiğimiz süreçte yumuşadığını düşünen Kapateryan, geçtiğimiz mayıs ayında dönemin Başbakanı Erdoğan’ın başsağlığı mesajının buna en güzel örnek olduğunu belirtiyor.
24 Nisan 2015’te dünya genelinde 1915 olaylarının anılacağını hatırlatan Eurasia Partnership Foundation (EPF) programlar menajeri Marina Ayvazyan, anma törenlerinin Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecine zarar vermeyeceğine inanıyor. Ayvazyan ayrıca konuyla alakalı Ermenistan’ın arşivlerini açmaya hazır olduğunu söylerken, Türk tarafından da bu konuda daha aktif adım beklediklerini söyledi.
Gazeteci David Vartazaryan ise Ermeniler için ‘soykırım’ meselesinin milliyetçi bir mesele olmaktan çıkıp psikolojik bir durum haline geldiğine vurgu yaptı. Gayane Arustamyan, Ermenistan’ın giderek Rusya’ya bağımlı bir ekonomik yapısı olmasından rahatsız olduğunu söyleyerek, sınırların açılmasının ve ticaretin artmasının Ermenistan için çok önemli olduğunu vurguluyor.

Yorumlar kapatıldı.